Η αγωνία των διεθνών δανειστών, σχετικά με την δυνατότητα αποπληρωμής του δανείου διάσωσης της κυπριακής Οικονομίας, τους ωθεί στην αποδοχή του σεναρίου περί αύξησης του εταιρικού φόρου αλλά και της εισαγωγής φόρου επί των κερδών από αγοραπωλησίες στην Κεφαλαιαγορά.
Βεβαίως, όπως έχει γίνει γνωστό, από καλά ενημερωμένους για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Λευκωσίας και τρόικας «κύκλους», προς το παρών ουδεμία απόφαση έχει ληφθεί σχετικά και το όλο θέμα παραμένει ανοιχτό στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, καθώς κανένας από τους εμπλεκόμενους δεν τολμά αβασάνιστα να περάσει στην απέναντι «όχθη»: Η μεν κυπριακή κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προσμετρήσει το πολιτικό κόστος μιας τέτοιας κίνησης, η δε πλευρά των πιστωτών δεν επιθυμεί την ώθηση του ζητήματος στα άκρα, για λόγους «νηνεμίας» των Αγορών».
Η κυπριακή πλευρά δεν συμμερίζεται -προς το παρόν- την θέση της τρόικας για εισαγωγή φόρου χρηματοοικονομικών συναλλαγών (ο οποίος έτσι κι αλλιώς θα εφαρμοστεί από το ερχόμενο έτος σε 11 χώρες της ευρωζώνης) κατά 0,01% της αξίας των συναλλαγών για παράγωγα και 0,1% για μετοχές και ομόλογα.
Από την άλλη, ο φόρος επί των κεφαλαιουχικών κερδών (που είχε σχεδιαστεί να επιβληθεί για διάστημα τριών ετών) θα παρείχε στην κυβέρνηση επιπλέον έσοδα 200 – 300 εκατ. ευρώ. Ο εταιρικός φόρος, που σήμερα ανέρχεται σε 10%, θα μπορούσε να αυξηθεί στο 12,5%, ανέφεραν οι ίδιοι «κύκλοι».
Στο σημείο αυτό εμφανίζονται και πάλι οι Ρώσοι που, κατά τις ενδείξεις, δεν θα είχαν αντίρρηση να συνεισφέρουν στην διάσωση της Κύπρου με μόνη απαίτηση να μην υπάρξει καμία απολύτως δυσμενής για αυτούς διάκριση στο status αποπληρωμών, αλλά να ακολουθηθεί και για αυτούς ό,τι προβλέπεται και για τους δανειστές της ευρωζώνης -δηλ. άμεση εξόφλησή τους μετά την εξόφληση του ΔΝΤ.
Το ενδιαφέρον της Μόσχας εστιάζει σταθερά στην απόκτηση κάποιου (πλειοψηφικού) πακέτου στην Cyprus Popular Bank, καθώς επίσης και στην αύξηση της συμμετοχής τους στην Τράπεζα Κύπρου. Έχοντας κατά νου αυτό το θερμό ενδιαφέρον, εντός των επομένων εβδομάδων ο νέος Κύπριος πρόεδρος, ο Νίκος Αναστασιάδης, θα συναντηθεί στην Μόσχα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, με σκοπό να αναπτύξουν την ατζέντα της ενδεχόμενης νέας ρωσικής βοήθειας.
Και βεβαίως, ο κ. Αναστασιάδης δεν θα παραλείψει να ζητήσει πενταετή επέκταση του ήδη τρέχοντος ρωσικού δανείου των 2,5 δισ. ευρώ (λήγει το 2016) αλλά και μείωση του επιτοκίου (4,5%).
Σημειώνεται ότι, για το εν λόγω δάνειο, η Κύπρος έχει ζητήσει μείωση του επιτοκίου κατά 1,5 – 2 μονάδες.