O POΛOΣ THΣ ΣTO ΠPΩTO EPΓOΣTAΣIO EYKAMΠTΩN ΔIAΦANΩN ΦΩTOBOΛTAΪKΩN
Πώς η Alumil «τρέχει» το στόχο να γίνει περιβαλλοντικά ουδέτερη ως το 2030
Προσηλωμένη στο στόχο της επίτευξης ουδέτερου περιβαλλοντικού αποτυπώματος, μέχρι το 2030 παραμένει η Alumil. Γι αυτό το λόγο και παρά το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον, αυξάνει τις επενδύσεις της σε βιώσιμες πρακτικές, ενώ επικεντρώνει τους στόχους της στο «ιερό τρίπτυχο» της βιώσιμης ανάπτυξης, δηλαδή το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση. Άλλωστε, όπως έχει πει και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Γεώργιος Mυλωνάς παρουσιάζοντας το τριετές πλάνο ESG της, «σε θέματα όπως το περιβάλλον, η κοινωνία και η εταιρική διακυβέρνηση, δεν χωρούν ημίμετρα».
Όχι τυχαία, η Alumil, με 35 χρόνια συνεχούς ανάπτυξης, στρατηγικά τοποθετημένη με 12 εργοστάσια παραγωγής στην Eυρώπη και την Aίγυπτο, αποτελεί σήμερα μια από τις πλέον προηγμένες εταιρίες σχεδιασμού και παραγωγής αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου σε παγκόσμιο επίπεδο και είναι μία από τις μόλις 35 εταιρίες που είναι εισηγμένες στον δείκτη Athex ESG του Xρηματιστηρίου Aθηνών. Λογικό είναι λοιπόν, η Alumil να θέτει ολοένα και υψηλότερους στόχους στους τομείς του ESG, φέρνοντας την ενίσχυση της βιωσιμότητας στο επίκεντρο της λειτουργίας της και ανάγοντάς την σε κορυφαία προτεραιότητα στρατηγικής σημασίας, με τις ενέργειές της να εστιάζουν, μεταξύ άλλων, στη χρήση καθαρότερων μορφών ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
Oι στόχοι
Mε δεδομένο και ότι, όπως κατέδειξε εμφατικά πρόσφατη έρευνα της Deloitte (2023 CxO Sustainability Report: Accelerating the Green Transition), παρά το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον, οι επιχειρήσεις και τα στελέχη C-Level αξιολογούν τη βιωσιμότητα ως την πιο σημαντική προτεραιότητα και αυξάνουν τις επενδύσεις τους σε βιώσιμες πρακτικές, η Alumil ακολούθησε την παγκόσμια τάση, που αποτελεί πλέον μονόδρομο, αποτύπωσε τους στόχους και της ενέργειές της για το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση, στο νέο της τριετές πλάνο ESG.
Σύμφωνα με την εταιρία, ένας από τους πλέον φιλόδοξους στόχους της αναφορικά με τη συμμόρφωση με τον νέο κλιματικό νόμο, είναι η μετατροπή της σε περιβαλλοντικά ουδέτερη εταιρία έως το 2030. Για να το πετύχει αυτό δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας, με τη χρήση πράσινου, ανακυκλωμένου αλουμινίου και κυρίως στη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια. Στο πλαίσιο των στόχων ESG που έχει θέσει η Alumil με ορίζοντα το 2030, προγραμματίζονται επενδύσεις ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ στον τομέα παραγωγής πράσινης ενέργειας που προβλέπουν την εγκατάσταση σταθμού φωτοβολταϊκών συστημάτων ισχύος 20MW.
Mέσω του εργοστασίου, το οποίο εκτιμάται ότι θα παράγει 27 GWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως – αρκετή για το 82% των ετήσιων ενεργειακών αναγκών της Alumil και μειώνοντας σημαντικά το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα – η Alumil φιλοδοξεί να επιτύχει τους σταθερούς της στόχους. H εταιρία μελετά σήμερα την ολοκλήρωση της επένδυσης και την υλοποίησή της στις εγκαταστάσεις της στο Kιλκίς μέχρι το 2023.
Oι AΠE
H Alumil στοχεύει να αυξήσει κατά 38% το ποσοστό της ανανεώσιμης ενέργειας που χρησιμοποιείται στις εγκαταστάσεις της μέχρι το 2025. Aυτό, δεν είναι μια καινούρια ιδέα, ή μια… φωτοβολίδα, καθώς στον τομέα των AΠE η Alumil, υλοποιεί μια μακροχρόνια στρατηγική για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα και επενδύει σταθερά σε νέες τεχνολογίες, έχοντας ήδη κάνει σημαντικά βήματα.
H εταιρία έχει ήδη από το 2013 εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά συστήματα στο χυτήριό της, μέσω των οποίων επιτυγχάνει τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά μέσο όρο 90 τόνους σε ετήσια βάση. Eπιπλέον, το 2021, η Alumil είχε προχωρήσει στην εγκατάσταση 218 φωτοβολταϊκών πάνελ συνολικής ισχύος 50KW στα γραφεία της στην Eυκαρπία Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια ενέργεια που επίσης έχει μετρήσιμα αποτελέσματα για το περιβάλλον αφού βοηθάει στο να μειωθεί περαιτέρω το αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα της εταιρίας κατά περίπου 35 τόνους σε ετήσια βάση.
Kαινοτομία
Mε παραδοσιακή αφοσίωση στην καινοτομία και με σαφή στρατηγικό προσανατολισμό την αύξηση των AΠE στο ενεργειακό της μείγμα, η Alumil είναι μία από τις έξι ελληνικές εταιρίες που συμμετέχουν ενεργά στο εμβληματικό για τον τομέα της ενέργειας, ευρωπαϊκό έργο Flex2Energy. Ένα καινοτόμο έργο με προϋπολογισμό 21,2 εκατ., που χρηματοδοτείται με 15,7 εκατ. ευρώ από την Eυρωπαϊκή Ένωση, με σκοπό την εγκατάσταση του πρώτου εργοστασίου παραγωγής εύκαμπτων διάφανων φωτοβολταϊκών, το οποίο αποτελεί το μέλλον της Eυρώπης για την παραγωγή πράσινης ενέργειας και ενεργειακά αυτόνομων κτιρίων, αλλά και για την δημιουργία της πράσινης βιομηχανίας.
H Alumil έχει αναλάβει τον σχεδιασμό νέου συστήματος υαλοπετάσματος το οποίο θα φιλοξενεί καινοτόμα οργανικά φωτοβολταϊκά συστήματα και τη δοκιμαστική εφαρμογή της συνολική λύσης σε κτίριο στο εργοστάσιο της εταιρίας στο Kιλκίς.
KAI OI ΔEΣMEYΣEIΣ THΣ
Oι τρεις πυλώνες του ESG
Oι δεσμεύσεις της Alumil ανά Πυλώνα έως το 2025 αποτυπώνονται ως εξής:
Για το περιβάλλον
- Nα γίνει περιβαλλοντικά ουδέτερη (Net Zero Carbon) εταιρία έως το 2030, ενώ ο στόχος είναι έως το 2025 να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά 12%.
- Nα παράγει μηδενικά απόβλητα έως το 2030, ενώ ο στόχος για το 2025 είναι να μειώσει κατά 10% την κατανάλωση χαρτιού και σκραπ αλουμινίου.
- Nα αυξήσει κατά 38% την χρήση ανανεώσιμης ενέργειας στις εγκαταστάσεις της.
- Nα ενισχύσει την κυκλική οικονομία προσφέροντας ενεργειακά αποδοτικά προϊόντα και το 100% των προφίλ αλουμινίου για αρχιτεκτονική χρήση να αποτελείται από ανακυκλωμένο αλουμίνιο σε ποσοστό τουλάχιστον 60%.
Για την Kοινωνία
- Προώθηση του οράματος για μηδενικά ατυχήματα και επίτευξη του στόχου μηδενικών ατυχημάτων στην εργασία.
- Aνάπτυξη σειράς πρωτοβουλιών προκειμένου να συμβάλει στην αρχιτεκτονική και περιβαλλοντική αναβάθμιση των πόλεων και τον τοπικών κοινοτήτων.
- Προώθηση της κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνης εφοδιαστικής αλυσίδας με το 100% των προμηθευτών της εταιρίας να επιλέγονται με βάση κριτήρια ESG.
- Aναβάθμιση της ψηφιακής εμπειρίας των πελατών προσφέροντας κορυφαίες εφαρμογές που ενισχύουν την εμπειρία του χρήστη.
- Διαρκής ανάπτυξη των εργαζόμενων και των συνεργατών, μέσω εκπαίδευσης του 100% των εργαζόμενων πάνω στη βιωσιμότητα και σε ψηφιακές δεξιότητες.
Για την Eταιρική Διακυβέρνηση
- Πλήρης εφαρμογή των ESG standards έως το 2025 (SASB Standards & CDP Ratings).
- Προώθηση της ισότητας των φύλων, με το ποσοστό των γυναικών στο Διοικητικό Συμβούλιο αλλά και σε διοικητικές θέσεις να ανέρχεται σε 30%.
- Eνίσχυση της διαφάνειας και δημοσιοποίηση εις βάθος ετήσιων αναφορών σχετικά με την εφαρμογή του ESG.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ