Η αναθέρμανση της αμερικανικής οικονομίας έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών ξένων επενδυτών αλλά και βιομηχανιών, με κορωνίδα αυτές του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας και της πετροχημικής.
Οι Γερμανοί δεν θα μπορούσαν να «κλείσουν τα μάτια» σε αυτό το διαπιστωμένο γεγονός ούτε και να επιτρέψουν να περάσει έτσι «άδοξα» μια τόσο καλή ευκαιρία να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τους τζίρους τους.
Μόνο στο Κεντάκι δραστηριοποιούνται σήμερα 60 γερμανικές επιχειρήσεις, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle. Οι περισσότερες από αυτές είναι μικρομεσαίες και απασχολούν περισσότερους από 8 χιλιάδες εργαζομένους. Ιδιαίτερη επιτυχία γνωρίζουν οι γερμανικές εταιρείες κατασκευής ανταλλακτικών για τις αυτοκινητοβιομηχανίες, που έχουν εγκατασταθεί σε μικρή απόσταση από μεγάλα αμερικανικά εργοστάσια, κυρίως στον Νότο.
Αλλά και σε άλλες αμερικανικές Πολιτείες κάνουν αισθητή την παρουσία τους γερμανικές εταιρείες, για παράδειγμα στην Αλαμπάμα, στο Μίτσιγκαν και στο Οχάιο. Οι γερμανικές εταιρείες απασχολούν συνολικά στις ΗΠΑ 600 χιλιάδες εργαζόμενους, αναφέρει ο Κρίστιαν Κένιχ, επικεφαλής της συμβουλευτικής εταιρείας Koenig Communications με έδρα την Ουάσιγκτον. «Η Γερμανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους ξένους εργοδότες και καταλαμβάνει την έκτη θέση στον κατάλογο των ξένων επενδυτών στις ΗΠΑ.
Πρόκειται για μια σημαντική αγορά, αν λάβει κανείς υπόψη ότι ο πληθυσμός των ΗΠΑ ανέρχεται σε 350 εκατομμύρια ανθρώπους. Σε αυτούς θα πρέπει να προσθέσουμε 120 εκατομμύρια Μεξικάνους και 30 εκατομμύρια Καναδούς. Είναι μια τεράστια αγορά 450 εκατομμυρίων ανθρώπων η NAFTA που αγγίζει το μέγεθος της ΕΕ», εξηγεί ο Κρίστιαν Κένιχ.
Ποιο είναι όμως το κίνητρο των γερμανικών εταιρειών για να μεταφέρουν μονάδες παραγωγής στις ΗΠΑ; Όπως εξηγεί ο Κρίστιαν Κένιχ, πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις θέλουν σε κοντινή απόσταση τους προμηθευτές τους. Κυριαρχεί η αρχή του «just in time». Με λίγα λόγια, οι αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες δεν είναι διατεθειμένες πλέον να περιμένουν για εβδομάδες και μήνες να έλθουν τα ανταλλακτικά που χρειάζονται για τα οχήματα τους. Αλλά και οι Γερμανοί προμηθευτές αντλούν οφέλη από την εγκατάστασή τους στις ΗΠΑ. «Οι Γερμανοί προμηθευτές έχουν σαφή πλεονεκτήματα από την εγκατάστασή τους στις ΗΠΑ. Κατ’ αρχήν περισσότερη ευελιξία, χαμηλό κόστος μεταφοράς, αποφεύγουν φόρους εισαγωγής και βεβαίως δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο από ενδεχόμενες αλλαγές στις συναλλαγματικές ισοτιμίες», επισημαίνει ο κ. Κένιχ.
Ο Aμερικανός σύμβουλος επικοινωνίας αναφέρει ότι οι κυβερνήσεις των περισσότερων Πολιτειών προσπαθούν να αντλήσουν μεγάλες επενδύσεις από βιομηχανικούς ομίλους της Ευρώπης και κυρίως της Γερμανίας. Οι «γίγαντες» Daimler Benz, BMW και Volkswagen, είναι ευπρόσδεκτοι. Ωστόσο, οι Αμερικανοί έχουν αντιληφθεί ότι οι γερμανικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις προσφέρουν μεγάλα πλεονεκτήματα στην αμερικανική αγορά, καθώς δίνουν έμφαση στην καινοτομία, ακολουθούν σύγχρονες μεθόδους παραγωγής, καλή τεχνολογική εκπαίδευση και υψηλούς μισθούς. Έτσι πολλοί κυβερνήτες αμερικανικών Πολιτειών επισκέπτονται επιχειρήσεις στη Γερμανία για να προσελκύσουν επενδύσεις.