Νομοσχέδιο που έχει ήδη εγκριθεί στην αρμόδια υποεπιτροπή της τουρκικής εθνοσυνέλευσης μεταβάλλει τον ρόλο της Ανώνυμης Εταιρείας Πετρελαίων Τουρκίας (TPAO).
Συγκεκριμένα, με το νομοσχέδιο καταργείται η διάταξη που περιλαμβάνεται στο άρθρο 6 του σχετικού ισχύοντος νόμου και αναφέρει ότι «το δικαίωμα αδειοδότησης για έρευνα και αξιοποίηση πετρελαίων για λογαριασμό του κράτους ανήκει στην Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων Τουρκίας».
Το νομοσχέδιο έχει στόχο να εντάξει την ιδιωτικό τομέα στο χώρο των ερευνών και παραγωγής πετρελαίου, πράγμα που στην πράξη περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την ιδιωτικοποίηση μέρους της ΤΡΑΟ.
«Κουτσή πάπια η ΤΡΑΟ» είναι ο τίτλος του σημερινού άρθρου του αρθρογράφου της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ» Γιαλτσίν Ντογάν ο οποίος αναφέρει ότι με το νομοσχέδιο που θα συζητηθεί εντός των ημερών στην ολομέλεια της τουρκικής εθνοσυνέλευσης θα ακυρωθούν οι αδειοδοτήσεις της ΤΡΑΟ.
«Το 71% του πετρελαίου και το 51% του φυσικού αερίου που έχει παραχθεί τα τελευταία δέκα χρόνια στην Τουρκία είναι έργο της ΤΡΑΟ» λέει ο αρθρογράφος και σημειώνει ότι η εταιρεία ήταν η πιο κερδοφόρα επιχείρηση της χώρας τα έτη 2008 και 2011.
«Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤΡΑΟ υπάρχουν στη Μαύρη Θάλασσα τρία τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα κοιτάσματα φυσικού αερίου και δέκα δισεκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο, αλλά αυτό θα είναι πια άπιαστο όνειρο» τονίζει ο Ντογάν ο οποίος σημειώνει επίσης ότι «η ΤΡΑΟ δεν θα μπορεί πια να πραγματοποιήσει έρευνες και στην Ανατολική Μεσόγειο που από οικονομική και πολιτική άποψη είναι αμφισβητούμενη περιοχή».
Ο αρθρογράφος τονίζει ότι θα κλιμακωθεί η εξάρτηση της Τουρκίας στο θέμα της ενέργειας, τη στιγμή που ήδη, όπως αναφέρει «το 98% του φυσικού αερίου και το 93% του πετρελαίου που καταναλώνεται στην Τουρκία εισάγεται από το εξωτερικό».