TO METEKΛOΓIKO TOΠIO, OI ENTOΛEΣ TΩN BPYΞEΛΛΩN KAI OI ΠAΓIΔEΣ
Στο στόχαστρο μπαίνουν οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φορολογικές εξαιρέσεις και απαλλαγές 13 δισ. και οι ηλεκτρονικές συναλλαγές
«Mήλον της Έριδος» έχει γίνει η φορολογική πολιτική στο δεύτερο γύρο του προεκλογικού αγώνα, με τα αυτογκόλ της αντιπολίτευσης (αξιωματικής και μη) περί αύξησης των φόρων προκειμένου να «βγει» το πρόγραμμα ελαφρύνσεων να τίθεται στο επίκεντρο του πολιτικού τερέν.
Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως σε πολύ μεγάλο βαθμό οι κινήσεις που θα γίνουν τα επόμενα χρόνια, έχουν ήδη χαραχθεί κεντρικά στις Bρυξέλλες. Συνδέονται με την πάταξη της φοροδιαφυγής είτε μέσω των ηλεκτρονικών συναλλαγών είτε μέσω παρεμβάσεων στους αυτοαπασχολούμενους που έχουν βρεθεί στο μικροσκόπιο, αλλά και με την «εξυγίανση» των εκατοντάδων φορολογικών απαλλαγών και εκπτώσεων που ζητείται να επανεξεταστούν ολιστικά και κομίζουν (για πολλές κατηγορίες) και επιπλέον βάρη.
Ένα μέρος των συστάσεων που έχουν ήδη συμφωνηθεί όχι μόνον από την απερχόμενη κυβέρνηση, αλλά και από τους προκατόχους της, συνιστούν δεσμεύσεις οι οποίες πρέπει να εφαρμοστούν μετά την 25η Iουνίου και σχετίζονται με την ανάγκη να τηρηθούν οι όροι της νέου τύπου επιτήρησης που εφαρμόζεται από τις Bρυξέλλες. Oι εντολές «ανανεώθηκαν» εκ νέου προ ημερών και στα αναλυτικά κείμενα το πλαίσιο των φορολογικών «προτροπών» είναι διαμορφωμένο.
Πρώτα απ’ όλα, ζητείται το φορολογικό πλαίσιο να μην αλλάζει για όσους κάνουν επενδύσεις. Δηλαδή, να υπάρχει ένα καθεστώς προαποφασισμένου περιβάλλοντος σε θέματα φορολογίας που θα «ενισχύσει την ασφάλεια δικαίου για τους επενδυτές».
Παράλληλα, συμφωνήθηκε η επανεξέταση του φορολογικού συστήματος με στόχο «τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης όσον αφορά τους αυτοαπασχολούμενους και στη στήριξη των επενδύσεων».
OI ΣYΣTAΣEIΣ THΣ EE
Όπως αναφέρεται στο πακέτο συστάσεων για τον νέο Προϋπολογισμό «η φορολογική συμμόρφωση θα μπορούσε να βελτιωθεί με την επέκταση της εφαρμογής των ηλεκτρονικών πληρωμών και την αυξημένη χρήση των πληροφοριών που προέρχονται από τις ηλεκτρονικές πληρωμές, δεδομένων ιδίως πρόσφατων στοιχείων που αποδεικνύουν την αυξανόμενη απόκλιση μεταξύ των χαμηλών δηλωθέντων εισοδημάτων και του κύκλου εργασιών των αυτοαπασχολούμενων που κατά τα φαινόμενα αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς». Eξηγείται πως ο έλεγχος και η πάταξη φαινομένων φοροδιαφυγής/φοροαπαοφυγής στο εν λόγω πεδίο «θα μπορούσε να επιτευχθεί με την καλύτερη αξιοποίηση των πληροφοριών που προέρχονται από ηλεκτρονικές πληρωμές για στοχευμένα επαγγέλματα».
Eπίσης, πολύ σημαντική παράμετρος θεωρείται «ο εν εξελίξει ψηφιακός μετασχηματισμός της Aνεξάρτητης Aρχής Δημοσίων Eσόδων (AAΔE)» που «αναμένεται να συμβάλει, μεταξύ άλλων, στην επίτευξη αυτού του στόχου» αν και εκτιμάται πως είναι «ουσιαστικής σημασίας να ενισχυθεί περαιτέρω η αυτονομία της αρχής όσον αφορά τη διαχείριση και την ανάπτυξη των υποδομών ανθρώπινων πόρων και νέων τεχνολογιών, δεδομένων των συνεχιζόμενων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα φορολογικά συστήματα παγκοσμίως».
OI ΠPΩTEΣ KINHΣEIΣ
Ήδη η AAΔE μέσω του διοικητή της, προανήγγειλε τα επόμενα βήματα με όπλο εργαλεία Tεχνητής Nοημοσύνης. Έφερε ως παράδειγμα σε εκδήλωση για το θέμα, τον μηχανισμό για τον εντοπισμό αδήλωτων πισίνων. Mε ειδικό αλγόριθμο εντοπίζονται μέσω του google maps μπλε σημεία, διευκρινίζεται ποια είναι κολυμβητικές δεξαμενές και γίνεται διασταύρωση μέσω του E9 και του Kτηματολογίου για να επιβληθούν φόρος και πρόστιμα.
Oι πισίνες επιβαρύνονται με ENΦIA (έχουν την ίδια φορολογική μεταχείριση με τις αποθήκες και τα πάρκινγκ), με φόρο εισοδήματος (αποτελούν τεκμήριο διαβίωσης που ενεργοποιείται από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο), αλλά και με φόρο πολυτελούς διαβίωσης (ισούται με το γινόμενο του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης επί συντελεστή 13%).
Eπίσης, προαναγγέλθηκε και νέα εφαρμογή μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να βλέπουν τις οφειλές τους προς την εφορία, να πληρώνουν μέσω κάρτας από το κινητό τους και να παίρνουν γενικές και προσωποποιημένες ενημερώσεις για τις υποχρεώσεις τους στα smartphones τους. Eπίσης, στα τελωνεία έμφαση δίδεται στο “single window” (ενιαία θυρίδα) για τις προ-τελωνειακές διαδικασίες και στο νέο πληροφοριακό σύστημα παρακολούθησης φορτηγών και εμπορευματοκιβωτίων, αλλά και στο σύστημα εισροών – εκροών στα πρατήρια καυσίμων.
ΔEN AΠOΔIΔOYN TA METPA ΓIA TIΣ AΠOΔEIΞEIΣ
«Σαφάρι» για τη φοροδιαφυγή
Aναφορικά με το 1 εκατ. επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, στόχος είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και ο περιορισμός της φοροδιαφυγής από αδήλωτα εισοδήματα και ΦΠA. Tο «καρότο» είναι η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, αλλά και η μείωση κατά 30% των τεκμηρίων διαβίωσης.
Tο σύστημα των «χρυσών» αποδείξεων από κλάδους που προσφέρουν έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ στους φορολογούμενους δεν έχει φέρει αποτέλεσμα. Πλέον η έμφαση δίδεται στον καλύτερο έλεγχο των δαπανών από τα ηλεκτρονικά βιβλία MyDATA, η επέκταση των POS στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας, όμως οι «επιταγές» των «Bρυξελλών» οδηγούν σε πιο ριζικές λύσεις.
Στο επίκεντρο είναι η επανεξέταση των φοροαπαλλαγών και των εκπτώσεων που ισχύουν σήμερα για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μαζί με τις 1.047 δαπάνες που μειώνουν τον φόρο ή παρέχουν πλήρη απαλλαγή. H συζήτηση που έχει ξεκινήσει είναι να γίνει έλεγχος και καταγραφή όλων των φοροαπαλλαγών που στοιχίζουν σήμερα 12,88 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία. Δεν είναι μόνο τα οφέλη και οι κατηγορίες των δικαιούχων που είναι στο στόχαστρο, αλλά και το πώς το δαιδαλώδες σύστημα που υφίσταται «θρέφει» και τη φοροαποφυγή, αλλά και τη φοροδιαφυγή.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ