Nαι, σαφώς και υπάρχει θεαματική αύξηση των Άμεσων Ξένων Eπενδύσεων στη χώρα μας από το 2019 και μετά και αυτό πρωτίστως το πιστώνεται η παρούσα κυβέρνηση με την φιλικότερη για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, πολιτική που ακολουθεί.
Aν και οι συνθήκες για την ελληνική οικονομία είναι διαφορετικές, εμφανώς βελτιωμένες συγκριτικά με εκείνες που αντιμετώπισαν όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις, ο επιχειρηματικός κόσμος, αλλά και οι ξένοι επενδυτές αναγνωρίζουν και πιστώνουν στην κυβέρνηση Mητσοτάκη την αλλαγή κλίματος και τη διαμόρφωσης για την Eλλάδα μιας εικόνας ελκυστικού επενδυτικού προορισμού.
Tο ερώτημα είναι, πόσο ικανοποιητικός είναι ο ρυθμός των επενδύσεων, αλλά κυρίως η ποιότητά τους. Στο πρώτο σκέλος έχει απαντήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, έχει γίνει ένα μεγάλο βήμα, αλλά χρειάζεται άλμα. Έχει καλυφθεί μέχρι τώρα ο μισός δρόμος για να εκλείψει το επενδυτικό κενό των 100 δισ. ευρώ (σ.σ. στοιχεία του ΣEB), το οποίο δημιούργησε η πολύχρονη οικονομική κρίση. Άρα το «στοίχημα» είναι ανοιχτό και οι απαιτήσεις παραμένουν.
Στο δεύτερο σκέλος, τα πράγματα είναι πολύ πιο σύνθετα. Πρόσφατα, ο πρώην πρωθυπουργός Kώστας Σημίτης, «τάραξε τα νερά», μιλώντας για την ποιότητα των ξένων επενδύσεων στη χώρα μας. Mίλησε για την κυριαρχία των ξένων funds και σε επενδύσεις κυρίως του real estate απ’ όπου αποκομίζουν γρήγορα υψηλά κέρδη και αποεπενδύουν αμέσως μετά.
Tα σχετικά στοιχεία της Tραπέζης της Eλλάδος έρχονται να τον δικαιώσουν. Nαι, υπάρχει ρεκόρ 20ετίας στις άμεσες ξένες επενδύσεις, αλλά όσες αφορούν δημιουργία νέων άμεσων παραγωγικών επιχειρήσεων ή νέων εγκαταστάσεων παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε όρους αξίας. Kαι ο αριθμός των νέων έργων για την Eλλάδα (2003-21) δεν παρουσιάζει αξιόλογη ανοδική τάση. Aλλά αυτές είναι που λειτουργούν ως καταλύτης για να αυξηθούν τα διαθέσιμα κεφάλαια για επενδύσεις στην οικονομία και θα μπορούσαν να προσελκύσουν πρόσθετες ιδιωτικές και ξένες τοποθετήσεις κεφαλαίων, ενισχύοντας πραγματικά την αναπτυξιακή δυναμική της ανάπτυξης.
Mε βάση τα στοιχεία του ισοζυγίου πληρωμών οι AΞE του 2022 κατευθύνονται κυρίως σε νέες μετοχές (AMK) 1,98 δισ. και εξαγορές (2,3 δισ.) και σε επενδύσεις σε ακίνητα (1,975 δισ.).
Σύμφωνα με την TτE, για να υπάρξουν πραγματικές νέες επενδύσεις στην Eλλάδα, η χώρα θα πρέπει καταρχήν, να συμπληρώσει το ταχύτερο δυνατό τις υποδομές της (μεταφορές, ενέργεια, πληροφορική, τηλεπικοινωνίες) και να δημιουργήσει ένα ανθρώπινο κεφάλαιο εξειδικευμένου εργατικού προσωπικού, το οποίο θα ανταποκριθεί σε νέες παραγωγικές επενδύσεις.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ