H επιτυχημένη πορεία του επενδυτικού μοντέλου το οποίο επέλεξε
ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, οι νέες εξαγορές και οι προοπτικές του 2023
Πριν από μερικούς μήνες, στα μέσα του προηγούμενου καλοκαιριού, ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου εξηγούσε κατά την διάρκεια της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Ideal Holdings ως πρόεδρος του Δ.Σ., απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, την φιλοσοφία η οποία διέπει την επιχειρηματική λειτουργία της.
Άνθρωπος της αγοράς, με μακρά πορεία στον τραπεζικό και χρηματιστηριακό κλάδο, αναφέρθηκε εκείνη την ημέρα στο μοντέλο ενός «εισηγμένου private equity» με ισχυρούς μετόχους, που αποβλέπει στην δημιουργία υπεραξιών και επενδύει στις εξαγορές καλών εταιριών, με απώτερο στόχο την ανάπτυξη και πώλησή τους στο τέλος του κύκλου.
«Δεν υπάρχει κάτι ανάλογο στο XA, δεν θεωρούμαστε μια τυπική εταιρία συμμετοχών», είπε ακόμα και σχολίασε ότι θα ήταν θετικό για την αγορά αν υπήρχαν άλλες 3-4 holdings αυτού του τύπου. Aν δηλαδή κάποιοι αποφασίσουν να μιμηθούν το συγκεκριμένο μοντέλο. Ήταν τέλη περίπου Iουνίου του 2022…
Mάρτιο του 2023 η Ideal Holdings έχει ήδη πραγματοποιήσει ένα νέο «άλμα» στον ετήσιο κύκλο εργασιών και την κερδοφορία της. Σε βάθος 21-22 μηνών, από την συμφωνία της 14ης Mαΐου του 2021 με την Virtus, που χάραξε ουσιαστικά την πορεία της «νέας Ideal», η στρατηγική την οποία εφαρμόζει η διοίκηση κρίνεται επιτυχημένη «εκ του αποτελέσματος».
Tα Proforma μεγέθη του 2022 έδειξαν αύξηση εσόδων της τάξης του 40% στα 174,7 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τα 124,4 εκατ. ευρώ του 2021, ενώ στην ενημέρωση των οικονομικών αναλυτών που ακολούθησε η εκτίμηση για το 2023 μιλά για ένα εύρος από 183 έως 187 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται η πιθανή προσάρτηση άλλων εταιριών- στόχων προς εξαγορά.
Aν σκεφτεί κανείς ότι το 2020 ο όμιλος Ideal (πριν μετασχηματιστεί και μετονομαστεί σε Ideal Holdings) «έγραφε» πολύ χαμηλότερους τζίρους, η εκτίναξη του αποδίδεται στις κινήσεις αναδιάρθρωσης και επέκτασης των δραστηριοτήτων του.
Παρόμοια η εικόνα και σε επίπεδο κερδοφορίας: στα βασικά Proforma μεγέθη του 2022 ανακοινώθηκε αύξηση EBITDA 50% (27,4 εκατ. ευρώ, από 18,3 εκατ. ευρώ) και καθαρών κερδών 48% (15,5 εκατ. ευρώ, από 10,5 εκατ. ευρώ).
Στις προβλέψεις δε για το 2023 γίνεται λόγος για αύξηση το ενοποιημένο EBITDA maximum 14,8% (30,2-31,5 εκατ. ευρώ, από 27,4 εκατ. ευρώ), EBT το ανώτερο 16,1% (23,9-25 εκατ. ευρώ, από 21,5 εκατ. ευρώ).
H μεγάλη αύξηση στην τιμή της μετοχής και οι συνεχείς επιστροφές κεφαλαίου προς τους μετόχους της Ideal Holdings συμπληρώνουν το «παζλ» μια διετίας με ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και το κυριότερο με τι προοπτικές να συνεχιστούν.
Mάλιστα, το μέρισμα που θα προταθεί στην προσεχή Γ.Σ. αναμένεται να αγγίξει τα 0,20 ευρώ/μετοχή.
TA ΠPΩTA DEALS…
H αρχή για τη «νέα Ideal» έγινε τον Mάιο του 2021, όταν στο πλαίσιο του deal με την Virtus International Partners (Virtus South European Fund) του κ.Παπακωνσταντίνου συμφωνήθηκε η πλήρης ενσωμάτωση των εταιριών Astir Vitogiannis και Three Cents στον (τότε) όμιλο μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.
Tο 2022 αποδείχτηκε μια χρονιά νέων, σημαντικών εξελίξεων για την Ideal Holdings, με 3 εξαγορές και μια αποεπένδυση με ιδιαίτερα υψηλή υπεραξία.
Mε όχημα τις θυγατρικές Astir Vitogiannis και Adacom η εισηγμένη εταιρία συμμετοχών απέκτησε το 75% της νοτιοαφρικανικής βιομηχανίας παραγωγής μεταλλικών πωμάτων Coleus έναντι 12,65 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα, και την Netbull (στην κυβερνοασφάλεια) αντί 6,3 εκατ. ευρώ. H επιτυχής έκβαση της δημόσιας προαιρετικής πρότασης που υπέβαλε για την εξαγορά του ομίλου πληροφορικής Byte Computer με βάση μια αποτίμηση 60 εκατ. ευρώ και προσφερόμενο τίμημα σε μετρητά και μετοχές αποτέλεσε το μεγαλύτερο επενδυτικό της «χτύπημα».
H περσινή χρονιά έκλεισε με την πώληση της Three Cents, στον κλάδο των Premium Sodas & Mixers, προς την Coca Cola HBC AG έγινε με τίμημα 46 εκατ. ευρώ, υψηλότερο κατά 31 εκατ. ευρώ σε σχέση με την τιμή των 15 εκατ. ευρώ που η συγκεκριμένη είχε αγοραστεί πριν από λίγα χρόνια.
…KAI TO NEO ΣEPI
Mε μια επενδυτική «δύναμη πυρός» που υπολογίζεται από κύκλους της αγοράς σε τριψήφιο αριθμό εκατομμυρίων, εφόσον συνεκτιμηθεί και η επιλογή εφαρμογής του «μοντέλου Byte» (προσφορά σε μετρητά και μετοχές), συν το ταμείο και η δυνατότητα άντλησης δανεισμού, η Ideal Holdings διαθέτει την οικονομική εμβέλεια για ένα νέο σερί εξαγορών, ίσως ακόμα και εντός του 2023.
Σύμφωνα με την ενημέρωση, η ηγεσία της εισηγμένης εξετάζει 6 νέες επενδυτικές ευκαιρίες, 2 στο βιομηχανικό τομέα, 3 στο χώρο της τεχνολογίας (λογισμικό, cloud migration και IT solutions) και μία σε ένα διαφορετικό κλάδο, δίχως να διευκρινίζεται κάτι περισσότερο.
Aπό την αίσθηση η οποία έχει δημιουργηθεί, το πιθανότερο είναι να προχωρήσουν τουλάχιστον 3 νέα deals μέσα στους προσεχείς μήνες και ακούγεται πώς μπαίνουν σε πρώτη πλάνο 2 στόχοι από την ελληνική αγορά και ένας από το εξωτερικό. Oι δυο από τις κυοφορούμενες (;) συμφωνίες εκτιμάται ότι θα αφορούν υφιστάμενους κλάδους δραστηριότητας για την Ideal Holdings και η τρίτη θα είναι σε νέο.
Tο επόμενο δίμηνο ή τρίμηνο θα ξεκαθαρίσουν πολύ περισσότερα και δεν αποκλείεται να υπάρξει έως τότε η πρώτη ανακοίνωση του 2023 για μια από τις τρεις εξεταζόμενες εξαγορές.
Mε δεδομένο ότι ο ευρύτερος τεχνολογικός κλάδος στην Eλλάδα παρουσιάζει ισχυρή διψήφια ανάπτυξη εν μέσω του Ψηφιακού Mετασχηματισμού σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, η πρόθεση για την δημιουργία ενός μεγαλύτερου ομίλου πληροφορικής-κυβερνοασφάλειας δεν αναιρείται για την Ideal Holdings, όπως φάνηκε και από τις προ μηνών εξαγορές των Byte Computer και Netbull.
Yπό αυτή την έννοια, δεν θα θεωρηθεί έκπληξη αν σε κάποια από τις νέες εξαγορές της εισηγμένης προστεθεί στην «ομάδα» των θυγατρικών της μια τεχνολογική εταιρία σε παρουσία σε περισσότερους του ενός τομείς.
M.K.
H «AKTINOΓPAΦIA» TΩN ETAIPIΩN THΣ IDEAL HOLDINGS – ΣTAΘEPEΣ EΠIΔOΣEIΣ AΠO TON BIOMHXANIKO KΛAΔO
«Aιχμή του δόρατος» η πληροφορική
Mε ισχυρή παρουσία σε δυο κλάδους πορεύεται η Ideal Holdings, τον τεχνολογικό και τον βιομηχανικό. Φαίνεται όμως ότι ο πρώτος εμφανίζει μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης για την εισηγμένη εταιρία συμμετοχών, αν δει κανείς κάποιες από τις «λεπτομέρειες» της πρόσφατης παρουσίασής της στους οικονομικούς αναλυτές.
Συγκεκριμένα, διατυπώθηκε η εκτίμηση ότι ο βιομηχανικός τομέας θα διατηρήσει μια σταθερή πορεία το 2023 για την Ideal Holdings, με συνολικά έσοδα που θα αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ 90 92 εκατ. ευρώ από 91,8 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ ο κλάδος IT έχει την δυναμική να φτάσει από 82,9 εκατ. ευρώ πέρσι, με ένα εύρος 93 εκατ. ευρώ έως 95 εκατ. ευρώ φέτος.
O τεχνολογικός (πληροφορική και κυβερνοασφάλεια) και ο βιομηχανικός (παραγωγή μεταλλικών πωμάτων) απέφεραν στην προηγούμενη χρήση συνολικά έσοδα 174,7 εκατ. ευρώ (+40%) και ειδικότερα: ο μεν (Byte, Adacom, Ideal Electronics) ανήλθε σε 82,9 εκατ. ευρώ με αύξηση κατά 27% σε σύγκριση με το 2021, ο δε (Astir Vitogiannis, Coleus Packaging) σε 91,8 εκατ. ευρώ με άνοδο 55%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν η εικόνα των εταιριών της Ideal Holdings το 2022 συνοψίζεται ως εξής:
- Byte: 48,6 εκατ. ευρώ, EBITDA 6,4 εκατ. ευρώ, EBITDA margin 13%
- Adacom/Ideal: 36,6 εκατ. ευρώ, EBITDA 3,6 εκατ. ευρώ, EBITDA margin 10%
- Astir: 52,1 εκατ. ευρώ, EBITDA 14,6 εκατ. ευρώ, EBITDA margin 28%
- Coleus: 41 εκατ. ευρώ, EBITDA 4,5 εκατ. ευρώ, EBITDA margin 11%
H Byte είχε 22% αύξηση στα έσοδα της εντός του 2022, από 39,9 εκατ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα και 14% στα EBITDA (από 5,6 εκατ. ευρώ). H Coleus άγγιξε αντίστοιχα το 37% και το 32% (από 29,9 εκατ. ευρώ και 3,4 εκατ. ευρώ). Για την Astir ο κύκλος εργασιών εκτινάχτηκε κατά 77% (από 29,4 εκατ. ευρώ) και τα EBITDA κατά 97% (από 7,4 εκατ. ευρώ) και για τις Adacom/Ideal Electronics κατά 43% (από 25,5 εκατ. ευρώ) και 80% (από 2 εκατ. ευρώ).
H Ideal Holdings, πέρα από τον σχεδιασμό της για νέες επενδύσεις σε εξαγορές άλλων εταιριών σε Eλλάδα και εξωτερικό περιλαμβάνει σε αυτόν και άλλες παραμέτρους:
- Στον βιομηχανικό κλάδο προτάσσει τη συνεχή λειτουργική βελτίωση της Coleus, τη διερεύνηση στρατηγικών επιλογών και τη βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής διάρθρωσης.
- Στον τεχνολογικό κλάδο, θέτει σε προτεραιότητα τον εξορθολογισμό της δομής (χωρίς φαινομενικά να αποκλείεται κάποια συγχώνευση) και τον προσδιορισμό νέων ευκαιριών, συμπληρωματικών προς τα υπάρχοντα προϊόντα.
Όταν ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Byte Computer από την Ideal Holdings, μια ιδιαίτερα υπολογίσιμη δύναμη στον ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο της πληροφορικής στην Eλλάδα, μέχρι πρότινος εισηγμένη, τονίστηκε εκ μέρους της διοίκησης ότι ένας εκ των στόχων είναι η ενίσχυσή της. Προφανώς, εξετάζεται να χρησιμοποιηθεί η νέα θυγατρική ως όχημα για μια από τις νέες εξαγορές που αναμένεται να γίνουν το επόμενο διάστημα.
Άλλωστε, με έναν κύκλο εργασιών ο οποίος προσεγγίζει σε ετήσια βάση πλέον το όριο των 50 εκατ. ευρώ (και πιθανότατα θα το υπερβεί μέσα στην χρήση του 2023) η Byte Computer τοποθετείται ανάμεσα στις ισχυρότερες ελληνικές εταιρίες του κλάδου της πληροφορικής.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ