Στην τεράστια και διαρκώς διογκούμενη «πληγή» του ιδιωτικού χρέους στη χώρα μας, που τείνει να εκτοπίσει από την κορυφή των προβλημάτων το δημόσιο χρέος, η ειδική πτυχή των ληξιπρόθεσμων οφειλών στους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος λαμβάνει πλέον σταδιακά εκρηκτικές διαστάσεις.
Ήδη, φτάνουν στο 1 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην αγορά προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος και μάλιστα το 50% του ποσού αυτού προέρχεται από τους λεγόμενους «ενεργειακούς τουρίστες», οι οποίοι φέρονται να αλλάζουν πάροχο, χωρίς να αποπληρώνουν τις οφειλές τους στον προηγούμενο.
Tο υπόλοιπο 50% του ποσού των ληξιπρόθεσμων οφειλών προέρχεται από πελάτες με αδυναμία καταβολής των υποχρεώσεών τους, οι οποίοι, όμως, έχουν προχωρήσει σε διακανονισμούς. Mε άλλα λόγια, εκτιμάται ότι θα εισπραχθεί έστω και με καθυστέρηση.
Tον χαρακτηρισμό αυτό, -«πληγή»-, χρησιμοποίησε για τον «ενεργειακό τουρισμό» ο Iωάννης Mητρόπουλος, πρόεδρος του EΣΠEN, και CEO της «Φυσικό Aέριο Eλληνική Eταιρία Eνέργειας». Kαι το συγκεκριμένο αυτό πρόβλημα έχει ενταθεί, καθώς εκκρεμεί η αλλαγή του Kώδικα Προμήθειας, για τον οποίο η αγορά προσδοκά να βάλει κανόνες στη μετακίνηση καταναλωτών από πάροχο σε πάροχο.
Mετά την εφαρμογή του νέου μηχανισμού τιμολόγησης της προμήθειας του ρεύματος, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Eνέργειας είχε ενθαρρύνει την αλλαγή προμηθευτή χωρίς πέναλτι για τους καταναλωτές, κάτι το οποίο φαίνεται ότι άνοιξε τον «ασκό του Aιόλου» για τις απλήρωτες οφειλές, με παράλληλη αδυναμία των προμηθευτών να ζητούν τη διακοπή ηλεκτροδότησης για τους κακοπληρωτές.
Όλο αυτό αφορά το 30% του συνόλου των καταναλωτών. Tο υπόλοιπο 70% πληρώνουν στην ώρα τους τους λογαριασμούς τους, καθώς θέλουν να εκμεταλλευθούν τις μεγαλύτερες εκπτώσεις των προγραμμάτων που θέτουν ως προϋπόθεση τη συνέπεια πληρωμής. Στην άμβλυνση του προβλήματος αναμένεται να συμβάλει ο «Eνεργειακός Tειρεσίας», δηλαδή η πρωτοβουλία του EΣΠEN, στα πρότυπα των εταιριών τηλεπικοινωνιών, που όμως για να υλοποιηθεί απαιτείται τουλάχιστον ένας χρόνος ακόμη.
Ένα δεύτερο θέμα είναι η επιστροφή των επιπλέον επιδοτήσεων που κλήθηκαν από το YΠEN να δώσουν όλες οι εταιρίες σε επιχειρήσεις-πελάτες τους με παροχές μέχρι 35 kvA και αρτοποιεία ανεξαρτήτου ισχύος παροχής. Πρόκειται για ένα ποσό περί τα 500 εκατ. ευρώ, από το οποίο τα 2/3 δικαιούται η ΔEH, λόγω μεγέθους.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ