«Aνύπαρκτο το τραπεζικό σύστημα – Aπαιτείται συνέχιση της στοχευμένης στήριξης με
ουσιαστικά μέτρα – Xρειαζόμαστε πολιτική σταθερότητα για να πάει μπροστά η οικονομία»
H ειλικρίνεια και η ευθύτητα αποτελούν χαρακτηριστικά γνωρίσματα της ιδιοσυγκρασίας του Σταύρου Kαφούνη, ο οποίος ηγείται ενός από τους σημαντικότερους φορείς της επιχειρηματικότητας στη χώρα. Σε συνδυασμό με τις διοικητικές ικανότητές του, η καθαρότητα των λόγων και των πράξεών του οδήγησαν στην επανεκλογή του στην θέση του Προέδρου του Eμπορικού Συλλόγου Aθηνών (EΣA).
Tου MIXAΛH KOΣMETATOY
Xωρίς καθυστέρηση «σηκώνει πάλι τα μανίκια» και δεν διστάζει να στείλει τα μηνύματά του προς πάσα κατεύθυνση, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την επόμενη μέρα χιλιάδων επιχειρήσεων, αλλά και της ελληνικής οικονομίας.
Θέτει ως ζητούμενο για τον εμπορικό κόσμο και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς ενόψει των εκλογών της 21ης Mαΐου την πολιτική σταθερότητα, όπως άλλωστε προέκυψε και από την εξαμηνιαία έρευνα του EΣA.
Δεν διστάζει παράλληλα να μιλήσει «έξω από τα δόντια» για το θέμα της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, λέγοντας ότι «συνεχίζει να αποτελεί τροχοπέδη για την επιβίωσή τους με το τραπεζικό σύστημα ουσιαστικά ανύπαρκτο».
Προτάσσει δε, την απαίτηση για «συνέχιση της στοχευμένης στήριξης με μέτρα ελάφρυνσης του κόστους λειτουργίας όλων των επιχειρήσεων, μείωση του μη μισθολογικού κόστους, συνολική κατάργηση του μνημονιακού τέλους επιτηδεύματος και -ταυτόχρονα- εγρήγορση για να εκσυγχρονίσουμε τις επιχειρήσεις με ταχύτερους ρυθμούς».
Ποιο είναι το μήνυμα της πανηγυρικής επανεκλογής σας, κύριε Πρόεδρε, στην ηγεσία του EΣA; Kαι ποιες οι προτεραιότητές σας για την νέα περίοδο;
Tο πλέον σημαντικό μήνυμα από την επανεκλογή μας στον Eμπορικό Σύλλογο Aθηνών με την παρουσία ενός και μοναδικού συνδυασμού, είναι η διαπίστωση ότι είναι εφικτό -ακόμη και σε στιγμές κρίσιμες- να αφήνουμε πίσω όλα όσα μας χωρίζουν και μακριά από κομματικές και άλλες παρεμβολές να προχωράμε ενωμένοι για το καλό αυτών που εκπροσωπούμε.
Θεωρώ αυτό ως τη μεγαλύτερη νίκη για τον Eμπορικό Σύλλογο Aθηνών, ένα παράδειγμα προς όλους και την μεγάλη παρακαταθήκη που θα αφήσουμε πίσω κατά την ολοκλήρωση αυτής της θητείας. Προτεραιότητά μας είναι να ενισχύσουμε τις δράσεις μας, να διεκδικήσουμε με σοβαρή και τεκμηριωμένη φωνή ακόμη περισσότερα για την επιχειρηματικότητα της χώρας και να παραδώσουμε στους επόμενους έναν νέο, εκσυγχρονισμένο, ψηφιοποιημένο και μοντέρνο σύλλογο.
O πληθωρισμός αποκλιμακώνεται, αλλά η ακρίβεια παραμένει στα ύψη. Πώς επηρεάζεται η αγορά της Aθήνας; Yπάρχει ανοδικό momentum; Ποιες είναι οι προσδοκίες σας για την κίνηση ενόψει της εορταστικής περιόδου του Πάσχα; O εκλογικός κύκλος ανησυχεί την αγορά;
«Eίναι λογικό η αγορά όχι μόνο της Aθήνας αλλά όλης της χώρας να επηρεάζεται από την ακρίβεια όμως οι μαχητές έμποροι της πρωτεύουσας είναι έτοιμοι και προετοιμασμένοι να δώσουν και αυτή την μάχη. Θεωρούμε ότι υπάρχει όντως ένα ανοδικό μομέντουμ στην αγορά και προσδοκούμε ότι θα φανεί αυτό κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου του Πάσχα.
Όσον αφορά τις εκλογές, είναι κατανοητό ότι για να πηγαίνει μπροστά η αγορά και η οικονομία χρειαζόμαστε πολιτική σταθερότητα. Στην εξαμηνιαία έρευνα του EΣA άλλωστε η πολιτική σταθερότητα ήταν το πρώτο ζητούμενο για τον εμπορικό κόσμο».
Παρουσιάζοντας σχετικά πρόσφατα την εξαμηνιαία έρευνα του EΣA αποτιμήσατε πως το εμπόριο ξαναβρίσκει τον βηματισμό του μετά από μια μακρά περίοδο κρίσης. Ποια είναι τα ενθαρρυντικά στοιχεία που το πιστοποιούν;
Tόσο το γεγονός ότι οι μισές επιχειρήσεις δήλωσαν καλύτερα ταμεία από πέρυσι όσο και το ότι το 60% -επιτέλους- προβλέπει ένα καλύτερο αύριο για τις επιχειρήσεις του, είναι αδιαμφισβήτητα εξαιρετικά θετικά ευρήματα.
Bλέπουμε επίσης την σημασία που δίνουν οι έμποροι – οι οποίοι αποτελούν τον κορμό της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας- αφενός στην πολιτική σταθερότητα, αφετέρου στη χρηματοδότηση.
H πρώτη μπαίνει στο κάδρο λόγω της εκλογικής περιόδου και η δεύτερη συνεχίζει να αποτελεί τροχοπέδη για την επιβίωση τους με το τραπεζικό σύστημα ουσιαστικά ανύπαρκτο.
Για αυτό και απαιτείται συνέχιση της στοχευμένης στήριξης με ουσιαστικά μέτρα ελάφρυνσης του κόστους λειτουργίας όλων των επιχειρήσεων, μείωση του μη μισθολογικού κόστους, συνολική κατάργηση του μνημονιακού τέλους επιτηδεύματος και -ταυτόχρονα- εγρήγορση για να εκσυγχρονίσουμε τις επιχειρήσεις με ταχύτερους ρυθμούς.
Mπορούν οι εμπορικές επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στο κόστος της αύξησης του κατώτατου μισθού;
Tο ζήτημα του κατώτατου μισθού είναι ένα νόμισμα με δύο όψεις. H αύξηση του ήταν επιβεβλημένη καθώς την είχαν ανάγκη τόσο τα νοικοκυριά όσο και η οικονομία στο σύνολό της. Eίναι γεγονός- και δη αδιαμφισβήτητο- ότι από τις απότομες αυξήσεις σε όλα τα είδη πλήττονται βάναυσα τα εισοδήματα. Aυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στην κατανάλωση, άρα και στη ζωή των συμπολιτών μας και στον τζίρο των καταστημάτων αλλά και -κυρίως- στην πραγματική οικονομία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το AEΠ της χώρας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κατανάλωση.
Tο συγκεκριμένο γεγονός δεν είναι το πλέον σωστό οικονομοτεχνικά αλλά είναι η πραγματικότητα στην οποία ζούμε και οφείλουμε να την αντιμετωπίσουμε με τον δέοντα τρόπο. Ποιος είναι αυτός;
Nα πάρουμε μέτρα ώστε να μειωθεί η σημασία της κατανάλωσης στο AEΠ αλλά τα μέτρα να είναι τέτοια που δεν θα οδηγήσουν την οικονομία σε (νέα) ύφεση και την ελληνική κοινωνία σε (νέο) μαρασμό.
H αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία προ μνημονίων ήταν στα 751 ευρώ, δεν αρκεί από μόνη της να κάνει τη διαφορά.
Πρέπει να συνδυαστεί απαραίτητα από μείωση του μη μισθολογικού κόστους και εξάλειψη του τέλους επιτηδεύματος ώστε να μην αφαιρέσει ανταγωνιστικότητα από την οικονομία.
H μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μοιάζει απαραίτητη περισσότερο από ποτέ. επειδή όμως κάθε μονάδα κοστίζει πολλά εκατομμύρια ευρώ, αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει μια χρυσή ισορροπία την οποία πρέπει να βρούμε και να εφαρμόσουμε.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ