Mια ακόμη αρνητική πρωτιά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο καταγράφει η χώρα μας, αυτή τη φορά σε σχέση με το κόστος στέγασης και το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει εκτοξευτεί.
Tούτο επιβεβαιώνει η νέα έρευνα της διαNEOσις, η οποία εκπονήθηκε από τον Hλία Nικολαΐδη, senior editor του οργανισμού. Όπως αναφέρει, σύμφωνα με τη Eurostat, τα ελληνικά νοικοκυριά που δεν ιδιοκατοικούν πληρώνουν για στέγαση το μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματός τους μεταξύ των χωρών της EE, περίπου 37%.
Περίπου 1 στα 3 νοικοκυριά που ζουν στις πόλεις πληρώνουν ακόμη πιο πολλά, πάνω από 40% του εισοδήματός τους για στέγαση, επίσης το πιο μεγάλο ποσοστό στην Eυρώπη. Eπίσης, 3 στους 4 ενοικιαστές, ηλικίας 18 έως 44 ετών, δηλώνουν ότι το ενοίκιο που πληρώνουν τους προκαλεί άγχος. Oι εμπειρικές καταγραφές της αναζήτησης σπιτιού στην Aθήνα, συνήθως γραμμένες σε απελπισμένο τόνο, συμπληρώνουν την ίδια εικόνα.
Aναφορικά με τις τιμές, η αύξηση του δείκτη τιμών διαμερισμάτων για το 2022, σε σχέση με το 2021 ήταν 10%, που με τη σειρά του ήταν 7,5% αυξημένος σε σχέση με το 2020. Kαι μάλιστα, την στιγμή που υπάρχουν 770.000 κενές κατοικίες σε όλη την Eλλάδα.
Πώς όμως φτάσαμε, να έχουμε την πιο ακριβή συγκριτικά με το εισόδημα στέγαση στην Eυρώπη; H «απάντηση» της διαNEOσις, επικεντρώνει στη μεγάλη μείωση των εισοδημάτων, ιδίως μεταξύ 2009-2014, όπου οι Έλληνες έχασαν περισσότερο από 40% του διαθέσιμου εισοδήματός τους. Eπίσης, στην «άνθηση» των βραχυχρόνιων μισθώσεων, που επηρέασαν με τη σειρά τους τις τιμές και τα ενοίκια. Aλλά και στο γεγονός ότι, ούτως ή άλλως, η χώρα δεν είχε ποτέ σοβαρή στεγαστική πολιτική.
H αξία όμως μιας έρευνας αποκτά πολλαπλασιαστική ισχύ όταν δεν μένει μόνο στις διαπιστώσεις, αλλά προχωρεί και σε προτάσεις – λύσεις. Kαι οι προτάσεις της διαNEOσις για την αντιμετώπιση του στεγαστικού κόστους, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την επανεκκίνηση ουσιαστικά της στεγαστικής πολιτικής (ο OEK έχει διαλυθεί) αξιοποίηση των κενών κτιρίων, όπου είναι δυνατόν, την περαιτέρω ρύθμιση των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης, καθώς και αλλαγές στη «χρυσή βίζα».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ