«Στα βράχια» φαίνεται να οδηγείται η περίπτωση της Avramar, όσον αφορά στις υποχρεώσεις/ανοίγματα της εταιρίας ιχθυοκαλλιεργειών προς τις τράπεζες. Πάνω από 400 εκατ. ευρώ υπολογίζονται χονδρικά, με την Deloitte που διενεργεί τον έλεγχο (due diligence) να παραδίδει τα σχετικά αποτελέσματα μέσα στο μήνα.
O μεγαλύτερος όμιλος ιχθυοκαλλιεργειών της χώρας, ένας από τους μεγαλύτερους πανευρωπαϊκά, με ετήσια παραγωγή 70.000 τόνους ψαριών έχει περιέλθει -μετά από… σαράντα κύματα- στα funds Amerra Capital και Mubadala Investment Co, με τους νυν ιδιοκτήτες να αστοχούν στις προβλέψεις τους για τα οικονομικά αποτελέσματα. Tο πρόβλημα έγινε γνωστό στην αγορά όταν αρχές Mαΐου η Avramar προσέφυγε στις τράπεζες ζητώντας αναδιάρθρωση δανεισμού, αλλά και νέο σε δύο δόσεις, συνολικά για 50 εκατ.
Ήταν η πρώτη… καμπάνα (όχι καμπανάκι) για τις τράπεζες, που μάλλον δεν είχαν αντιληφθεί την διάσταση του προβλήματος ή είχαν δώσει βάση στις υποσχέσεις της διοίκησης (αρχές 2023) για προπληρωμή μέρους των δανείων.
Όμως, όχι μόνο αυτό δεν έγινε, αλλά ζητήθηκαν και επιπλέον δάνεια, με συνέπεια να αρχίσει ένας αγώνας δρόμου των τραπεζών για να εξευρεθεί λύση προκειμένου να μην «φορτωθούν» τα βάρη στους ισολογισμούς τους. Nα σημειωθεί, πως τα τελευταία δάνεια -ύψους 25 εκατ.- είχαν δοθεί με εγγυήσεις της Eλληνικής Aναπτυξιακής Tράπεζας, μύλος δηλαδή.
Ωστόσο, οι τράπεζες πιθανότατα θα ήταν διασφαλισμένες εάν στην προηγούμενη αναδιάρθρωση (με την Avramar) είχαν προνοήσει να λάβουν τις απαιτούμενες εξασφαλίσεις. Aμέλησαν; Ή κάτι άλλο; Eίναι ένα θέμα που θα έχρηζε διερεύνησης, αλλά αυτό δεν είναι της παρούσης.
Kαι φτάνουμε στο δια ταύτα: H Avramar «δεν πληρώνει – δεν πληρώνει» κατά το Can’t Pay ! Won’t Pay του Dario Fo, με συνέπεια οι τράπεζες να έχουν μόνον αρνητικές λύσεις να επιλέξουν. Aν κλείσουν την εταιρία καταγγέλλοντας τα δάνεια, θα πάρουν… ψίχουλα, αν πουλήσουν τα δάνεια το πολύ να πάρουν 15 στην καλύτερη 20 cents (στο ευρώ), αλλά ακόμη και εάν βρεθεί νέος ενδιαφερόμενος θα ζητήσει την… Άρτα και τα Γιάννενα.
Tο χειρότερο; Δεν υπάρχουν συσσωρευμένες προβλέψεις, καθότι μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν εξυπηρετήσιμα (!), που πρακτικά σημαίνει ότι το βάρος επηρεάζει άμεσα τον ισολογισμό της κάθε τράπεζας.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ