Προειδοποίηση για επεισόδιο στην Μεσόγειο με το στόλο της Ρωσίας

Τέτοιο επίπεδο παρουσίας ρωσικών πλοίων δεν έχει παρατηρηθεί ούτε στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου

Την προσοχή εφιστά ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού της Ιταλίας, ο οποίος αναφέρει πως το Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας έχει ενισχύσει την παρουσία του στην Μεσόγειο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, δημιουργώντας «κίνδυνο επεισοδίου».

«Οι άμεσες συνέπειες στην ασφάλειά μας οι οποίες συνδέονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία έχουν εντοπιστεί στην θάλασσα και είναι ορατές με την εντυπωσιακή αύξηση της παρουσίας του στόλου της Ρωσίας στην Μεσόγειο και την Μαύρη Θάλασσα», δήλωσε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του Πολεμικού Ναυτικού της Ιταλίας ναύαρχος Ενρίκο Κρεντεντίνο, μετέδωσαν τα πρακτορεία AGI και Ansa.

«Τέτοιο επίπεδο παρουσίας ρωσικών πλοίων δεν έχει παρατηρηθεί ούτε στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου», σημείωσε απευθυνόμενος στα μέλη της Επιτροπής Αμυνας της ιταλικής Βουλής.

«Ο αυξημένος αριθμός ρωσικών πλοίων δεν συνιστά άμεση απειλή κατά του εθνικού εδάφους, αλλά αυξάνει την ένταση, και οι Ρώσοι έχουν επιθετική στάση. Υπάρχει κίνδυνος πιθανού επεισοδίου και αν γίνει αυτό δεν ξέρουμε πώς θα καταλήξει», πρόσθεσε.

Η τεράστια αύξηση με αριθμούς

Σύμφωνα με τον ιταλό ναύαρχο, ο ρωσικός στόλος «έχει περάσει από την παρουσία ενός μικρού πλοίου υποστήριξης το 2015 στο λιμάνι της Ταρτούς (Συρία) στα δεκαπέντε πλοία και τρία υποβρύχια που είχαν αναπτυχθεί στην Μεσόγειο μέχρι εδώ και λίγες εβδομάδες».

«Η Μεσόγειος είναι μία ζώνη αναταράξεων, με συνεχή ανταγωνισμό ανάμεσα στα παράκτια κράτη για την πρόσβαση στους οικονομικούς πόρους, και παράνομων δραστηριοτήτων, από το λαθρεμπόριο μέχρι στην διακίνηση ανθρώπων. Κατά συνέπεια, πρέπει να βρίσκεται υπό διαρκή παρακολούθηση», κατέληξε ο ναύαρχος Κρεντεντίνο.

Η Μεσόγειος αποτελεί στρατηγικής σημασίας περιοχή για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. Το 65% των ενεργειακών πόρων της Ευρωπαϊκης Ενωσης και το 30% του παγκόσμιου εμπορίου διέρχονται από αυτήν την θαλάσσια ζώνη.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ