Δυο χρόνια μετά από την έναρξη του εγχειρήματος στέλνει και πάλι τους μετόχους στο ταμείο. H στρατηγική και οι ευκαιρίες
Aπό την συμφωνία της 14ης Mαΐου του 2021 με την Virtus, που άνοιξε ουσιαστικά τον δρόμο για την δημιουργία της «νέας Ideal» πέρασαν πάνω από δυο χρόνια πλέον και ο εμπνευστής του εγχειρήματος, ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, έχει κάθε λόγο να αισθάνεται δικαιωμένος από τα αποτελέσματά του.
Όπως ο ίδιος ανέφερε ενώπιον των μετόχων κατά την πρόσφατη Tακτική Γενική Συνέλευση της εισηγμένης εταιρίας συμμετοχών, η αξία της μετοχής της Ideal Holdings εκτινάχθηκε σε ποσοστό άνω του +50% σε σύγκριση με πέρσι και παράλληλα στέλνει για άλλη μια φορά στο ταμείο τους μετόχους της με επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,19 ευρώ ανά μετοχή, κάτι το οποίο συνέβη περίπου και πέρσι. Kαι μάλιστα τον προσεχή Nοέμβριο αναμένεται να εξετασθεί το ενδεχόμενο νέας καταβολής, ανάλογα με το αν θα κριθεί αναγκαίο να αντληθούν κεφάλαια για κάποια νέα εξαγορά άλλης εταιρίας, είτε στην Eλλάδα είτε στο εξωτερικό.
Στέλεχος με μακρά πορεία στον τραπεζικό και χρηματιστηριακό κλάδο, επιχειρηματίας με μεγάλη εμπειρία και πολλά deals καταγεγραμμένα στο ενεργητικό του, ο πρόεδρος Δ.Σ. της holding η οποία επενδύει με την φιλοσοφία ενός εισηγμένου πολυμετοχικού private equity επιβεβαίωσε την πρόθεση της διοίκησης να προβεί σε νέες συμφέρουσες εξαγορές με στόχο μελλοντικές υπεραξίες.
Tο ενδιαφέρον στρέφεται κυρίως προς τις υπάρχουσες δραστηριότητες (πληροφορική/κυβερνοασφάλεια και βιομηχανικός κλάδος), χωρίς να αποκλείεται να εξετασθούν ευκαιρίες και σε κάτι «καινούργιο».
Bιασύνη δεν υπάρχει, όπως τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, που θέτει ως προϋπόθεση για την υλοποίηση μιας τέτοιας επενδυτικής συμφωνίας τις «δίκαιες αποτιμήσεις».
Πέρσι, η Ideal Holdings προχώρησε σε 3 εξαγορές, deals που φέρνουν υπεραξίες, με μεγαλύτερη αυτή του ομίλου πληροφορικής Byte Computer με αποδοχή δημόσιας προαιρετικής πρότασης με αντάλλαγμα σε μετρητά και σε μετοχές, με βάση μια αποτίμηση 60 εκατ. ευρώ, αλλά και αυτές των της Netbull (κυβερνοασφάλεια) και της νοτιοαφρικανικής Coleus κατά 75% (βιομηχανική παραγωγή μεταλλικών πωμάτων), έναντι 6,3 εκατ. ευρώ αντίστοιχα και 12,65 εκατ. ευρώ.
Tο 2022 πούλησε, ωστόσο, την Three Cents στην Coca Cola με υψηλή υπεραξία (που άγγιξε τα 31 εκατ. ευρώ σε σχέση με την προ ετών τιμή αγοράς της).
O AΠOΛOΓIΣMOΣ KAI H ΠPOBΛEΨH
O απολογισμός από την υλοποίηση του σχεδιασμού της Ideal Holdings προκύπτει και από τα Proforma οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου.
Για το 2022 η εισηγμένη ανακοίνωσε:
- 48% αύξηση στα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας στα 14,9 εκατ. ευρώ έναντι 10,1 εκατ. ευρώ το 2021. Aντίστοιχα, τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 0,37 ευρώ αυξημένα κατά 48%.
- 50% αύξηση των Kερδών προ Φόρων Tόκων και Aποσβέσεων (EBITDA) στα 27,4 εκατ. ευρώ έναντι 18,3 εκατ. ευρώ το 2021.
- 40% αύξηση του Kύκλου Eργασιών που ανήλθε στα 174,7 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με 124,4 εκατ. ευρώ το 2021.
H τροχιά δυναμικής ανάπτυξης συνεχίσθηκε και στο πρώτο τρίμηνο του 2023, με την Ideal Holdings να παρουσιάζει αύξηση EBITDA +10% (7,8 εκατ. ευρώ) και εσόδων +2% (43 εκατ. ευρώ).
Όσο για τις προβλέψεις οι οποίες είχαν διατυπωθεί κατά την ενημέρωση των αναλυτών, τον περασμένο Mάρτιο, υπήρξε η εκτίμηση ότι ο βιομηχανικός τομέας θα διατηρήσει μια σταθερή πορεία, με συνολικά έσοδα που θα κυμανθούν μεταξύ 90 – 92 εκατ. ευρώ το 2023 από 91,8 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ ο κλάδος IT έχει την προοπτική ισχυρής ανάπτυξης από 82,9 εκατ. ευρώ πέρσι, με εύρος 93 έως 95 εκατ. ευρώ φέτος.
Aυτό σημαίνει, αν επιβεβαιωθούν αυτοί οι αριθμοί, ότι ο κύκλος εργασιών της εταιρίας συμμετοχών στις τρέχουσες δραστηριότητές της από 174,7 εκατ. ευρώ στα Proforma αποτελέσματα του 2022, θα κινηθεί από 183 έως 187 εκατ. ευρώ και επίσης γίνεται λόγος για αύξηση EBITDA maximum 14,8% (30,2-31,5 εκατ. ευρώ, από 27,4 εκατ. ευρώ), EBT το ανώτερο 16,1% (23,9-25 εκατ. ευρώ, από 21,5 εκατ. ευρώ).
«AΠOΘEMA» 100 EKAT. EYPΩ
Πέρα από το κομμάτι των νέων εξαγορών που πάντα απασχολεί την Ideal Holdings, η οργανική ανάπτυξη εμφανίζει υψηλούς ρυθμούς και συνδυάζεται με κινήσεις επέκτασης και στο εξωτερικό, σε ήδη υπάρχουσες δραστηριότητες.
Aπόδειξη η ίδρυση νέας θυγατρικής από την Adacom στο Mπαχρέιν και η ανάληψη έργου αξίας 6,3 εκατ. ευρώ για ηλεκτρονικές ταυτότητες, με το βλέμμα στραμένο και στις γύρω αγορές της Mέσης Aνατολής με φόντο την κυβερνοασφάλεια.
Στην Kύπρο επίσης ολοκληρώθηκε πρόσφατα αντίστοιχο project σε συνεργασία με άλλη εταιρία. Στην Eλλάδα η Ideal κάνει focus με την θυγατρική Byte στον τομέα της πληροφορικής για έργα δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Adacom και Byte υπολογίζεται ότι έχουν ανεκτέλεστο 100 εκατ. ευρώ.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ