«Πνίγηκε» στα ρηχά νερά των πετρελαίων ο Batista με την περιουσία των 30 δισ. δολ.
Το 2006, ο Elike Batista έπινε κοκτέιλ στο πολυτελές ξενοδοχείο Copacabana Palace του Ρίο, με τον διαχειριστή ενός καναδικού συνταξιοδοτικού fund που αναζητούσε έναν τρόπο να «παίξει» στην οικονομική άνθηση της Βραζιλίας.
Ο Βραζιλιάνος επιχειρηματίας κατάφερε να τραβήξει την προσοχή του συνομιλητή του με μια μάλλον αυθάδικη φιλοδοξία: Στόχευε να γίνει ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Αλλά και όσοι επένδυαν πάνω στον ίδιο και στις εταιρίες του, θα επωφελούνταν μαζί με αυτόν, έλεγε.
«Με τον τρόπο που το έλεγε, δεν ακουγόταν τρελό», εξηγεί ο Brian Gibson, που τότε ήταν senior vice president του Ontario Teacher’s Pension Plan. «Ως επενδυτές, πάντα ψάχνουμε για κάποιον που να είναι “πεινασμένος”. Δεν ήξερα εάν θα γινόταν ο πλουσιότερος, και δεν με ένοιαζε».
Τελικά, ο Batista δεν κατάφερε να εκπληρώσει το στόχο του. Αντ’ αυτού, πρωταγωνίστησε σε μία από τις πιο θεαματικές ιστορίες ανόδου και πτώσης που έχει γνωρίσει το παγκόσμιο επιχειρείν. Αρχίζοντας από το 2006, ο Batista έβαλε στο χρηματιστήριο πέντε νεοσύστατες εταιρίες του, σε διάστημα πέντε ετών, ουσιαστικά δημιουργώντας από το μηδέν μια ολόκληρη αυτοκρατορία των εμπορευμάτων, με έδρα τη Βραζιλία. Μάλιστα, έδινε στις εταιρίες του ονόματα που τελείωναν με «Χ», συμβολίζοντας τον πολλαπλασιασμό του πλούτου. Κάπως έτσι, ο 56χρονος επιχειρηματίας κατάφερε να προσελκύσει ισχυρούς υποστηρικτές, όπως ο CEO της General Electric, Jeff Immelt και ο γίγαντας των επενδύσεων BlackRock. Πέρυσι, ο Batista κατάφερε να βρεθεί στο top 10 της λίστας του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, με μία περιουσία άνω των 30 δισ. δολαρίων.
Όμως, μετά, η αυτοκρατορία του κατέρρευσε. Η OGX, η πετρελαϊκή εταιρία την οποία έβαλε στο χρηματιστήριο το 2008, σε μία δημόσια εγγραφή ύψους 4,1 δισ. δολαρίων (που τότε ήταν η μεγαλύτερη που είχε δει ποτέ η Βραζιλία), κατέρριψε προ ημερών το ρεκόρ της μεγαλύτερης χρεοκοπίας στη Λατινική Αμερική. Παρά τους ισχυρισμούς ότι η επιχείρηση μπορεί να ανακαλύψει έως και 10,8 δισ. βαρέλια πετρελαίου, η OGX δεν παρήγαγε σχεδόν ούτε σταγόνα. Η κατρακύλα των μετοχών της συμπαρέσυρε και τις υπόλοιπες εταιρίες της αυτοκρατορίας του, εξανεμίζοντας σχεδόν το σύνολο του πλούτου του Batista.
Η OGX έχει χάσει το 96% της αξίας της τους τελευταίους 12 μήνες, με αποτέλεσμα, μαζί με τον Batista, στη λίστα των μεγάλων χαμένων να φιγουράρουν και μερικά γνωστά ονόματα, όπως αυτό του γίγαντα των ομολόγων PIMCO και της BlackRock.
Ανάμεσα στους λιγοστούς κερδισμένους αυτής της υπόθεσης είναι funds, όπως αυτό των δασκάλων του Οντάριο, που σύμφωνα με τους διαχειριστές του, πούλησε εγκαίρως. Αλλά και στελέχη της OGX που αποχώρησαν από την εταιρία όταν οι μετοχές της βρίσκονταν ακόμα σε άνοδο, ρευστοποιώντας τη συμμετοχή τους στα ψηλά.
Ο Batista δηλώνει ότι έχει ακόμα περιουσία 1 δισ. δολαρίων, αλλά τα ξένα media δείχνουν να αμφισβητούν τους ισχυρισμούς αυτούς. Το σίγουρο είναι ότι δεν βρίσκεται πια στη λίστα του Forbes. Και σε εκείνους που τον κατηγορούν ότι συμπαρέσυρε τόσους επενδυτές στην πτώση του, ο επιχειρηματίας απαντά πως και ο ίδιος είναι θύμα αυτής της ιστορίας. Όπως λέει, στελέχη του ομίλου του τον παραπλάνησαν, ενώ τονίζει ότι αυτός είναι που υπέστη τη μεγαλύτερη οικονομική ζημιά από όλους.