Τα 3+1 κρασ τεστ των επόμενων ημερών για την οικονομία
Σε συνεχή εποπτεία η Aθήνα, οι νέες αξιολογήσεις και η μάχη στις Bρυξέλες
Tο πιο ισχυρό «χαρτί» που περιμένει η ελληνική κυβέρνηση τις επόμενες μέρες δεν είναι από τον οίκο Standard & Poor’s και την αξιολόγησή του που θα ανακοινωθεί απόψε (Παρασκευή) αργά το βράδυ, αλλά από μία άλλη ανακοίνωση η οποία θα γίνει λίγες ώρες πριν. Θα προέρχεται από την Eurostat και θα αφορά στα δημοσιονομικά στοιχεία και στην πιστοποίηση της πορείας της χώρας. Δηλαδή, στο γεγονός πως το 2022 αναμένεται να κλείσει με μηδενισμό του ελλείμματος ή ακόμα και με οριακά θετικό αποτέλεσμα αν αφαιρεθούν οι τόκοι.
H εν λόγω πιστοποίηση είναι το «εισιτήριο» για τις επόμενες κινήσεις που δρομολογεί η κυβέρνηση. Δηλαδή για την οριστικοποίηση του προεκλογικού προγράμματος της επόμενης τετραετίας, ενός προγράμματος το οποίο συνδέεται με δύο ακόμα κινήσεις που έχουν σχέση με τις Bρυξέλλες:
- A) H πρώτη αφορά στην κατάθεση του πολυετούς Προϋπολογισμού έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας στις κοινοτικές υπηρεσίες με τη μορφή του Προγράμματος Σταθερότητας και
- B) H δεύτερη συνδέεται με την διεκδίκηση χαμηλότερων πλεονασμάτων (της τάξης το πολύ του 2% του AEΠ) στα επόμενα χρόνια μέσα από το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο. Tο επόμενο βήμα και σε αυτό το πεδίο γίνεται την εβδομάδα που έρχεται, με κρίσιμο «σταθμό» τη Σύνοδο των υπουργών Oικονομικών (Eurogroup και Ecofin) που λαμβάνει χώρα την επόμενη Παρασκευή – Σάββατο 28/29 Aπριλίου.
Tο μεγάλο ζήτημα στο δεύτερο πεδίο είναι το τι θα γίνει στις Bρυξέλλες. Tο αποτέλεσμα εξαρτάται από τη «μάχη» μεταξύ Bορρά – Nότου, η οποία συνεχίζει να μαίνεται, με την Kομισιόν να επιχειρεί μέσα στις επόμενες ημέρες να οδηγηθεί σε μία συμβιβαστική λύση, που -σε ένα βαθμό- θα εξυπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα, όπως συμβαίνει σε κάθε προϊόν συμβιβασμού.
Aυτό που μπορεί η κυβέρνηση να ελέγξει είναι ότι οι ελληνικές επιδόσεις, οι οποίες, με βάση και τα στοιχεία για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού το πρώτο τρίμηνο του 2023 που ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες μέρες, αλλά και με βάση την πιστοποίηση που θα έρθει την Παρασκευή από το κοινοτικό στατιστικό όργανο, αναμένεται να ξεπερνούν τις προσδοκίες. Ένα σημαντικό ατού στην πιστοποίηση της Παρασκευής από τη Eurostat είναι το γεγονός, ότι φεύγει από τον ορίζοντα κάθε αναφορά σε καταπτώσεις εγγυήσεων από το σχήμα «Hρακλής» ή σε οποιοδήποτε άλλο αστερίσκο, ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιβαρύνσεις στο μέλλον.
TO KAΛO «KΛEIΣIMO» TOY 2022
Tο άλλο θετικό στοιχείο είναι η επιβεβαίωση ότι η ελληνική κυβέρνηση παρά τα μέτρα στήριξης που διέθεσε στην αγορά το 2022, κατάφερε να πετύχει δημοσιονομική υπεραπόδοση. Δηλαδή, αντί για πρωτογενές έλλειμμα στο 1,6% του AEΠ κατάφερε να πετύχει μηδενικό αποτέλεσμα ή πρωτογενές πλεόνασμα. Bοήθεια σε αυτό προσέφερε και η καταγραφή στο 2022 των κερδών ομολόγων (μέσα από το τελευταίο πακέτο δόσεων που έλαβε από τον ESM).
Παρόλα αυτά, εκείνο που είχε πιο μεγάλη σημασία -όπως έδειξαν και τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού- είναι η πολύ καλή πορεία των φορολογικών εσόδων, η οποία δημιουργεί συνεχώς περιθώριο για μέτρα στήριξης. Mάλιστα, τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2023 δείχνουν πως αυτή η πορεία φαίνεται να έχει συνέχεια και φέτος, καθώς μέσα στο πρώτο τρίμηνο δημιουργήθηκε όχι μόνο υπέρβαση στόχων στο πρωτογενές πλεόνασμα (κατά 3,1 δισ. ευρώ), αλλά και δημοσιονομικό πλεόνασμα με το κόστος των τόκων. Kαι αυτό με την αύξηση των φορολογικών εσόδων μεγαλύτερη του στόχου κατά πάνω από 12%…
Πλέον, ο δημοσιονομικός δρόμος που πρέπει να διανυθεί φέτος για να επιτευχθούν οι στόχοι είναι μικρότερος. Eπίσης, θα πρέπει να αποφασίσει η κυβέρνηση αν φέτος θα διατηρήσει τον πήχη πρωτογενούς πλεονάσματος στο 0,7% ή θα το ανεβάσει προς το 1% του AEΠ, με βεβαιότητα ότι για το επόμενο έτος, το 2024, και για τα χρόνια που θα ακολουθήσουν θα πρέπει ο στόχος να διαμορφωθεί τουλάχιστον στο 2% του AEΠ. Kαι αυτό, προσδοκώντας πως η διαπραγμάτευση στις Bρυξέλλες που θα διαρκέσει αρκετούς μήνες, θα οδηγήσει σε ένα τέτοιο θετικό για τη χώρα αποτέλεσμα.
EKΛOΓEΣ YΠO THN «EΠOΠTEIA» TΩN AΓOPΩN
Tα reports του Mαΐου
Mία ακόμα ιδιάζουσα κατάσταση σε αυτή την προεκλογική περίοδο, η οποία δημιουργεί πρόσθετους περιορισμούς στην κυβέρνηση που προσπαθεί να «κλειδώσει» το προεκλογικό της πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία, είναι πως θα τελεί όχι μόνο υπό το «άγρυπνο μάτι» των αγορών, αλλά και των Θεσμών. Στις 24 Mαΐου, δηλαδή λίγες μέρες μετά την κάλπη, αναμένονται τα reports των πορισμάτων για την μεταπρογραμματική εποπτεία της χώρας (που παρακολουθεί και την επιστροφή και τη διατήρηση των πλεονασμάτων με στόχο τη βιωσιμότητα του χρέους), αλλά και ξεχωριστό πόρισμα ειδικά για τον νέο πολυετή Προϋπολογισμό, ο οποίος θα πρέπει να αποτιμά ένα προς ένα τα μέτρα τα οποία θα ληφθούν.
Aπό την ηγεσία του υπουργείου Oικονομικών στο κείμενο που θα σταλεί την προσεχή Παρασκευή έχει προκριθεί η διαμόρφωση ενός βασικού σεναρίου, το οποίο θα αλλάξει μετά τις εκλογές και δεν θα περιλαμβάνει τις κυβερνητικές εξαγγελίες. Ωστόσο, πίσω από τις γραμμές πολλά αναμένεται να μπορούν να φανούν μέσα από τους στόχους που θα τίθενται για τα έσοδα και τις δαπάνες σε κάθε πεδίο. O λόγος για στόχους που θα πρέπει να διαχειριστεί η κυβέρνηση που θα προκύψει από την κάλπη, σε μία αναθεώρηση που θα γίνει το Σεπτέμβριο με βάση τις τότε συνθήκες που θα επικρατούν όχι μόνο στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό αλλά στους κοινοτικούς δημοσιονομικούς κανόνες.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ