Σχέδιο για «δίκαιους μισθούς» ανακοίνωσε σήμερα η Hennes & Mauritz (H&M), η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης ενδυμάτων παγκοσμίως.
Συγκεκριμένα, η H&M ανακοίνωσε ένα σχέδιο για να ξεκινήσει να πληρώνει «δίκαιους μισθούς» στους περίπου 850.000 εργαζόμενους στα εργοστάσια παραγωγής της ως το 2018, επισημαίνοντας ότι οι κυβερνήσεις των κρατών όπου βρίσκονται τα εργοστάσια αυτά δρουν πολύ αργά.
«Πιστεύουμε ότι η εξέλιξη των μισθών, την οποία προωθούν κάποιες κυβερνήσεις, παίρνει πολύ χρόνο, οπότε θέλουμε να αναλάβουμε περαιτέρω δράση και να ενθαρρύνουμε όλη τη βιομηχανία να μας ακολουθήσει», ανέφερε η H&M σε ανακοίνωση στον ιστότοπό της.
Η H&M κατασκευάζει τα περισσότερα ρούχα της σε εργοστάσια της Ασίας, κυρίως στο Μπανγκλαντές, όπου τον Απρίλιο κατέρρευσε ένα εργοστάσιο παραγωγής ενδυμάτων με αποτέλεσμα σχεδόν 1.130 εργαζόμενοι να χάσουν τη ζωή τους. Το γεγονός αυτό αύξησε την πίεση στις μεγάλες μάρκες ρούχων να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας για όσους κατασκευάζουν ρούχα για τη Δύση.
Η H&M, που δεν κατασκεύαζε ρούχα σε αυτό το εργοστάσιο, ήταν η πρώτη εταιρεία που μετά το δυστύχημα υπέγραψε τη συμφωνία ασφαλείας, που καταρτίστηκε έπειτα από ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, για τα εργοστάσια ρούχων του Μπανγκλαντές. Η ίδια έχει καλέσει το Μπανγκλαντές και την Καμπότζη να αυξήσουν τον κατώτατο μισθό των εργαζόμενων στα εργοστάσια αυτά και να τον αναθεωρούν κάθε χρόνο.
Τις τελευταίες εβδομάδες βίαιες διαδηλώσεις με μισθολογικά αιτήματα έχουν προκαλέσει το κλείσιμο των εργοστασίων κατασκευής ρούχων στο Μπανγκλαντές, αν και οι εργοστασιάρχες έχουν συμφωνήσει στην προτεινόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 77%.
Οι εξαιρετικά χαμηλοί μισθοί και οι εμπορικές συμφωνίες έχουν αναγάγει τον τομέα ένδυσης του Μπανγκλαντές σε μια βιομηχανία αξίας 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων (16 δισ. ευρώ), ενώ αντιπροσωπεύει τα τέσσερα πέμπτα των εξαγωγών της χώρας, προμηθεύοντας καταστήματα λιανικής, όπως το H&M και το Wal-Mart Stores.
Περίπου 3,6 εκατομμύρια κάτοικοι του Μπανγκλαντές, σε σύνολο πληθυσμού 155 εκ., εργάζονται στη βιομηχανία κατασκευής ρούχων, γεγονός που κατατάσσει τη χώρα στη δεύτερη θέση παγκοσμίως στην εξαγωγή ρούχων μετά την Κινά. Περίπου το 60% των εξαγωγών ρούχων πηγαίνει στην Ευρώπη και το 23% στις ΗΠΑ.
Η H&M έχει ανακοινώσει ότι θα υποστηρίξει τους ιδιοκτήτες εργοστασίων ώστε να προχωρήσουν σε αναμόρφωση των μισθών προκειμένου αυτοί να γίνουν πιο δίκαιοι, αρχικά σε δύο εργοστάσια στο Μπανγκλαντές και σε ένα στην Καμπότζη το 2014. Στη συνέχεια θα επεκτείνει το μοντέλο αυτό στα 750 εργοστάσια με τα οποία συνεργάζεται ως το 2018.
Η εταιρεία επιθυμεί να γίνονται ετησίως διαπραγματεύσεις για τους μισθούς και αυτές να τελούν υπό την εποπτεία δημοκρατικά εκλεγμένων εργατικών συνδικάτων ή εκπροσώπων των εργαζομένων.