Οι συνέπειες της αναταραχής στον αραβικό κόσμο για την ΕΕ

Πρώτα η Τυνησία, μετά η Αίγυπτος, η Υεμένη, το Μπαχρέιν, η Λιβύη και… ουδείς γνωρίζει ποια χώρα του αραβικού κόσμου θα ακολουθήσει.

 

Όσο κι αν οι Ευρωπαίοι δείχνουν να χαίρονται για τη «νίκη της δημοκρατίας», δύσκολα κρύβονται οι φόβοι τους για το άγνωστο από τη μια και από την άλλη για τις συνέπειες που έχει ήδη και θα έχει ενδεχομένως και στη συνέχεια η ρευστότητα στη βόρεια Αφρική και στον αραβικό κόσμο.

 

Οι φόβοι είναι απολύτως δικαιολογημένοι, όταν η Ένωση και κυρίως η ευρωζώνη μετά βίας έχει περάσει σε μια στοιχειώδη τροχιά ανάπτυξης, που κι αυτή είναι πολλαπλών ταχυτήτων. Έτσι, οι φόβοι είναι πολλαπλοί, έχουν να κάνουν με το κύμα μετανάστευσης που διαφαίνεται, τα νέα δεδομένα στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, και, πάνω από όλα, τις συνέπειες για την οικονομία από την άνοδο του πετρελαίου.

 

ΚΥΜΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ: Η υπόθεση των μεταναστών από την Τυνησία που κατέληξαν στην Λαμπεντούζα της Ιταλίας είναι ίσως ο προάγγελος του τι μπορεί να συμβεί. Μέχρι τώρα υπήρχε η συμφωνία Ιταλίας – Λιβύης που ουσιαστικά απαγόρευε στους Λίβυους να πάνε στην Ιταλία. Τώρα, όμως, δεν υπάρχει καμιά συμφωνία εν ισχύ κι επιπλέον δεν είναι μόνον η Ιταλία που ανησυχεί, αλλά το σύνολο των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου: η Ισπανία, η Ιταλία, η Ελλάδα, ακόμη και η Γαλλία.

 

Γι΄ αυτό και έχουν ζητήσει την ίδρυση χρηματοδοτικού μέσου για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά και προώθηση της ενιαίας διαδικασίας ασύλου, ώστε το «βάρος» της μετανάστευσης να επιμεριστεί. Μάλιστα, παρά την κρισιμότητα της συνόδου κορυφής στις 24 – 25 Μαρτίου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, έχει απαιτήσει να συμπεριληφθεί το θέμα της μετανάστευσης ως επείγον στην ημερήσια διάταξη.

 

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ: Ουδείς Ευρωπαίος θα το παραδεχθεί ευθέως, αλλά τα αυταρχικά καθεστώτα που πέφτουν τώρα σαν τραπουλόχαρτα ήταν ένα ανάχωμα στον ισλαμικό φονταμενταλισμό. Με τη δημοκρατία να αποκαθίστανται, ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι και οι ακραίοι ισλαμιστές θα αποκτήσουν περισσότερες δυνατότητες.

 

Επιπλέον, με τη διακίνηση των μεταναστών, θα διευκολυνθούν οι λεγόμενοι «πυρήνες» τρομοκρατών από τις χώρες της αναταραχής να μετακομίσουν στην Ευρώπη κι εκεί να συνενωθούν με άλλους, μη εντοπισμένους πυρήνες από πολίτες αραβικής καταγωγής, αλλά με ευρωπαϊκή υπηκοότητα.

 

ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Οι Ευρωπαίοι βλέπουν με αυξανόμενη ανησυχία την τιμή του “μαύρου χρυσού” να ανεβαίνει κι αυτή τη στιγμή να κινείται σταθερά πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι. Αυτό οφείλεται αφενός μεν στην ανησυχία για τη δυνατότητα τροφοδοσίας, αφετέρου στο τι θα γίνει εάν υπάρξει επέκταση της αναταραχής σε άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες.

 

Η υψηλή τιμή του πετρελαίου, ωστόσο, υπονομεύει την αναιμική ανάπτυξη της ευρωζώνης, τροφοδοτεί τον πληθωρισμό κι αυτός με τη σειρά του καθιστά ακόμη πιο πιθανό το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων από μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Όμως, μια αύξηση των επιτοκίων θα ήταν ολέθρια για χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος, όπως, για παράδειγμα, η Ελλάδα. Οι αναλύσεις, μάλιστα κάποιων, σαν τη Nomura, που βλέπουν το πετρέλαιο να ξεπερνά και τα 200 δολάρια το βαρέλι, προκαλούν από πονοκέφαλο έως πανικό….

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ