Στον Έλληνα Δ. Μαυρομάτη αντί $7 εκ. αριστούργημα του Πικάσο
Έργα των Picasso, Basquiat και de Kooning, που πουλήθηκαν αντί 4 εκατ. δολαρίων ή παραπάνω έκαστο, ήταν οι πρωταγωνιστές στις πρόσφατες εκθέσεις τέχνης του Λονδίνου, όπου οι συλλέκτες διάλεξαν ανάμεσα σε κομμάτια συνολικής αξίας 2 δισ. δολαρίων. Πολλές από τις ακριβότερες πωλήσεις της Frieze Week, της μεγαλύτερης συγκέντρωσης εμπορικών εκθέσεων και δημοπρασιών σύγχρονης τέχνης, έγιναν στο πλαίσιο της Frieze Masters.
Φέτος, η Frieze Masters ήταν μεγαλύτερη παρά ποτέ, καθώς 30 γκαλερί παρουσίασαν περισσότερα από 900 έργα. Επρόκειτο κυρίως για υψηλής αξίας μοντέρνα και ιστορικά κομμάτια. Αυτή την εβδομάδα, οι έμποροι και οι συλλέκτες συναντώνται και πάλι στο Παρίσι, για την Foire Internationale d’Art Contemporain (FIAC). Μέσα στο Νοέμβριο, οι οίκοι Sotheby’s, Christie’s International και Phillips θα δημοπρατήσουν top επιλογές από την μεταπολεμική και σύγχρονη τέχνη, στη Νέα Υόρκη.
Στο Λονδίνο, πάντως, η Acquavella Galleries, που έχει έδρα τη Νέα Υόρκη, πούλησε το έργο του Picasso, “Femme assise au chapeau”, χρονολογίας 1961, στον Έλληνα συλλέκτη Δημήτρη Μαυρομάτη αντί 7 εκατ. δολαρίων. Η Mnuchin Gallery, επίσης από τη Νέα Υόρκη, βρήκε αγοραστή για έναν πίνακα του De Kooning, χρονολογίας 1983, ο οποίος άλλαξε χέρια στα 8 εκατ. δολάρια. Οι Van de Wenge Fine Art και Vedovi Gallery πούλησαν δύο πίνακες του Basquiat από τη δεκαετία του 1980, αντί 4,3 και 5 εκατ. δολαρίων αντίστοιχα. Πάντως, στην Frieze βρήκαν αγοραστές και έργα νεότερων καλλιτεχνών, με τιμές στο εύρος των 20.000 με 200.000 δολαρίων. Πέντε παστέλ πίνακες του Ρώσου Kon Trubkovich πουλήθηκαν από την Marianne Boesky Gallery της Νέας Υόρκης, στα 40.000 με 60.000 δολάρια έκαστος.
Αντίθετα, πιο ακριβά κομμάτια, κυρίως των ονομάτων που πρωταγωνίστησαν στην προηγούμενη άνθηση της σύγχρονης τέχνης, δυσκολεύτηκαν να βρουν αγοραστές. Στο περίπτερο του Gagosian, όπου εκτέθηκαν πέντε έργα του Jeff Koons, το αγοραστικό ενδιαφέρον ήταν μικρό. Η διάσημη γκαλερί παρουσίασε μεταξύ άλλων το “Sacred Heart (Blue/Magenta)” (1994-2007), μέρος της σειράς “Celebration” του καλλιτέχνη, το οποίο έχει εκτιμηθεί στα 22 εκατ. δολάρια. Εξίσου μικρό ήταν το ενδιαφέρον και για το γλυπτό του Takashi Murakami, “Naked Self-Portrait with Pom (Gold)”, το οποίο έχει εκτιμηθεί στα 950.000 δολάρια και παρουσιάστηκε στο περίπτερο της Perrotin.