Με τη συνένωση των δύο πρώτων σωλήνων του αγωγού στο Σαικάς, κοντά στην πόλη Νόβι Σαντ, πραγματοποιήθηκε χθες η επίσημη έναρξη των εργασιών κατασκευής του τμήματος του αγωγού South Stream, που θα διέρχεται από τη Σερβία.
Ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς σε σύνδεση με βίντεο έδωσε το εναρκτήριο σήμα, και δύο άνδρες, ένας από τη Σερβία και ένας από τη Ρωσία, ένωσαν τους δύο σωλήνες, που έφεραν επάνω τη σερβική και ρωσική σημαία αντίστοιχα.
“Το έργο συνιστά ένα σύμβολο των δεσμών των δύο χωρών και εθνών” τόνισε στην ομιλία του ο κ. Νίκολιτς, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι “η γενιά αυτή έχει την τιμή να γράψει αυτή τη νέα σελίδα στην ιστορία αιώνων φιλίας μεταξύ των δύο χωρών”.
“Η κατασκευή του αγωγού South Stream στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Σερβία είναι μία χώρα των λύσεων και όχι των προβλημάτων, της ειρήνης και όχι των συγκρούσεων, μία χώρα του μέλλοντος, στην οποία αξίζει κανείς να επενδύσει καθώς είναι ικανή να φέρει σε πέρας μεγάλα έργα” επεσήμανε ο πρόεδρος της Σερβίας. Πρόσθεσε ότι εκατοντάδες μηχανικοί και χιλιάδες εργάτες θα απασχοληθούν στο έργο, με τις σερβικές εταιρείες να αναλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος των κατασκευαστικών εργασιών και επισήμανε η χώρα θα αναδειχθεί σε ενεργειακό κόμβο της ευρύτερης περιοχής.
Στην τελετή, τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν εκπροσώπησε, μεταφέροντας και τον χαιρετισμό του, ο υπουργός Ενέργειας της χώρας Αλεξάντερ Νόβακ.
“Η κατασκευή του τμήματος του αγωγού South Stream στη Σερβία εγγυάται τη βελτίωση της διεθνούς ενεργειακής ασφάλειας” ανέφερε το μήνυμα του κ.Πούτιν, προσθέτοντας ότι είναι ένα σημαντικό γεγονός όχι μόνο για τη Σερβία και τα Βαλκάνια, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη.
“Ο South Stream θα διασχίσει τον πυθμένα της Μαύρης Θάλασσας και θα συνδέσει τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Ρωσίας με τις μεγαλύτερες αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, διασφαλίζοντας αξιόπιστη παροχή για τους Ευρωπαίους καταναλωτές, χωρίς τους κινδύνους μεταφοράς. Θα είναι μια μεγάλη συνεισφορά στη διεθνή ενεργειακή ασφάλεια” υπογράμμισε στο μήνυμά του ο Ρώσος πρόεδρος.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς, κατά την ομιλία του στην τελετή, επεσήμανε ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο αναπτυξιακό και στρατηγικό έργο στον τομέα της ενέργειας, με την κατασκευή του οποίου η χώρα θα καταστεί σημαντικός περιφερειακός κόμβος για την προμήθεια φυσικού αερίου.
“Σήμερα είναι μία μεγάλη ημέρα για τη Σερβία, τα Βαλκάνια και όλη την Ευρώπη, διότι το έργο θα εξασφαλίσει την τροφοδοσία της Ευρώπης με φυσικό αέριο, χωρίς μεταφορικό κίνδυνο. Ποσοστό μεγαλύτερο από το 10% των αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο θα εξυπηρετούνται μέσω του αγωγού που θα διέρχεται από τη Σερβία, η οποία θα καταστεί σημαντικός ενεργειακός κόμβος στην περιοχή και αξιόπιστος εταίρος στη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας στη Νοτιοανατολική και Κεντρική Ευρώπη” είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Ντάτσιτς πρόσθεσε ότι υπάρχουν σχέδια για την κατασκευή νέων τμημάτων του αγωγού προς τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και την Κροατία, ενώ η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ βρίσκεται επίσης στη διαδικασία της λήψης των σχετικών αποφάσεων για να περάσει ο αγωγός από το έδαφός της.
Ο αγωγός South Stream συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες επενδύσεις στη Σερβία, αξίας άνω των 1,9 δισ. ευρώ. Για την κατασκευή του, που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός δύο ετών, συστάθηκε μία κοινοπραξία, στην οποία η σερβική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Srbijagas κατέχει το 49% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας και η ρωσική Gazprom το 51%.
Στο πλαίσιο της χθεσινής τελετής η Σερβία και η Ρωσία υπέγραψαν τρία συμφωνητικά: Ένα για τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω της Σερβίας, ένα για τη χρηματοδότηση του έργου και ένα που ορίζει ότι ο αγωγός είναι έργο κοινής ωφέλειας. Οι δύο πρώτες συμφωνίες υπογράφηκαν ανάμεσα στους επικεφαλής της Srbijagas και της Gazprom, ενώ η τρίτη μεταξύ της εταιρείας South Stream και του σερβικού υπουργείου Ενέργειας.
Σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της Gazprom στην τελετή, η παροχή φυσικού αερίου προς τους καταναλωτές θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος του 2016. “Οι κατασκευαστικές εργασίες στο τμήμα της Μαύρης Θάλασσας που ξεκίνησαν το 2012 και το τμήμα προς τα βουλγαρικά σύνορα θα ολοκληρωθούν το δεύτερο τρίμηνο του 2014, ώστε το φυσικό αέριο να έχει φθάσει στη Βουλγαρία μέχρι το τέλος του 2015. Η διαδικασία επιλογής των αναδόχων για το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουγγαρία, ενώ στη Σλοβενία γίνεται η αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Αυτό σημαίνει ότι ο αγωγός θα μπορεί να προμηθεύσει με φυσικό αέριο τους καταναλωτές μέχρι το τέλος του 2016” δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής της Gazprom Αλεξάντερ Σιρομιατίν.
“Η αποδοτικότητα της κατασκευής ενός τμήματος του αγωγού στο Κόσοβο και την ΠΓΔΜ δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη, όμως το θέμα θα επανεξεταστεί” πρόσθεσε.