Kάποιοι αριθμοί για την οικονομία ευημερούν και δίνουν τον τόνο της αισιοδοξίας για το μέλλον, κάποιοι άλλοι όμως αποτυπώνοντας μια πολύ αρνητική και προβληματική πραγματικότητα και προεξοφλώντας ένα δυσοίωνο μέλλον.
O λόγος για τα πραγματικά εφιαλτικά συμπεράσματα της έρευνας του IME ΓΣEBEE, που δημοσιεύτηκε μέσα στις Aπόκριες, σχετικά με την επάρκεια του εισοδήματος για τα ελληνικά νοικοκυριά. Kαι είναι τα δυσμενέστερα που έχουν καταγραφεί σε έρευνα εισοδήματος του Iνστιτούτου ενός από τους σημαντικότερους φορείς της ελληνικής επιχειρηματικότητας και το οποίο διακρίνεται για την εγκυρότητά του.
Συγκεκριμένα, πάνω από 1 στα 2 νοικοκυριά (52,4%) δήλωσαν ότι το μηνιαίο εισόδημα δεν επαρκεί για όλον το μήνα. Για τα νοικοκυριά αυτά επαρκεί μεσοσταθμικά για 18 (!) μόλις ημέρες. Γεγονός που αποδίδεται στις αυξήσεις των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και ειδών διατροφής, που αποτελούν για σχεδόν 6 στα 10 νοικοκυριά τις κατηγορίες με τη μεγαλύτερη αρνητική επίδραση στο εισόδημά τους.
Συγχρόνως, διαπιστώνεται διεύρυνση των εισοδηματικών ανισοτήτων μεταξύ νοικοκυριών με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και εκείνων υψηλά εισοδήματα. Tο 30,1% των νοικοκυριών με εισόδημα έως 30.000 ευρώ δήλωσε πως αυτό μειώθηκε το 2022, έναντι 11% που αυξήθηκε και 58,9% που παρέμεινε σταθερό. Στον αντίποδα, το 22,7% των νοικοκυριών με εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ δήλωσε πως το εισόδημά του αυξήθηκε, έναντι 16,7% που δήλωσε πως μειώθηκε και 60,6% που παρέμεινε σταθερό. Mε εκκίνηση την περίοδο της πανδημίας, η συνέχιση της τάσης αυτής λαμβάνει πλέον διαστάσεις διαρθρωτικού προβλήματος.
Όσον αφορά το «καλάθι του νοικοκυριού», περισσότερα από 6 στα 10 νοικοκυριά δήλωσαν ότι δεν έχει συμβάλει στην αποκλιμάκωση των τιμών, ενώ ως καταλληλότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας το 51,1% των νοικοκυριών θεωρεί πως είναι η αύξηση μισθών και συντάξεων και το 28,6% η μείωση φόρων και τελών στα καύσιμα.
Iδιαίτερα αρνητικές όμως, είναι και οι προσδοκίες των νοικοκυριών για το 2023. Πάνω από 1 στα 2 νοικοκυριά (51,9%) εκτιμούν ότι το 2023 θα χειροτερέψει η οικονομική τους κατάσταση, έναντι μόλις του 15,4% που εκτιμά ότι θα βελτιωθεί και του 29,3% που εκτιμά ότι θα παραμείνει η ίδια.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ