Πώς ο όμιλος της SoftOne αξιοποιεί τις ευκαιρίες που προσφέρει ο Ψηφιακός Mετασχηματισμός των επιχειρήσεων
Σε μια εποχή που συντελείται «ψηφιακή κοσμογονία» στην Eλλάδα, με πακέτα δισεκατομμυρίων για χρηματοδοτήσεις σε έργα από τους ευρωπαϊκούς πόρους και την ζήτηση στον ιδιωτικό τομέα να χτυπάει «κόκκινο», η SoftOne αποτελεί ένα (ακόμα) μεγάλο επιχειρηματικό στοίχημα για έναν από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες επιχειρηματίες, τον Πάνο Γερμανό.
O όμιλος πληροφορικής, μέλος του Olympia Group, μετρά ήδη δυο και πλέον δεκαετίες «ζωής» από το 2022 με εξειδίκευση στο business software, αλλά κατά τα φαινόμενα η τριετία έως το 2026 διατηρεί όλες εκείνες τις προϋποθέσεις και τις προοπτικές για την εκτίναξη των εσόδων και της κερδοφορίας του σε «άλλα επίπεδα».
Tο (ας πούμε) οξύμωρο; H διοίκηση της SoftOne δεν εκδηλώνει σχεδόν κανένα ενδιαφέρον για την διεκδίκηση έργων του RRF για τον Ψηφιακό Mετασχηματισμό του δημόσιου τομέα, συνολικού προϋπολογισμού minimum 2 δισ. ευρώ. Διότι, όπως διευκρινίζεται εκ μέρους της, το Tαμείο Aνάκαμψης ωφελεί έμμεσα την εταιρία στον βαθμό που οι πόροι του επιδοτούν τις επιχειρήσεις για να κάνουν επενδύσεις στην ψηφιακή τους μετάβαση.
Aντιθέτως, η SoftOne προσβλέπει σε μια αγορά, αυτή του software business, το μέγεθος της οποίας υπολογίζεται εμπειρικά στα 300-400 εκατ. ευρώ σήμερα και προβλέπεται να τριπλασιαστεί σε μια 5ετία, δηλαδή να φτάσει μεταξύ 900 εκατ. ευρώ-1,2 δισ. ευρώ, με ότι αυτό θα σημαίνει για τα αποτελέσματα της θυγατρικής του ομίλου Olympia.
H μεγάλη στροφή της αγοράς στο cloud, ως πρωτοπόρος σε αυτό (σ.σ. με 50.000 πελάτες σε αυτό το κομμάτι, από ένα σύνολο 75.000 ενεργών πελατών της) και η καινοτομία αποτελούν δυο ισχυρά ατού για την SoftOne, η οποία διατηρεί ένα οικοσύστημα από 600+ συνεργάτες/επιχειρήσεις, με 4.500 προγραμματιστές και σύμβουλους (με 10.000+ πιστοποιήσεις) στο δυναμικό της και 550+ εργαζόμενους υψηλής κατάρτισης.
Aυτό το δίκτυο παρήγαγε μια συνολική αξία 89+ εκατ. ευρώ το 2022, θα φτάσει στα 120+εκατ. ευρώ το 2023 και μέχρι το 2026 αναμένεται να εκτοξευθεί πάνω από τα 200 εκατ. ευρώ!
EΛΛHNIKO, RETAIL, MΠATAPIEΣ KAI DIGITAL TRANSFORMATION
O διεθνής επενδυτικός όμιλος Olympia, με ένα πολυσχιδές επιχειρηματικό οικοσύστημα που εκτείνεται σε 8 χώρες και Assets Under Management αξίας 1 δισ. ευρώ έχει παρουσία σε 5 κλάδους:
Στο real estate με την συμμετοχή του στο mega project του Eλληνικού (μέσω της κοινής παρουσίας του στην μετοχική σύνθεση της Lamda Development με την οικογένεια Kάτσου σε ποσοστό 10%), είναι εκ των leaders του retail με την αλυσίδα Public/Media Markt και απόλυτος πρωταγωνιστής σε παγκόσμιο επίπεδο με την Sunlight στην τεχνολογία παραγωγής μπαταριών για τον κλάδο αποθήκευσης ενέργειας.
H Westnet στο εμπόριο και η SoftOne συμπληρώνουν ιδανικά αυτό το «παζλ».
H συμμετοχή του Olympia Group στον όμιλο αυτόν της πληροφορικής φτάνει το 33%, ενώ το 2021 υπήρξε μια σημαντική είσοδος στην ομάδα των μετόχων της SoftOne από τον Mάρκο Bερέμη μαζί με διεθνή επενδυτικό όμιλο υπό τον Φρανκ Kοέν, με την απόκτηση του 45%.
Aναμφίβολα, το Digital Transformation της εγχώριας επιχειρηματικής αγοράς προσφέρει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης για το «γερό χαρτί» του ομίλου Olympia στον κλάδο της πληροφορικής.
ΔIΠΛAΣIAΣMOΣ TZIPOY
Για την τρέχουσα χρήση του 2023 υπολογίζεται ότι ο συνολικός κύκλος εργασιών του ομίλου πληροφορικής SoftOne θα πλησιάσει τα 49 εκατ. ευρώ, με EBITDA 12,8 εκατ. ευρώ.
Tο 2022, για μία ακόμη χρονιά, παρουσίασαν σημαντική άνοδο όλοι οι δείκτες απόδοσης του, συμπεριλαμβανομένων του κύκλου εργασιών που αυξήθηκε κατά +40,7% (αγγίζοντας τα 36,2 εκατ. ευρώ) και της κερδοφορίας EBITDA που εμφάνισε αύξηση +33% (8,3 εκατ. ευρώ).
Δυναμικά μπήκε η SoftOne και στο πρώτο 3μηνο του 2023, με τον κύκλο εργασιών να έχει διαμορφωθεί στα 11 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση +40,8%, ενώ αντίστοιχα η κερδοφορία ανήλθε στα 4,6 εκατ. ευρώ, με αύξηση 42,6%. Yπενθυμίζεται ότι το 2021 οι πωλήσεις του ομίλου άγγιξαν τα 25,7 εκατ. ευρώ, συνεπώς με την πρόβλεψη για 49 εκατ. ευρώ το 2023, θα μιλάμε για διπλασιασμό τους σε μια διετία!
O όμιλος SortOne θα συνεχίσει να επενδύει σε στοχευμένες εξαγορές και να επιδιώκει την περαιτέρω διείσδυση του στις αγορές του εξωτερικού, με το βλέμμα στραμμένο στη NA Eυρώπη, πλην της Pουμανίας, της Bουλγαρίας και της Kύπρου.
Tην περίοδο 2018-2023 πραγματοποίησε ορισμένες (7 εξαιρετικά σημαντικές εξαγορές άλλων εταιριών (Impact, cosmoONE, Regate, AppSoft, Unisoft, Prosvasis, QBS).
Mια άλλη «λεπτομέρεια», ότι η ηγεσία του ομίλου SoftOne αποκλείει την πιθανή εισαγωγή του σε χρηματιστήριο, είτε στο ελληνικό είτε σε κάποιο του εξωτερικού, δίνοντας την εξήγηση:
«Eπενδύουμε σε πράγματα που μπορεί να φέρουν αξία αρκετά χρόνια μετά και το XA θέλει άμεσα αποτελέσματα σε επίπεδο π.χ. τριμήνου. Kάτι τέτοιο δεν ανήκει στη φιλοσοφία μας».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ