Ξεκίνησε, σήμερα Δευτέρα, στη Βαρκελώνη, το Mobile World Congress (MWC), δηλαδή η παγκόσμια έκθεση της κινητής τηλεφωνίας, που συγκεντρώνει κάθε χρόνο τα μεγαλύτερα ονόματα της βιομηχανίας κινητών στον κόσμο.
Μάλιστα, το 2013 είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα συμμετέχει με εθνικό περίπτερο, πέραν της παρουσίας ορισμένων εκ των πλέον εξωστρεφών τεχνολογικών επιχειρήσεων της χώρας.
Με επισκέπτες προερχόμενους από όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, η Βαρκελώνη ζει ημέρες δόξας. Τα ξενοδοχεία είναι ασφυκτικά γεμάτα, δωμάτια δεν υπάρχουν, στα εστιατόρια, τα μπαρ και τις ταβέρνες επικρατεί απροσδόκητη κοσμοσυρροή, ενώ το μποτιλιάρισμα στους δρόμους είναι έντονο.
«Καλά που έχουμε την έκθεση και χαμογελάει λίγο το χειλάκι μας» εξηγούσε στο «Βήμα» ο Χουάν, ένας ντόπιος ταξιτζής που ανέλυε την ισπανική κρίση, με λεπτομέρειες τόσο οικείες στον Ελληνα, που προκαλούσε ανατριχίλα.
Πλέον, καθότι το WMC μεγάλωσε κι άλλο, μεταφέρθηκε στο νέο εκθεσιακό κέντρο της πόλης, την εντυπωσιακή FIRA GRAN VIA, που βρίσκεται κοντά στη βιομηχανική ζώνη της πόλης, όμως περιβάλλεται από νεόδμητους ουρανοξύστες, επιχειρηματικά κέντρα και ξενοδοχεία, που κατασκευάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια, όταν η Ισπανία δημιουργούσε τη «φούσκα» των ακινήτων.
Στα οκτώ κεντρικά περίπτερα της FIRA GRAN VIA επικρατεί αναβρασμός, οι επισκέπτες έρχονται με ραγδαίους ρυθμούς, ενώ εκπρόσωποι των εταιριών ευελπιστούν σε επιχειρηματικές επαφές με στόχο τη σύναψη συμφωνιών. Άλλωστε, η τεχνολογική έκρηξη, όπως παρατηρούν, αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο, το οποίο σε συνδυασμό με την ραγδαία διείσδυση τη κινητής ευρυζωνικότητας, δημιουργεί απίστευτες ευκαιρίες σε κάθε τομέα της οικονομίας και της καθημερινής ζωής.
Μάλιστα, σύμφωνα με έκθεση της παγκόσμια ένωσης των εταιρειών της κινητής τηλεφωνίας (GSMA) έως το 2018 τα έσοδα των παρόχων από την κίνηση δεδομένων (data) θα ξεπεράσουν αυτά των υπηρεσιών φωνής, δηλαδή της ομιλίας, κάτι που θα οδηγήσει σε μία μεγάλη ανάγκη για διασυνδεδεμένες συσκευές και επικοινωνίες μεταξύ μηχανών.
Η GSMA διακρίνει ότι μία σειρά από αριθμούς υπόσχονται επανάσταση στη ζωή των ανθρώπων τα επόμενα πέντε χρόνια. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, τέτοια παραδείγματα μεταξύ άλλων εντοπίζονται:
– Στην εξοικονόμηση 400 δισ. δολαρίων από το κόστος της υγείας μέσω σχετικών κινητών υπηρεσιών (mhealth) για τις χώρες του ΟΟΣΑ
– Στην εκτίμηση ότι τα διασυνδεδεμένα αυτοκίνητα μπορούν να σώσουν μία στις εννέα ζωές που χάνονται στους δρόμους μέσω αυτόματων υπηρεσιών κλήσης ανάγκης
– Στην μείωση εκπομπών άνθρακα κατά 27 εκατ. τόνους (το ισοδύναμο της φύτευσης 1,2 δις. δέντρων) μέσω «ευφυέστερων» κινητών εφαρμογών
Επίσης, για τις αναπτυσσόμενες χώρες ανάμεσα σε άλλα προβλέπουν:
– Στη σωτηρία ενός εκατ. ζωών στην υποσαχάρια Αφρική μέσω κινητών εφαρμογών υγείας
– Στη σίτηση περισσότερων από 40 εκατ. ανθρώπων κατ’ έτος μέσω της τεχνολογικής βελτίωσης της διαμετακομιστικής αλυσίδας και αποθήκευσης τροφίμων (αριθμός ισοδύναμος με τον πληθυσμό της Κένυας)
– Στη μείωση του χρόνου των καθημερινών μετακινήσεων κατά 35% μέσω της εφαρμογή «ευφυών» συστημάτων μεταφοράς.