Έρευνα σε βάρος της HSBC άρχισαν οι αρχές της Γαλλίας προκειμένου να εξακριβώσουν το εάν και κατά πόσον η βρετανική τράπεζα προσέφερε παράνομα τραπεζικά προϊόντα για να διευκολύνει Γάλλους πελάτες της να αποφύγουν την φορολόγησή τους στην Ελβετία.
Πρόκειται για μία ακόμη προσπάθεια από μέρους μιας κυβέρνησης, εν προκειμένω της γαλλικής, να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή και τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2008. Οι γαλλικές αρχές διεξάγουν παράλληλα έρευνα σε βάρος της ελβετικής τράπεζας UBS για το εάν και κατά πόσον βοηθούσε Γάλλους να φοροαποφεύγουν.
Μια εκπρόσωπος της HSBC απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο. Το πιστωτικό ίδρυμα, που εδρεύει στη Βρετανία, συμφώνησε να καταβάλει σε πρόστιμα 1,92 δισεκατ. δολάρια —ποσό που αποτέλεσε ιστορικό ρεκόρ— διότι αφέθηκε να χρησιμοποιηθεί για το ξέπλυμα χρήματος από τα καρτέλ των ναρκωτικών του Μεξικού και άλλα σφάλματα και παραλείψεις.
Η έρευνα που διεξάγουν οι γαλλικές αρχές για παράνομες συναλλαγές και φορολογική απάτη βασίζεται σε μια λίστα πελατών της ελβετικής θυγατρικής της HSBC που είχε περιέλθει στην κατοχή τους το 2009, σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές. Εν μέρει ο κατάλογος αυτός βασίζεται σε δεδομένα που τους είχε διοχετεύσει ο πρώην υπάλληλος της HSBC Ερβέ Φαλσιανί, ο οποίος καταζητείται στην Ελβετία με την κατηγορία της κλοπής δεδομένων σχετικά με δεκάδες χιλιάδες τραπεζικούς λογαριασμούς. Ο Φαλσιανί δήλωσε σε ισπανικό δικαστήριο την περασμένη εβδομάδα ότι στόχος του ήταν να καταπολεμήσει την διαφθορά.
Ο κατάλογος περιέχει στοιχεία για 127.000 λογαριασμούς με 79.000 δικαιούχους, περιλαμβανομένων 8.231 Γάλλων.
Η κυβέρνηση του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ πασχίζει να ανακτήσει την αξιοπιστία της σε ό,τι αφορά την διαφάνεια και τα φορολογικά θέματα μετά την δραματική υπόθεση που οδήγησε σε παραίτηση τον πρώην υπουργό Εθνικής Οικονομίας Ζερόμ Καϊζάκ τον περασμένο μήνα, έπειτα από την ομολογία του πως πράγματι διέθετε μυστικό τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία—κάτι που διέψευδε επί εβδομάδες.
Ο υπουργός που είναι αρμόδιος για την ανάκαμψη της γαλλικής βιομηχανίας, ο Αρνό Μοντμπούρ, κάλεσε εξάλλου την περασμένη εβδομάδα τους γάλλους δικαστικούς να “ξυπνήσουν” σε ό,τι αφορά το ζήτημα της φοροδιαφυγής.
Η Ελβετία, ιστορικό προπύργιο του τραπεζικού απορρήτου, επικρίνεται τα τελευταία χρόνια διότι εθελοτυφλεί και προσφέρει μια ασπίδα σε φορολογητέα ύλη ξένων υπηκόων μέσω του τραπεζικού του τομέα. Η UBS AG, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, κατέβαλε το 2009 ένα ποσό ύψους 780 εκατομμυρίων δολαρίων και παρέδωσε χιλιάδες ονόματα πελατών της στις αρχές των ΗΠΑ για να διευθετήσει τις διώξεις σε βάρος της από τις αμερικανικές φορολογικές αρχές διότι βοηθούσε Αμερικανούς πολίτες να αποκρύπτουν φορολογητέα εισοδήματα.
Συνολικά στη Γαλλία σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη 32 έρευνες για υποθέσεις φοροδιαφυγής μεγάλης κλίμακας.