Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ λένε ότι γνώριζαν για την ανταρσία Πριγκόζιν

Αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ πίστευαν ότι ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, επικεφαλής της παραστρατιωτικής ομάδας Wagner, σχεδίαζε ανταρσία απέναντι στη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας εδώ και αρκετό καιρό, αλλά δεν ήταν σαφές ποιος θα ήταν ο τελικός στόχος, όπως μεταδίδει το CNN.

Αξιωματούχοι πληροφοριών ενημέρωσαν τους ηγέτες του Κογκρέσου, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σχετικά με τις κινήσεις της ομάδας Βάγκνερ και τη συγκέντρωση εξοπλισμού κοντά στη Ρωσία.

Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών είχαν ενδείξεις ότι ο Πριγκόζιν προετοιμαζόταν για μια τέτοια κίνηση, μεταξύ άλλων με τη συγκέντρωση όπλων και πυρομαχικών, δημοσιεύει το CNN.

Πηγή που επικαλείται πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες είπε ότι «όλα έγιναν πολύ γρήγορα» και ήταν δύσκολο να διακρίνει κανείς πόσο σοβαρός ήταν ο Πριγκόζιν ώστε να απειλήσει τον ρωσικό στρατό και πού θα πήγαινε τα στρατεύματά του.

Ο Πριγκόζιν είχε δεσμευτεί την Παρασκευή να αντεπιτεθεί κατά της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας με αφορμή μια υποτιθέμενη επίθεση σε στρατιωτικό στρατόπεδο της Βάγκνερ και διεκδίκησε τον έλεγχο στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε δύο ρωσικές πόλεις. Ωστόσο, μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου, ανακοίνωσε ότι αποσύρει τις δυνάμεις του και σταματά την πορεία προς τη Μόσχα, λίγες ώρες μετά την έναρξη μιας εξέγερσης που αποτελούσε τη μεγαλύτερη απειλή για την εξουσία του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν εδώ και δεκαετίες.

Καθώς η κατάσταση εξελισσόταν, Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι παρακολουθούσαν την κατάσταση από απόσταση, ώστε να αποφύγουν αιτιάσεις από την πλευρά του Πούτιν που θα μπορούσαν να εμπλέξουν τη Δύση στην κλιμακούμενη κρίση, σύμφωνα με το CNN.

Καμία αλλαγή στην πυρηνική στάση της Ρωσίας

Από τότε που ο Πριγκόζιν ξεκίνησε την εξέγερσή του, οι ΗΠΑ δεν είδαν αλλαγή στην πυρηνική στάση της Ρωσίας, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CNN. «Δεν έχουμε δει καμία αλλαγή σε ό,τι αφορά τις ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ «δεν έχουν λόγο να προσαρμόσουν τη στάση μας με βάση τις εξελίξεις. Έχουμε μακροχρόνιους, καθιερωμένους διαύλους επικοινωνίας με τη Ρωσία για πυρηνικά θέματα».

Οι ΗΠΑ συνέχισαν να παρακολουθούν την πυρηνική στάση της Ρωσίας καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, παρά το γεγονός ότι η Ρωσία ανέστειλε νωρίτερα αυτό το έτος τη συμμετοχή της στην ενιαία διαρκή συνθήκη ελέγχου των πυρηνικών όπλων μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας. Αυτό σημαίνει ότι τα δύο έθνη δεν μοιράζονται πλέον ορισμένες πληροφορίες που απαιτούνται βάσει της συνθήκης, συμπεριλαμβανομένων ενημερώσεων σχετικά με την κατάσταση ή την τοποθεσία των αντικειμένων που υπόκεινται στη συνθήκη, όπως οι πύραυλοι και οι εκτοξευτές.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ