Τι σηματοδοτεί η «αλλαγή φρουράς» στη διοίκηση της διάσημης ιστοσελίδας αναζήτησης; Μια προσπάθεια για επιστροφή στις ρίζες της κρύβει η Google πίσω από την αντικατάσταση του διευθύνοντος συμβούλου της, Eric Schmidt, στη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση της διοικητικής της ομάδας, εδώ και μία δεκαετία. Με τα χρόνια, η Google έγινε ο απόλυτος κυρίαρχος της Silicon Valley, αλλά την ίδια στιγμή, έχασε κάτι από την επιχειρηματική ευελιξία που την έφερε στη θέση αυτή και έγινε γραφειοκρατική και δυσκίνητη.
Την ίδια στιγμή, οι νεότεροι ανταγωνιστές της, όπως οι Facebook και Twitter κερδίζουν έδαφος με φρέσκιες ιδέες και εύστοχες κινήσεις. Ελπίζοντας να αλλάξει δρόμο, η Google ανακοίνωσε ότι ο 38χρονος συνιδρυτής της, Larry Page, θα καταλάβει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, αντικαθιστώντας τον Schmidt, ένα βετεράνο του τεχνολογικού κλάδου που είχε αναλάβει τα ηνία πριν από δέκα χρόνια, κυρίως για να παίξει το ρόλο του «ενήλικα επιβλέποντα» σε μία εταιρεία που εκείνη την εποχή έμοιαζε με… παιδική χαρά.
Ο 55χρονος Schmidt θα παραμείνει πρόεδρος της εταιρείας, η κεφαλαιοποίηση της οποίας έχει πλέον διογκωθεί στα 200 δισ. δολάρια, από 27 δισ. που ήταν όταν εισήλθε στο χρηματιστήριο, το 2004. «Ένας από πρωταρχικούς στόχους που έχω είναι να καταφέρω να γίνει η Google μια μεγάλη εταιρεία που έχει ευστροφία, ψυχή, πάθος και την ταχύτητα μιας νεοσύστατης», είπε ο Page στους New York Times. Θα αναλάβει τα νέα του καθήκοντα τον Απρίλιο. Η αναδιάρθρωση της Google έρχεται σε μία εποχή σοβαρής αναταραχής στη Silicon Valley, καθώς τόσο η εταιρεία αυτή, όσο και η βιομηχανία της ιντερνετικής αναζήτησης συνολικά αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις.
Η Google μπορεί να παραμένει πανίσχυρη και πολύ επιτυχημένη, όμως, η ξαφνική ανάπτυξη του Facebook εξέθεσε τις αποτυχίες της σε τομείς όπως η κοινωνική δικτύωση, απειλώντας το τεράστιο μερίδιο που μέχρι στιγμής απολαμβάνει στην αγορά των on line διαφημίσεων. Την ίδια ώρα, η Google είχε μεν κάποια επιτυχία σε τομείς όπως οι διαφημίσεις μέσω κινητών, όμως, δυσκολεύτηκε όταν επιχείρησε να επεκταθεί σε νέες δραστηριότητες, όπως η τηλεόραση.
Ο ανομολόγητος φόβος μέσα στην Google είναι ότι η εταιρεία θα γίνει σαν τη Microsoft, που από αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής του τεχνολογικού κλάδου θεωρείται σήμερα ότι έχει απομακρυνθεί για πάντα από τις ημέρες της δόξας της, παρά τις κατά καιρούς επιτυχίες της, όπως έχουν υπάρξει τα XBox και Kinect. Πραγματικά, η Google των 24.400 υπαλλήλων μπορεί να είναι απόλυτα επιτυχημένη οικονομικά, όμως, δεν θεωρείται πια το πιο επιθυμητό… αφεντικό για τα μεγαλύτερα ταλέντα της Silicon Valey. Μια σειρά από start ups έχουν κερδίσει αυτό τον τίτλο.
Γι’ αυτό και τα τελευταία χρόνια η Google έχει χάσει πολλούς μηχανικούς υπολογιστών και ακόμα περισσότερα στελέχη, μεταξύ των οποίων η Sheryl Sandberg, που σήμερα είναι chief operating officer της Facebook και ο Tim Armstrong, που τώρα είναι διευθύνων σύμβουλος της AOL. Η επιστροφή του Page στο τιμόνι της εταιρείας (σε έναν ρόλο τον οποίο είχε εγκαταλείψει το 2001, πριν η Google μπει στο χρηματιστήριο), σηματοδοτεί για πολλούς την ενηλικίωση των δύο συνιδρυτών, του ιδίου και του Sergey Brin. Και οι δύο τους διένυαν τη δεύτερη δεκαετία της ζωής τους, όταν έφεραν τον Schmidt να αναλάβει την εταιρεία που ίδρυσαν.