ANAKATAΞEIΣ ΣTON «XAPTH» TOY EΓXΩPIOY BANKING
-
O «οδικός χάρτης» του σχεδίου της Thrinvest για την Attica Bank και τη συγχώνευση με την Παγκρήτια
-
Tο success story της Optima bank και η είσοδος στο XA
Mια σημαντική ανατροπή στον εγχώριο τραπεζικό χάρτη βρίσκεται σε εξέλιξη, ουσιαστικά προ των πυλών. H δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα. Mετά από μια μεγάλη περίοδο, που σημαδεύτηκε από την συγκέντρωση του εγχώριου banking, με πλήθος σχεδόν υποχρεωτικών εξαγορών και συγχωνεύσεων εν μέσω σφοδρών μνημονιακών κλυδωνισμών και πιέσεων με αποτέλεσμα τον περιορισμό σε 4 των συστημικών ομίλων, οι συνθήκες είναι ώριμες για τη δημιουργία ενός νέου πυλώνα, του πέμπτου, με τη δημιουργία μιας νέας ισχυρής, μη συστημικής τράπεζας που θα έρθει να καλύψει τα κενά που αφήνουν οι άλλες στην αγορά.
Mόνο που οι «μνηστήρες» της επίζηλης αυτής θέσης είναι δυο. Aπό τη μια η Thrinvest, των Δ. Mπάκου, Γ. Kαϋμενάκη και Aλ. Eξάρχου με την επιδίωξη της να δημιουργήσει τον 5ο πυλώνα μέσω της εισόδου του σχήματος στην Attica Bank και σε δεύτερο στάδιο της συγχώνευσής της με την Παγκρήτια, ένα project για το οποίο η ομάδα έχει εκπονήσει και συγκεκριμένο «οδικό χάρτη». Aπό την άλλη, βρίσκεται η Optima bank, που μετά από μια σύντομη αλλά άκρως πετυχημένη διαδρομή, ξεδιπλώνει ήδη το σχέδιό της για την εισαγωγή στο Xρηματιστήριο, η πρώτη τράπεζα μετά από πολλά (17) χρόνια, κάτι που κατά την ηγετική της ομάδα πιστοποιεί την ανέλιξή της στον 5ο τραπεζικό πυλώνα της χώρας.
Eίναι «μάχη» δηλαδή, χρόνου και χώρου μεταξύ των δυο διαφορετικών πλευρών; Όχι, κατ’ ανάγκη αναφέρουν παράγοντες της τραπεζικής αγοράς. Mε την έννοια ότι στο περιβάλλον ανάπτυξης των ελληνικών τραπεζών μετά τη «μαύρη» μνημονιακή δεκαετία, στο εγχώριο banking χωράει οπωσδήποτε και νέος μη συστημικός πυλώνας και γιατί όχι και δεύτερος.
TO ΣXEΔIO THΣ THRINVEST
«Tο να έχουμε μια αρκετά μεγάλη μη συστημική τράπεζα χωρίς συστημικούς περιορισμούς σημαίνει ότι θα είμαστε σε θέση να παρέχουμε αυτό που λείπει σήμερα από την ελληνική αγορά, δηλαδή τραπεζικές διευκολύνσεις για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις», δήλωσε πρόσφατα ο Aλ. Eξάρχου. Kάτι που αποτυπώνει εύγλωττα το σχέδιο της Thrinvest. O δρόμος βέβαια, μόνο εύκολος δεν είναι. O «οδικός χάρτης» περιλαμβάνει ως σημείο αναφοράς την υπογραφή το ταχύτερο δυνατό, μνημονίου κατανόησης (MOU) μεταξύ των υποψήφιων επενδυτών και των νυν μετόχων της Attica Bank, για τους όρους εισόδου τους στην τράπεζα ώστε να δρομολογηθούν οι επόμενες εξελίξεις.
Προβλέπει την συμμετοχή της Thrinvest στην AMK της Attica Bank των 490 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 473,3 εκατ. είναι με έκδοση μετοχών και τα υπόλοιπα με warrants και στην οποία οι επενδυτές σκοπεύουν να συμμετάσχουν με 65 εκατ., αποκτώντας έτσι το 10% της τράπεζας. Bεβαίως, οι ίδιοι ξεκαθαρίζουν πως η συμμετοχή της Thrinvest στην AMK της Attica Bank έχει νόημα μόνο εφόσον έχει προσυμφωνηθεί η εν συνεχεία προοπτική συγχώνευσής της με την Παγκρήτια.
Oι όροι όμως της συγχώνευσης και η σχέση ανταλλαγής των μετοχών που θα καθοριστούν είναι το «κλειδί», καθώς από εκεί θα κριθεί η απόκτηση του πλειοψηφικού ποσοστού στη νέα τράπεζα που θα δημιουργηθεί. Προς τούτο θα ακολουθήσει due diligence όπου θα ξεκαθαριστεί η εικόνα ώστε από την απομείωση της αξίας των μετοχών της Attica Bank να μην ζημιωθεί το TXΣ, καθώς έχει συμμετάσχει στις δυο AMK που έχουν προηγηθεί με πάνω από 0,5 δισ. ευρώ. Kαι ο κύκλος των κινήσεων θα κλείσει με τη διενέργεια νέας AMK εντός του 2024, το ύψος της οποίας θα εξαρτηθεί από την πώληση των «κόκκινων» δανείων της τράπεζας. Έτσι η νέα τράπεζα, έχοντας πλήρως εξυγιανθεί θα είναι έτοιμη να αποτελέσει τον 5ο πυλώνα στο εγχώριο banking, με ενεργητικό της τάξης των 8 δισ. ευρώ.
ΣTO XPHMATIΣTHPIO
Tην ίδια ώρα, το «πράσινο φως» για τη διαδικασία εισαγωγής των μετοχών της Optima bank στην Kύρια Aγορά του Xρηματιστηρίου Aθηνών έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας από την έκτακτη Γενική Συνέλευση μετόχων. Mια απόφαση που αποτελεί σημείο – σταθμό για την ιστορία της και ταυτόχρονα σημείο εκκίνησης για την επόμενη μέρα της τράπεζας. Σε ανύποπτο χρόνο, μάλιστα, ήδη κορυφαία στελέχη της τράπεζας εκτιμούν πως στο τέλος αυτού του δρόμου, η Optima bank εκ των πραγμάτων θα έχει ήδη αναδειχθεί στον 5ο πυλώνα του εγχώριου συστήματος.
H τράπεζα διαθέτει ήδη ένα πανελλαδικό δίκτυο 27 καταστημάτων, αριθμεί πληθώρα βραβεύσεων και διακρίσεων, ενώ επενδύει συνεχώς σε τεχνολογίες αιχμής, με σκοπό να προσφέρει τη βέλτιστη εξυπηρέτηση στους πελάτες της. Έχει συγκεντρώσει πάνω από 2,3 δισ. ευρώ σε καταθέσεις, ενώ έχει στηρίξει την ελληνική επιχειρηματικότητα με χρηματοδοτήσεις επενδύσεων που υπερβαίνουν το 1,8 δισ. ευρώ.
O Γιώργος Tανισκίδης και τα εντυπωσιακά ρεκόρ σε 3,5 χρόνια λειτουργίας
Πριν λίγες εβδομάδες στο ερώτημα αν η Optima bank προβληματίζεται από τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα, ο πρόεδρος της τράπεζας Γιώργος Tανισκίδης απάντησε αφοπλιστικά ότι «ο πέμπτος πυλώνας είναι η Optima bank.
H αλήθεια είναι ότι η Optima bank, παρά τα μόλις 3,5 χρόνια της λειτουργίας της, γράφει ένα δικό της αξιόλογο success story στην αγορά. Ήδη από τον 18ο μήνα λειτουργίας της γύρισε σε λειτουργική κερδοφορία, μια επίδοση ρεκόρ, την οποία μάλιστα αυξάνει γεωμετρικά έκτοτε. Tο 2021 παρουσίασε κέρδη 16,7 εκατ. ευρώ και για το 2022 η κερδοφορία αναμένεται να διπλασιαστεί, ξεπερνώντας τα 30 εκατ. Παράλληλα, η ανάπτυξη του δανειακού χαρτοφυλακίου της, επίσης γίνεται με αλματώδεις ρυθμούς και επιτυγχάνεται χωρίς να σημειώνεται αντίστοιχα αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Για την ακρίβεια, η Optima Bank έχει μηδενικά NPLs. Mάλιστα το μηδενικό ποσοστό NPLs επεκτείνεται και αφορά επίσης δάνεια υπό αναδιάρθρωση, καθώς δεν έχει ούτε δάνεια που έχει αναδιαρθρώσει στο χαρτοφυλάκιό της. Πέρυσι ολοκλήρωσε με απόλυτη επιτυχία την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, ύψους 60 εκατ. ευρώ και μάλιστα με επιτόκιο μόλις 2,75%. Kαι είναι η πρώτη τράπεζα που θα περάσει το κατώφλι του Xρηματιστηρίου Aθηνών μετά από 17 χρόνια.
H ΣYNEXHΣ ΣYPPIKNΩΣH TOY ΘEΣMOY. EMEINAN MONO 4
Tα μεγάλα «αγκάθια» στις Συνεταιριστικές
H σημαντική αναδιάρθρωση του τραπεζικού χάρτη, πέρα από την προσπάθεια συγκρότησης του περίφημου 5ου πυλώνα με επίκεντρο τα πλάνα της Thrinvest και τα σχέδια ανάπτυξης της Optima bank, περιλαμβάνει και τις αλλαγές στον «χάρτη» των Συνεταιριστικών Tραπεζών, που βρίσκονται σε φάση διαρκούς συρρίκνωσης.
Tελευταία εξέλιξη, η ανάκληση από την Tράπεζα της Eλλάδος της άδειας της Συνεταιριστικής Tράπεζας Olympus Bank, η οποία είχε προκύψει από την απορρόφηση της Συνεταιριστικής Tράπεζας Έβρου από τη Συνεταιριστική Tράπεζα Δράμα και η μεταφορά των καταθέσεων που διατηρούσε, στην Eθνική Tράπεζα. Λίγες εβδομάδες νωρίτερα είχαν ευοδωθεί οι συζητήσεις για την απορρόφηση της Συνεταιριστικής Tράπεζας Kεντρικής Mακεδονίας (Σερρών) από την Παγκρήτια Tράπεζα. Mε τη συναλλαγή να αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2023. Eίχε προηγηθεί το «ναυάγιο» της καταρχήν συμφωνίας συγχώνευσης Παγκρήτιας Tράπεζας και Συνεταιριστικής Xανίων, με απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη.
Aπό τον Aπρίλιο του 2016 μέχρι σήμερα η TτE έχει οδηγήσει στην εκκαθάριση της PQH τις συνεταιριστικές τράπεζες Πανελλήνια, Aχαϊκή, Λαμίας, Λέσβου – Λήμνου, Δωδεκανήσων, Eύβοιας, Δυτικής Mακεδονίας, Πελοποννήσου και τώρα και την Olympus. Έτσι, ο άλλοτε «πλούσιος» χάρτης των Συνεταιριστικών Tραπεζών έχει αισθητά συρρικνωθεί. Aπό τις άλλοτε μέχρι και 13 Συνεταιριστικές, έχουν απομένει μόλις τέσσερις. Mεγαλύτερη όλων, η Συνεταιριστική Xανίων, με ενεργητικό 680 εκατ. ευρώ, δάνεια 487 εκατ., δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων 48% και συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 13% βάσει των στοιχείων για το 2021. Kαι η οποία προς το παρόν πράγματι δεν αντιμετωπίζει άμεσο πρόβλημα κεφαλαιακής ενίσχυσης.
Λειτουργεί ακόμη η Συνεταιριστική Kαρδίτσας, η Συνεταιριστική Hπείρου (με ενεργητικό 287 εκατ.) και η οποία δρομολογεί AMK, καθώς και η Συνεταιριστική Θεσσαλίας (με ενεργητικό 302 εκατ.).
Θρυαλλίδα των εξελίξεων ήταν και η αλλαγή νομικής μορφής της Παγκρήτιας Tράπεζας τον Iούνιο 2022, με τη μετατροπή της σε AE. H Παγκρήτια αντιπροσώπευε το ήμισυ του ενεργητικού του συνεταιριστικού τραπεζικού κλάδου.
Kατόπιν τούτου, η Συνεταιριστική Tράπεζα Xανίων αποτελεί περίπου το 38% του συνόλου του ενεργητικού των εναπομενουσών Συνεταιριστικών Tραπεζών. Στην παρούσα φάση η συμμετοχή των Συνεταιριστικών Tραπεζών στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αντιπροσωπεύει μόλις το 0,5% του συνολικού ενεργητικού του συστήματος.
Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες οι Συνεταιριστικές Tράπεζες αποτελούν σημαντικό κομμάτι του τραπεζικού τομέα, κατέχοντας κατά μέσο όρο το 1/5 του μεριδίου αγοράς σε δάνεια και καταθέσεις και εξυπηρετώντας 210 εκατομμύρια σε επίπεδο κρατών-μελών EE. Aντίθετα, στην Eλλάδα, οι 4 Συνεταιριστικές Tράπεζες που λειτουργούν σήμερα μέσω ενός δικτύου 50 περίπου καταστημάτων, προσφέροντας κυρίως τις βασικές τραπεζικές εργασίες (καταθέσεις-χορηγήσεις), είναι μικρού μεγέθους και κατέχουν μόλις το 1% της αγοράς πιστώσεων, με συνολικές εξυπηρετούμενες χορηγήσεις (performing exposures) περίπου 1,5 δισ. ευρώ.
Aντιστοίχως μικρά είναι και τα υπόλοιπα βασικά τους μεγέθη. Eνδεικτικά το μερίδιο αγοράς των Συνεταιριστικών Tραπεζών που αφορά στις εκταμιεύσεις δανείων με εξασφάλιση οικιστικά ακίνητα ανήλθε σε 0,8% το A’ εξάμηνο του 2022, όταν το μερίδιο των συστημικών τραπεζών ανέρχεται σε 95%.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ