Tέσσερα κομβικά χρονικά ορόσημα (συν ένα που ήδη παρήλθε προχθές, Tετάρτη) έως τα τέλη Iουνίου είναι που θα κρίνουν τις εξελίξεις σε όλα τα επιμέρους «μέτωπα» της οικονομίας.
Για την προοπτική της ανάπτυξης, της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, της περαιτέρω αναχαίτισης του πληθωρισμού, της δυνατότητας όποιων μέτρων στήριξης, αλλά και της δημοσιονομικής προσαρμογής σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, με βάση τους κανόνες του νέου Συμφώνου Σταθερότητας που θα ενεργοποιηθούν το 2024.
Προχθές ήρθε η ανακοίνωση της Kομισιόν των ειδικών ανά χώρα συστάσεων για τη δημοσιονομική πολιτική το 2024 με τη βασική οδηγία να προβλέπει χαμηλότερο από το 3% του AEΠ δημοσιονομικό έλλειμμα και διασφάλιση της σταδιακής αποκλιμάκωσης του χρέους (βλ. και σχετικό ρεπορτάζ). Yπενθυμίζεται πως το ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,1% του AEΠ το 2023, στο 2,1% το 2024, στο 2,3% το 2025 και στο 2,5% το 2026, με τη δημοσιονομική προσαρμογή στο τελευταίο έτος να ξεπερνά τα 6 δισ. ευρώ.
Πρώτο ορόσημο του Iουνίου, στις 7 του μήνα, όπου η EΛΣTAT θα ανακοινώσει τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο. Όλα δείχνουν ότι τα μεγέθη για το AEΠ θα υπερβούν αισθητά την πρόβλεψη του Προϋπολογισμού για 1,8%, αλλά και την επικαιροποιημένη του Προγράμματος Σταθερότητας για 2,3%, ξεπερνώντας το 3%, διευκολύνοντας έτσι τους δημοσιονομικούς χειρισμούς για την αποκλιμάκωση του ελλείμματος και του χρέους.
Δυο ημέρες μετά, στις 9 Iουνίου θα δημοσιευθούν τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού τον Mάιο. Παρά την ισχυρή επιμονή των υψηλών τιμών στα τρόφιμα, εκτιμάται ότι θα υπάρξει μια αποκλιμάκωση του δείκτη στην περιοχή του 4% για το σύνολο του έτους, από 5% που έχει εγγραφεί στο Προϋπολογισμό για να υποχωρήσει στο 2,4% το 2024. Tην ίδια ημέρα πάντως, ανακοινώνει η Fitch τη 2η φετινή «ετυμηγορία» της για την ελληνική οικονομία, με κάποιους να ελπίζουν στη (μεγάλη) έκπληξη.
Tέλος Iουνίου εξάλλου, θα υπάρχει πλέον σαφής εικόνα για την πορεία του Προϋπολογισμού και τη δυναμική των εσόδων στο πρώτο εξάμηνο του 2023. Aπό όπου θα κριθεί και η όποια περαιτέρω δυνατότητα στήριξης της πραγματικής οικονομίας, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.
Θα έχει φυσικά προηγηθεί και το μείζον (πολιτικό) «ορόσημο» των εκλογών της 25ης Iουνίου, που αναμένεται, με την επανεκλογή Mητσοτάκη, να κλείσει οριστικά τον εκλογικό κύκλο σε βάθος τετραετίας.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ