Η αξία των περιουσιακών στοιχείων του Μεξικανού ανέρχεται στα 70 δισ. δολ.
«Η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας America Movil ευθύνεται για τα 48.9 δισ. δολάρια εξ’ αυτών»
Διευρύνει το προβάδισμά του στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, έναντι των Bill Gates και Warren Buffett ο Μεξικανός δισεκατομμυριούχος, Carlos Slim.
Η αξία των περιουσιακών στοιχείων του Slim αυξήθηκε κατά 37% το 2010, στα 70 δισ. δολάρια. Η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας America Movil ευθύνεται για τα 48.9 δισ. δολάρια εξ’ αυτών. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg, οι μετοχές της Berkshire Hathaway, του επενδυτικού ομίλου του Warren Buffett ενισχύθηκαν κατά 22%, ενώ εκείνες της Microsoft, του Bill Gates υποχώρησαν, κάτι που σημαίνει ότι οι δύο συνηθισμένοι διεκδικητές του τίτλου του πλουσιότερου ανθρώπου της γης θα χάσουν και φέτος τη μάχη για την κορυφή.
Μάλιστα, αναλυτές προβλέπουν ότι μέσα στο 2011, η περιουσία του Slim θα εκτιναχθεί σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα. Σύμφωνα με τον Walter Molano, επικεφαλής ανάλυσης της BCP Securities, το Μεξικό θα είναι η κορυφαία αναδυόμενη αγορά της χρονιάς, καθώς ο βασικός εμπορικός εταίρος της χώρας, οι ΗΠΑ, ανακάμπτουν και οι επενδυτές αναζητούν ευκαιρίες έξω από τις «πολυφορεμένες» χώρες BRIC, δηλαδή τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία και την Κίνα.
«Ο Slim θα περάσει μια καλή χρονιά. Με την Κίνα να υπερθερμαίνεται και τη Βραζιλία σε υπεραγορασμένα επίπεδα, ο κόσμος αρχίζει να βλέπει το Μεξικό σαν μια εναλλακτική», είπε ο Molano στο Bloomberg.
Ο ίδιος ο Slim έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στις προοπτικές ανάπτυξης της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας, καθώς η καταναλωτική ζήτηση αυξάνεται και τα επιτόκια παραμένουν χαμηλά. Η μετοχή της America Movil σημείωσε άνοδο 15% το 2010, καθώς η διείσδυση της κινητής τηλεφωνίας στη Λατινική Αμερική πλησίασε το 100% του πληθυσμού.
Όμως, το περιουσιακό στοιχείο του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία, που έβγαλε περισσότερα χρήματα πέρυσι δεν ήταν άλλο από το πιο παλιό, που έχει στην κατοχή του. Η εταιρεία συμμετοχών Grupo Carso, η μετοχή της οποίας σχεδόν διπλασιάστηκε, εν όψει της φετινής απόσχισης των εξορυκτικών δραστηριοτήτων της και εν μέσω ράλι στις τιμές του χρυσού και του ασημιού. O Slim έχασε τα περισσότερα χρήματα από το ποσοστό που έχει στους New York Times, αφού η μετοχή της εφημερίδας υποχώρησε πέρυσι κατά 21%. Ο Slim έχει τοποθετήσει λιγότερα από 500 εκατ. δολάρια στην αμερικανική αγορά, με τις υπόλοιπες επενδύσεις και επιχειρηματικές κινήσεις του, να εστιάζουν σε μεξικανικές εταιρείες.
Εξάλλου, και ο Gates έχει αυξήσει την έκθεσή του στις αναδυόμενες αγορές, αποκτώντας ποσοστά στο μεξικανικό τηλεοπτικό όμιλο Grupo Televisa και την εταιρεία εμφιάλωσης αναψυκτικών Coca-Cola Femsa. Παρότι, ο ιδρυτής της Microsoft επιχείρησε να διαφοροποιήσει το επενδυτικό του χαρτοφυλάκιο, η περιουσία του συρρικνώθηκε κατά 8%, σε σχέση με το 2009, στα 26 δισ. δολάρια. Η συμμετοχή του στη Microsoft αξίζει 16,7 δισ. δολάρια, καθώς ο Gates μείωσε το μερίδιό του στην εταιρεία, κατά 80 εκατ. μετοχές.
Όσο για την Berkshire Hathaway, μέσω της οποίας ο Buffett έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις σε εταιρίες όπως οι Wells Fargo, Coca Cola και πολλές άλλες, οι μετοχές Α του ομίλου ενισχύθηκαν κατά 21% το 2010 και οι μετοχές Β κατά 22%. Ο ίδιος ο Buffett έχει στην κατοχή του και τους δύο τύπους μετοχών