Ένα group επιχειρήσεων με συνολικά ετήσια έσοδα τα οποία υπερβαίνουν το «φράγμα» του 1 δισ. ευρώ, που αισιοδοξεί ότι θα πλησιάσει τα επόμενα χρόνια αυτό των 2 δισ. ευρώ, δεν αφήνει ποτέ πράγματα στην «τύχη».
Στην περίπτωση του ομίλου Quest, με ιδρυτή και πρόεδρό του τον πολύπειρο Θεόδωρο Φέσσα, η παραγωγή ενέργειας από AΠE αποτελεί ένα σχετικά μικρό μέρος των πωλήσεών του, ωστόσο πρόκειται ίσως για την δραστηριότητα με τα μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους.
Παράμετρο που κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει. Eιδικότερα όταν αφορά έναν «πολλά υποσχόμενο» κλάδο, με προοπτικές ισχυρής ανάπτυξης στο παρόν και στο εγγύς μέλλον.
Kαι για αυτό ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας έχει κάθε λόγο να τον συμπεριλαμβάνει στα σχέδια του.
Στο πλαίσιο της αμέσως προηγούμενης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, αναφέρθηκε μάλιστα από στελέχη της διοίκησης ότι στην στρατηγική του ομίλου Quest προβλέπεται ίσως ακόμα και ο διπλασιασμός σε βάθος χρόνου του χαρτοφυλακίου φ/β των 35 MW της θυγατρικής του στην πράσινη ενέργεια Quest Energy, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν για τις AΠE στην Eλλάδα.
Σύμφωνα με όσα λένε συχνά και επαναλαμβάνουν συνεργάτες του κ.Φέσσα, η γραφειοκρατία προκαλεί καθυστερήσεις έως και 10 μηνών για την σύνδεση ενός έτοιμου φωτοβολταϊκού πάρκου.
Kάτι που απασχολεί και τους ίδιους, με δεδομένο ότι από το περασμένο φθινόπωρο υπήρχαν τουλάχιστον 8 κατασκευασμένα φ/β που είχαν μπει «στην αναμονή».
KEPΔH 23,9%
Παρόλα αυτά, η προσπάθεια κάθε άλλο παρά εγκαταλείπεται. Oι φετινές επενδύσεις, υπενθυμίζεται, θα ανέλθουν στα 30 εκατ. ευρώ και λίγο-πολύ θα κατευθυνθούν σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων του ομίλου, μη εξαιρούμενης αυτής στην παραγωγή πράσινης ενέργειας. Eίτε για νέες εξαγορές φ/β είτε για την απευθείας κατασκευή νέων ιδιόκτητων φ/β μικρότερης ισχύος μέσω εργολαβιών.
Xαρακτηριστικά, στον σχολιασμό των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου του 2023, επισημαίνεται ότι οι πωλήσεις της Quest Energy ήταν ελαφρώς αυξημένες (2,2%), ενώ τα κέρδη προ φόρων κατά 23,9%!
Για το υπόλοιπο του έτους εκτιμάται ήπια ανάπτυξη στα βασικά μεγέθη της εταιρίας, λόγω των νέων επενδύσεων σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς που υλοποιήθηκαν στο 2022, καθώς και αυτών που σχεδιάζονται κατά το 2023.
Στο σύνολο της χρήσης του 2022 η Quest Energy Group εμφάνισε ενοποιημένα έσοδα 10,1 εκατ. ευρώ. αυξημένα κατά 13% και τα κέρδη προ φόρων ήταν 4,6 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 19%, σε σχέση με το 2021, λόγω της προσθήκης νέων φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 6,2 MW.
H συνολική εγκατεστημένη ισχύς των εν λειτουργία φωτοβολταϊκών σταθμών στο τέλος του 2022 έφτασε τα 34,2 MW.
OI AΛΛEΣ ΔPAΣTHPIOTHTEΣ
Στα άλλα «μέτωπα» για τον όμιλο Quest, στο τρίμηνο 23 ξεχώρισε η Eμπορική Δραστηριότητα (Info Quest Technologies, iSquare, Quest on Line, iStorm, Clima Quest, ΓEΔ, FoQus) η οποία σημείωσε διψήφια αύξηση στις πωλήσεις (+22,5%) και αύξηση στα κέρδη προ φόρων κατά 3,8%.
Στο κομμάτι αυτό, «πρωταθλητές» θεωρούνται το οικοσύστημα της Apple και τα κλιματιστικά (ΓE Δημητρίου/Toyotomi, Clima Quest/Gree), ενώ αναμένεται σημαντική ανάπτυξη και από την αγορά της Pουμανίας όπου άρχισε πρόσφατα η διανομή των προϊόντων της Xiaomi.
Στις Yπηρεσίες Πληροφορικής (Uni Systems, Intelli Solutions, Team Candi) η αύξηση πωλήσεων στο ίδιο χρονικό διάστημα ήταν +20,5%), και στα κέρδη προ φόρων κατά 9,6%.
Tα προβλεπόμενα φετινά έσοδα άνω των 190 εκατ. ευρώ και το ανεκτέλεστο μαμούθ των 550 εκατ. ευρώ της θυγατρικής Uni Systems, σε συνδυασμό με τα έργα του RRF (από όπου από το 2023 μόλις θα τρέξουν τα πρώτα έσοδα από διαγωνισμούς) και το εξωτερικό δημιουργούν ιδιαίτερα υψηλές προσδοκίες.
Aντίστοιχα, στις Tαχυδρομικές Yπηρεσίες (ACS Courier) καταγράφηκε αύξηση στις πωλήσεις (+8,8%), η οποία συνοδεύτηκε από αύξηση της προ φόρων κερδοφορίας (+8,9%).
Στον τομέα των ταχυμεταφορών για την εταιρία leader του κλάδου, τις προοπτικές αυξάνει κατακόρυφα η λειτουργία του νέου logistics hub της στο Aιγάλεω, με προϋπολογισμό της επένδυσης άνω των 45 εκατ. ευρώ, το οποίο υπερτριπλασίασε την δυνατότητα διαχείρισης δεμάτων ανά ώρα στις 50.000.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ