Πέτυχε αύξηση 16% το 2013 με την… βοήθεια πρωτάρηδων συλλεκτών
Αύξηση πωλήσεων κατά 16% πέτυχε πέρυσι ο οίκος δημοπρασιών Christie’s, ο μεγαλύτερος της αγοράς τέχνης, εν μέσω άνθησης της αγοράς σύγχρονης τέχνης και αυξανόμενης ζήτησης από τους Ασιάτες συλλέκτες.
Ο οίκος δημοπρασιών πούλησε έργα τέχνης και άλλα συλλεκτικά αντικείμενα συνολικής αξίας 4,54 δισ. στερλινών (7,48 δισ. δολαρίων) μέσα στο 2013, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά.
Με τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα και τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες να πλημμυρίζουν τις οικονομίες τους με ρευστό, ο αυξανόμενος πληθυσμός των πλούσιων του κόσμου ξοδεύει ολοένα και περισσότερα στην αγορά της τέχνης, αγοράζοντας κυρίως σύγχρονα έργα. Οι νέοι συλλέκτες αποτέλεσαν το 30% των αγοραστών του οίκου Christie’s μέσα στο 2013, καθώς η εταιρία επεκτάθηκε δυναμικά στην Κίνα και την Ινδία.
Η αύξηση στις πωλήσεις των Christie’s προήλθε κυρίως από τις δημοπρασίες μεταπολεμικής και σύγχρονης τέχνης, οι οποίες συγκέντρωσαν 1,3 δισ. στερλίνες, δηλαδή 29% περισσότερα σε σχέση με το 2012. Στις 12 Νοεμβρίου, ο οίκος πούλησε έργα συνολικής αξίας 691,6 εκατ. δολαρίων σε ένα απόγευμα στη Νέα Υόρκη, πετυχαίνοντας νέο ρεκόρ για την ακριβότερη δημοπρασία όλων των εποχών.
Το ακριβότερο έργο που πούλησαν οι Christie’s πέρυσι ήταν το τρίπτυχο του Francis Bacon, “Three Studies of Lucian Freud”, χρονολογίας 1969, που «έπιασε» 142,4 εκατ. δολάρια στη Νέα Υόρκη το Νοέμβριο. Πρόκειται για το ακριβότερο έργο σε δημοπρασία και ένα από τα 58 έργα σε δημοπρασία των Christie’s που ξεπέρασαν τα 10 εκατ. δολάρια κατά τη διάρκεια του 2013. Αγοράστρια ήταν η Elaine Wynn, πρώην σύζυγος του μεγιστάνα των καζίνο Stephen Wynn.
Δεύτερη σε πωλήσεις κατηγορία για τον οίκο ήταν η μοντέρνα τέχνη και οι ιμπρεσιονιστές. Αυτή η δημοφιλής κατηγορία της δεκαετίας του 1980, απέφερε στους Christie’s πωλήσεις 644,7 εκατ. στερλινών μέσα στο 2013. Οι πωλήσεις ασιατικής τέχνης σημείωσαν αύξηση 44%, στις 599 εκατ. στερλίνες.
Σημειώνεται ότι ο οίκος Christie’s είναι μια ιδιωτική εταιρία που ανήκει στο Γάλλο δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Francois Pinault. Ο οίκος εξαγοράστηκε από την εταιρεία συμμετοχών του Pinault, Artemis SA, αντί 1,2 δισ. δολαρίων, το 1998. Ως ιδιωτική εταιρία, δεν ανακοινώνει το τζίρο και τα κέρδη της, αλλά δίνει στη δημοσιότητα τα έσοδά της από δημοπρασίες, δύο φορές το χρόνο.