Σε «σταθερό» -από «αρνητικό»- αναβαθμίζει η Moody’s το outlook για το τραπεζικό σύστημα του Βελγίου.
Σύμφωνα με τον οίκο, η αλλαγή αυτή αντανακλά την πιθανότητα το λειτουργικό περιβάλλον να σταθεροποιηθεί, με την στήριξη της ελαφράς ανάκαμψης της εγχώριας οικονομίας.
Αντανακλά επίσης την υποχώρηση των εκκρεμών υποθέσεων και των ενεργειών αναδιάρθρωσης που επιβάρυναν το τραπεζικό σύστημα του Βελγίου από το 2008, και λαμβάνει υπ’ όψιν την βελτιωμένη ρευστότητα των τραπεζών.
Η Moody’s προβλέπει πως στην περίοδο των 12-18 μηνών που αφορά το outlook θα υπάρξει μέτρια επιστροφή στην ανάπτυξη για την βελγική οικονομία το 2014, η οποία θα βοηθήσει στον περιορισμό της επιδείνωσης της ποιότητας των assets των τραπεζών.
Ωστόσο, το λειτουργικό περιβάλλον παραμένει εύθραυστο. Τόσο η επιχειρηματική όσο και η καταναλωτική εμπιστοσύνη παραμένουν σε χαμηλό επίπεδο, παρά την μικρή βελτίωσή τους, τους τελευταίους μήνες, ενώ η ανεργία προβλέπεται ότι θα αυξηθεί.
Οι απώλειες στα εγχώρια χαρτοφυλάκια δανείων πιθανότατα θα αυξηθούν σταδιακά από τα τρέχοντα χαμηλά τους επίπεδα, ωστόσο το χαμηλό χρέος των βελγικών εταιρειών και νοικοκυριών θα διασφαλίσει ότι οι απώλειες θα είναι περιορισμένες.
Αν και οι ζημιές από ορισμένα μη εγχώρια χαρτοφυλάκια δανείων υψηλότερου ρίσκου σταθεροποιούνται, κυρίως σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, οι βελγικές τράπεζες θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν πιέσεις στις δραστηριότητές τους στην Ιρλανδία και την Ουγγαρία.
Η έκθεση των βελγικών τραπεζών σε αδύναμες οικονομίες της ευρωπεριφέρειας συνεχίζει να ενέχει κάποια ρίσκα, ωστόσο η Moody’s εκτιμά πως οι πιέσεις αυτές είναι απίθανο να είναι τόσες ώστε να υπονομεύσουν την πιστοληπτική ικανότητα των τραπεζών.
Την ίδια ώρα, οι βελγικές τράπεζες έχουν κάνει πρόοδο στη διαχείριση παλαιών ζητημάτων, όπως η μεγάλη έκθεση σε δομημένα προϊόντα, αλλά και στην αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων τους, γεγονός που έχει βοηθήσει στην ενίσχυση και σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος.
Η Moody’s εκτιμά πως η ρευστότητα των τραπεζών έχει βελτιωθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο και πως βασίζονται λιγότερο στον βραχυπρόθεσμο δανεισμό και στην χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα.