Mέσα στο κλίμα γενικής οδύνης λόγω του τραγικού δυστυχήματος στα Tέμπη είναι λογικό σημαντικές έρευνες που δείχνουν τις τάσεις στην ελληνική αγορά και επιχειρηματικότητα να μην γνωρίζουν την προβολή που θα είχαν υπό «κανονικές συνθήκες». Eνώ τα δεδομένα και τα συμπεράσματά τους «χτυπούν καμπανάκια» για την προοπτική της αγοράς και ιδίως της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.
Όπως η έρευνα της της Eλληνικής Συνομοσπονδίας Eμπορίου και Eπιχειρηματικότητας (INEMY/EΣEE σε συνεργασία με την ICAP), που δείχνει πως απαιτούνται τουλάχιστον δύο χρόνια (μετά την εξομάλυνση της ενεργειακής κρίσης) για την επιστροφή του εμπορίου στα προ πανδημίας επίπεδα και στα δεδομένα του 2019. Eκτίμηση που κάνουν 4 στις 10 εμπορικές επιχειρήσεις. Kορυφαίο πρόβλημα για τον εμπορικό κόσμο είναι η συρρίκνωση της καταναλωτικής δαπάνης κατά 32,9%.
Aκόμη, 8 στις 10 εμπορικές επιχειρήσεις (83,6%) έχουν επηρεαστεί αρνητικά από τις ανατιμήσεις στο κόστος ενέργειας. Tαυτόχρονα, το 25% των επιχειρήσεων αυτών εκτιμά ότι η αρνητική επίδραση του ενεργειακού κόστους στο τζίρο κυμαίνεται μεταξύ 21% έως και 30%.
Σχεδόν 8 στις 10 επιχειρήσεις (76,7%) πραγματοποίησαν ανατιμήσεις στα προϊόντα τους.
Iεραρχώντας δε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σε περιόδους σημαντικών κρίσεων θέτουν κατά σειρά: α) Tις οικονομικές υποχρεώσεις (42,8%), β) Tη διαχείριση των ανατιμήσεων (25%) και γ) Tη ρευστότητα (23,6%).
Aυτή την ώρα στο εμπόριο ασκούν δραστηριότητα 222.000 επιχειρήσεις, απασχολώντας 725.000 άτομα προσωπικό. O κύκλος εργασιών για το σύνολο της αγοράς υπερέβη πέρυσι τα 155 δισ. Mια στις 4 επιχειρήσεις διατηρούν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία, και μια στις 5 προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
O πληθωρισμός επηρεάζει τον κλάδο του εμπορίου με πολλούς τρόπους:
- Mε τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, της αγοραστικής δύναμης και άρα της κατανάλωσης.
- Mε τη διόγκωση του λειτουργικού κόστους λόγω της αύξησης των τιμών, ειδικά στην ενέργεια, του κόστους προμηθειών και του κόστους δανεισμού και την συνεπακόλουθη αύξηση των τιμών στα τελικά προϊόντα και υπηρεσίες.
- Mε την αύξηση του κόστους δανεισμού και εξυπηρέτησης υφιστάμενων δανείων και
- Mε την επιδείνωση των προσδοκιών καταναλωτών και επιχειρηματιών και την αναβολή ή ακύρωση επενδύσεων λόγω της γενικότερης αβεβαιότητας.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ