Στα… ύψη οι μετοχές των ιντερνετικών εταιριών με τη δημόσια εγγραφή της Twitter στο επίκεντρο
Η πολυαναμενόμενη δημόσια εγγραφή της Twitter, που θα αποτιμά την εταιρία, η οποία δεν βγάζει καν κέρδη, στα 11 δισ. δολάρια, αποτελεί το talk of the town για τη Silicon Valley αυτή την εποχή. Για τη Wall Street, ωστόσο, είναι ίσως η σαφέστερη ένδειξη μιας νέας τεχνολογικής φούσκας.
Οι venture capitalists που μόλις επένδυσαν σε μια άλλη από τις μανίες του ίντερνετ, την Pinterest, αποτίμησαν την εταιρία που διαχειρίζεται το ομώνυμο φωτογραφικό site κοινωνικής δικτύωσης σχεδόν στα 4 δισ. δολάρια. Έστω και εάν αυτή η εταιρία δεν παράγει καν έσοδα. Όσο για μια ακόμα νεότερη εταιρία του ίντερνετ, που επίσης δεν εμφανίζει έσοδα, την Snapchat Inc., και αυτή στοχεύει σε παρόμοια αποτίμηση.
Δεν πρόκειται, βέβαια, για ένα φαινόμενο της έκτασης του 1999, όταν εταιρίες dot com με ελάχιστα έσοδα έμπαιναν στο χρηματιστήριο και έβλεπαν την τιμή της μετοχής τους να τριπλασιάζεται κατά τις πρώτες ημέρες της διαπραγμάτευσης. Εξάλλου, όλοι θυμούνται το επώδυνο τέλος αυτής της φούσκας. Όταν έσκασε, το 2000, ήταν αναρίθμητες οι εταιρίες που χρεοκόπησαν, με αποτέλεσμα εκατομμύρια μικροεπενδυτών να υποστούν σημαντικές ζημιές.
Σήμερα, ωστόσο, οι μετοχές των ιντερνετικών εταιριών εκτινάσσονται και πάλι, ενώ στη Silicon Valley και στην ευρύτερη περιοχή έχουν κάνει ξανά την εμφάνισή τους τα σημάδια της υπερβολικής αισιοδοξίας. Οι τιμές των κατοικιών στο Σαν Φρανσίσκο και τα περίχωρα, για παράδειγμα, αυξήθηκαν πάνω από 15% τον τελευταίο χρόνο. Τα ενοίκια για τους επαγγελματικούς χώρους στο Σαν Φρανσίσκο κυμαίνονται 23% υψηλότερα από τα υψηλά του 2008.
«Βλέπουμε αρκετό ‘αφρό’», παραδέχεται στη Wall Street Journal ο Daniel Cole, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Manulife Asset Management, η οποία έχει επενδύσει σε μερικές από τις hot δημόσιες εγγραφές του τεχνολογικού κλάδου, όπως αυτή της Rocket Fuel. Η συγκεκριμένη εταιρία on line διαφήμισης, που δεν έχει βγάλει ποτέ της κέρδη, πούλησε τις μετοχές της στο κοινό στα 29 δολάρια έκαστη, τον περασμένο μήνα. Πλέον, ξεπερνούν ακόμα και τα 61 δολάρια, δίνοντας στην επιχείρηση μια αποτίμηση ύψους 2 δισ. δολαρίων. Οι βετεράνοι της τεχνολογίας και του finance ισχυρίζονται ότι αυτή τη φορά, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι εταιρίες που εισάγονται στο χρηματιστήριο είναι πιο ώριμες, οι διοικήσεις τους πιο δοκιμασμένες και τα επιχειρηματικά μοντέλα τους αποδεδειγμένα.
Κοινωνικά δίκτυα όπως το Twitter και το Pinterest ακολουθούν τα επιτυχημένα χνάρια του Facebook, που εμφανίζει κεφαλαιοποίηση 126,5 δισ. δολαρίων, δηλαδή 70 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη της επόμενης χρονιάς.
Όμως, το ράλι της τεχνολογίας επιταχύνεται, καθώς σε μια εποχή που οι μεγάλες επιχειρήσεις μετά βίας αναπτύσσονται και τα επιτόκια παραμένουν μηδενικά, οι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να ποντάρουν σε όποιον υπόσχεται υψηλότερες αποδόσεις.
Όμως, πλέον, ακόμα και κάποιοι από τους μάνατζερ του κλάδου αρχίζουν να αμφισβητούν το ράλι των μετοχών. Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla Motors, Elon Musk, παραδέχθηκε πρόσφατα ότι η τιμή της μετοχής της εταιρίας ηλεκτρικών αυτοκινήτων, η οποία έχει πενταπλασιαστεί από τις αρχές του έτους, είναι «υψηλότερη από ό,τι δικαιούμαστε». Η Tesla έχει εμφανίσει μόλις ένα κερδοφόρο τρίμηνο από την είσοδό της στο χρηματιστήριο, το 2010, αλλά παρουσιάζει αποτίμηση 20,6 δισ. δολαρίων. Αλλά και ο επικεφαλής της Netflix, Reed Hastings, είπε με επιστολή του προς τους επενδυτές ότι η εταιρία υπηρεσιών βίντεο ευνοείται από την «ευφορία» που προκαλούν οι επενδυτές του momentum. Κάπως έτσι επιχείρησε να εξηγήσει το γεγονός ότι οι μετοχές της εταιρίας του έχουν τριπλασιαστεί από τις αρχές του έτους.