Στην 1η θέση της λίστας των ισχυρότερων του χρήματος ο «Mr Microsoft» με περιουσία 78,5 δισ. δολάρια
Τζακ ποτ χτύπησαν μέσα στο 2013 οι πιο πλούσιοι άνθρωποι του κόσμου. Μετρώντας τη συνολική περιουσία των 300 πλουσιότερων του πλανήτη, το Bloomberg διαπίστωσε ότι αυτή αυξήθηκε κατά 524 δισ. δολάρια, στα 3,7 τρισ. δολάρια. Τα μεγαλύτερα κέρδη εμφάνισαν οι μεγιστάνες της τεχνολογίας, οι οποίοι είδαν τις περιουσίες τους να γιγαντώνονται κατά 28% μέσα στη χρονιά που πέρασε. Μάλιστα, από τους 300 πλουσιότερους του πλανήτη, μόλις οι 70 έκλεισαν το 2013 φτωχότεροι από ό,τι ήταν στις αρχές του έτους.
«Οι πλούσιοι θα γίνουν ακόμα πλουσιότεροι το 2014», δηλώνει στο Bloomberg ο John Catsimatidis, ο Ελληνοαμερικανός δισεκατομμυριούχος ιδρυτής του ομίλου ακινήτων και ενέργειας Red Apple Group Inc. «Τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά, τα χρηματιστήρια θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν και η οικονομία θα αναπτυχθεί κάτω από 2%», εξηγεί.
Ο μεγαλύτερος κερδισμένος της χρονιάς δεν ήταν άλλος από τον Bill Gates, ιδρυτή της Microsoft. Ο 58χρονος μεγιστάνας της τεχνολογίας είδε την περιουσία του να αυξάνεται κατά 15,8 δισ. δολάρια, στα συνολικά επίπεδα των 78,5 δισ. δολαρίων, καθώς οι μετοχές της Microsoft ενισχύθηκαν κατά 40%.
Έτσι, ο Gates κατάφερε να επιστρέψει στη θέση του πλουσιότερου ανθρώπου του κόσμου, εκτοπίζοντας το Μεξικανό Carlos Slim από την πρωτιά, στις 16 Μαΐου.
Ο Gates δεν ήταν ο μόνος που μέσα στο 2013 εκμεταλλεύτηκε τη χρηματιστηριακή τάση για να γίνει πολύ πλουσιότερος. Τα διεθνή χρηματιστήρια σημείωσαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς τα μεγαλύτερα κέρδη τους από το 2009, με το δείκτη MSCI World να ενισχύεται κατά 24%. Ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 έκλεισε με κέρδη 30%, τα μεγαλύτερα από το 1997. Και ο Stoxx Europe 600 ενισχύθηκε κατά 17%.
Οι εταιρίες του δείκτη S&P 500 εμφανίζουν σήμερα κεφαλαιοποίηση κατά 3,7 τρισ. δολάρια υψηλότερη σε σχέση με τις αρχές του 2013, παρότι ο πρόεδρος της Fed, Ben Bernanke έκανε σαφές ότι η διαδικασία αναίρεσης των έκτακτων μέτρων που πήρε για τη στήριξη της οικονομίας, έχει αρχίσει.
Ωστόσο, το bull market, που άρχισε στο αποκορύφωμα της πιστωτικής κρίσης, εισέρχεται στον έκτο χρόνο του, και συντηρείται από τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια και την πεποίθηση των επενδυτών ότι οι μετοχές είναι ασφαλείς και πάλι.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ο Sheldon Adelson, ιδρυτής της μεγαλύτερης εταιρίας καζίνο στον κόσμο, της Las Vegas Sands Corp., έγινε ο δεύτερος top κερδισμένος της χρονιάς. Με τη μετοχή της εταιρίας του να ενισχύεται κατά 71%, ο Adelson αύξησε την περιουσία του κατά 14,4 δισ. δολάρια.
Αντίθετα, ο Μεξικανός Slim έχασε 1,4 δισ. δολάρια κατά τη διάρκεια του 2013. Η εταιρία του, η America Movil SAB, που είναι η μεγαλύτερη στην κινητή τηλεφωνία στην αμερικανική ήπειρο, σημείωσε χρηματιστηριακή πτώση 12% το πρώτο τρίμηνο του έτους, καθώς το Κογκρέσο του Μεξικού πέρασε νόμο που έδινε τέλος στην απόλυτη κυριαρχία του μεγιστάνα των τηλεπικοινωνιών στην αγορά αυτή.
Τελικά, η μετοχή έκλεισε τη χρονιά με άνοδο 2%, αλλά μόνο αφότου ο Slim αναγκάστηκε να οπισθοχωρήσει από την επέκτασή του στην Ευρώπη, για να καθησυχάσει τους επενδυτές, που φοβούνταν μια τέτοια κίνηση.
Όμως, κανένας από τους πλουσιότερους του πλανήτη δεν έχασε όσα ο Eike Batista, που είδε την περιουσία του να συρρικνώνεται κατά12 δισ. δολάρια τουλάχιστον. Η εταιρία που τον έκανε τον πλουσιότερο άνδρα της Βραζιλίας, η OGX Petroleo & Gas Participacoes, χρεοκόπησε τον Οκτώβριο. Ο Batista, που ήταν ο όγδοος πλουσιότερος στον κόσμο το Μάρτιο του 2012, έχει πλέον αρνητική περιουσία, δηλαδή χρωστά περισσότερα από όσα έχει.