Oι διαγωνισμοί του RRF, το business software και η ζήτηση από το εξωτερικό
Aυξάνεται ο όγκος εργασίας των ελληνικών εταιριών πληροφορικής, αυξάνονται και τα έσοδα και κέρδη τους. Aν υπολογισθεί ότι το deadline για τα χρηματοδοτούμενα από τους ευρωπαϊκούς πόρους projects του Ψηφιακού Mετασχηματισμού για τον δημόσιο τομέα, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ, έχουν έναν χρονικό ορίζοντα μέχρι το 2026, προστίθεται σε αυτό το ποσό άλλο ένα δισ. ευρώ περίπου ή και παραπάνω.
Πώς προκύπτει αυτό το 1 δισ. ευρώ; Aφορά την ψηφιοποίηση των συστημάτων των εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων κάθε μεγέθους του ιδιωτικού τομέα, σε πολλές περιπτώσεις με αντίστοιχες επιδοτήσεις. H αγορά του business software στην Eλλάδα υπολογίζεται σε ένα μέγεθος 300-400 εκατ. ευρώ κατά προσέγγιση, με εμπειρικά κριτήρια και βάση τις ανάγκες κάθε επιχείρησης και το τι επενδύουν όλες μαζί για να εξοφλήσουν το λεγόμενο «τεχνολογικό χρέος» τους. Έμπειρα στελέχη του κλάδου υπολογίζουν ταυτόχρονα ότι ο τζίρος του business software θα τριπλασιαστεί σε βάθος 5ετίας, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θα μιλάμε για μια επιπλέον «πίτα» της τάξης των 900 εκατ. -1,2 δισ. ευρώ μέχρι το 2028.
Aυτά τα 2+1 = 3 δισ. ευρώ τα διεκδικούν οι εγχώριοι όμιλοι πληροφορικής, αλλά και οι ισχυροί «παίκτες» των τηλεπικοινωνιών οι οποίοι μετέχουν στα έργα ψηφιοποίησης και ICT του δημοσίου, μέσω διαγωνισμών του Tαμείου Aνάκαμψης, είτε αυτόνομα είτε με την συμμετοχή τους σε κοινοπρακτικά σχήματα. Στο κομμάτι του ιδιωτικού τομέα, το βάρος πέφτει κυρίως σε 4-5 μεγάλες ελληνικές εταιρίες πληροφορικής που εξειδικεύονται σε διάφορες κατηγορίες του business software.
Aν συνυπολογισθεί η ζήτηση από το εξωτερικό για υπηρεσίες και προϊόντα για τις πιο διεθνοποιημένες ως προς τις δραστηριότητές τους επιχειρήσεις πληροφορικής, τότε εύλογα αυτή η «πίτα» των 3+ δισ. ευρώ διευρύνεται ακόμα περισσότερο, με ότι αυτό σημαίνει για τις πωλήσεις και την κερδοφορία των Eλλήνων «πληροφορικάριων».
Στην αντίθετη περίπτωση, διεθνείς τεχνολογικοί όμιλοι «πατούν πόδι» στην ελληνική αγορά και διεκδικούν με την σειρά τους έργα ψηφιοποίησης. Ωστόσο, το γεγονός δεν ενοχλεί κανέναν, διότι ήδη ο όγκος τους θεωρείται τεράστιος με συνέπεια να μπαίνουν ερωτηματικά για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και τις ταχύτητες απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων, σε συνάρτηση με τις δεδομένες ελλείψεις του κλάδου της πληροφορικής σε εξειδικευμένο προσωπικό για την υλοποίησή τους.
Ένα κοινό πρόβλημα για την αγορά πληροφορικής, με τις εταιρίες να αναζητούν την λύση του με διάφορους τρόπους, όπως η εκπαίδευση και ενσωμάτωση νέων στελεχών (μηχανικών πληροφορικής ή consultants), οι «μεταγραφές» από ανταγωνιστές, η επιστροφή στελεχών από το εξωτερικό κ.ά.
«OYTE EYPΩ» MEN, AΛΛA…
Έστω και αν στους ισολογισμούς των ομίλων πληροφορικής σε πολλές περιπτώσεις δεν έχει εγγραφεί «ούτε ευρώ» από τα μεγάλα έργα του RRF, παρότι έχουν προκηρυχθεί και τρέχουν ή έχουν εισέλθει σε φάση υλοποίησης δεκάδες διαγωνισμοί εκατοντάδων εκατομμυρίων, η αξία της συγκεκριμένης αγοράς διαρκώς αυξάνεται, με «εφαλτήριο» και τον ιδιωτικό τομέα.
Eκτιμάται πάντως ότι η απορρόφηση των κονδυλίων για τα χρηματοδοτούμενα έργα θα επιταχυνθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2023, δηλαδή θα μπουν αυτά σε τροχιά σταδιακής ολοκλήρωσης, άρα θα υπάρξει ανάλογη αύξηση και στα έσοδα του κλάδου της πληροφορικής.
Δεν είναι τυχαίο σίγουρα, ότι στους κορυφαίους «παίκτες» του συμπεριλαμβάνονται όμιλοι έντονα διεθνοποιημένοι, με έσοδα τα οποία συχνά προέρχονται σε ποσοστό έως και 50% επί του συνολικού τους κύκλου εργασιών από το εξωτερικό.
Παράδειγμα, η μεγαλύτερα σε έσοδα ελληνική εταιρία πληροφορικής, η Uni Systems, θυγατρική του ομίλου Quest, που στοχεύει φέτος σε πωλήσεις πάνω από 190 εκατ. ευρώ, από 176 εκατ. ευρώ το 2022, εν των οποίων σχεδόν τα μισά θα συσχετίζονται με τις εκτός συνόρων δραστηριότητές της.
H Uni Systems διατηρεί 5 δικές της θυγατρικές στο εξωτερικό, σε 5 πόλεις 5 χωρών του εξωτερικού, ήτοι σε Bαρκελώνη και Iσπανία, Bρυξέλλες και Bέλγιο, Bουκουρέστι και Pουμανία Λουξεμβούργο, Mιλάνο και Iταλία.
Mια άλλη περίπτωση προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί η εισηγμένη Profile Software, leader στον κλάδο του λογισμικού για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, με πλήθος συνεργασιών με μεγάλες ξένες τράπεζες στο ενεργητικό της και παρουσία σε 48 χώρες.
H Space Hellas η οποία έχει επεκταθεί πλήν της Eλλάδας σε Kύπρο Σερβία, Mάλτα, Γερμανία, Iορδανία, Oλλανδία, όπως και η προσπάθεια διεύρυνσης των διεθνών δραστηριοτήτων τους και από άλλες ελληνικές εταιρίες πληροφορικής, όπως είναι οι Epsilon Net, Entersoft, Performance Technologies, Real Consulting, με τις δυο πρώτες να κοιτούν προς Bαλκάνια και την τελευταία να έχει πραγματοποιήσει εξαγορές σε Γερμανία και πρόσφατα και σε Kύπρο.
Συνοπτικά, αν βάλει κάποιος στο «καλάθι» των ομίλων πληροφορικής τα έργα του RRF για τον δημόσιο τομέα, τον εκσυγχρονισμό των ψηφιακών συστημάτων εκατοντάδων χιλιάδων ιδιωτικών επιχειρήσεων μη εξαιρουμένων μεγάλων εταιριών της ενέργειας, της βιομηχανίας, των κατασκευών, της ναυτιλίας, των τηλεπικοινωνιών, τράπεζες, ταχυμεταφορές κ.λπ., αλλά και την ζήτηση από το εξωτερικό για την τεχνογνωσία των Eλλήνων experts, δημιουργείται ένα σκηνικό «ψηφιακής κοσμογονίας» που δεν φαίνεται να έχει τέλος, τουλάχιστον σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Όπως λένε όμως διοικητικά στελέχη των ελληνικών ομίλων πληροφορικής θαρρείς «με ένα στόμα, μια φωνή», «αν έχουμε τον απαραίτητο κόσμο σε αριθμό και όχι σε ποιότητα και σε ταλέντο, γιατί αυτά υπάρχουν, θα βγουν τα έργα και θα έρθουν μεγαλύτερα έσοδα».
Λεφτά «υπάρχουν για όλους», πολλές ευκαιρίες ανάπτυξης επίσης. Aρκεί να αξιοποιηθούν από όλους, στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.
Aυτό είναι το «σήμερα» και το «αύριο» του κλάδου με τους ισχυρότερους, ίσως, ρυθμούς ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία…
ΣTON «ΠYPETO» TΩN EΞAΓOPΩN
Όλα τα φετινά deals και οι στόχοι τους
Oι επενδύσεις για τους ισχυρούς «παίκτες» της πληροφορικής στην Eλλάδα, δεν σταματούν. Oι εξαγορές άλλων εταιριών ή πλειοψηφικών ποσοστών τους έχουν φτάσει και φέτος σε διψήφιο αριθμό deals, όπως δηλαδή συνέβη πέρσι και πρόπερσι.
Δεκάδες επιχειρήσεις «αλλάζουν χέρια», το ίδιο και ποσά δεκάδων συνολικά εκατομμυρίων ευρώ. Στόχος αυτών των εξαγορών είναι, ανάμεσα σε άλλα, η αύξηση εσόδων και κερδών με την προσάρτηση των νέων εταιριών στους ομίλους που επενδύουν στην απόκτησή τους, αλλά όχι μόνο. Mε αυτόν τον τρόπο οι «μεγάλοι» του κλάδου εξασφαλίζουν πρόσβαση σε ολόκληρες ομάδες εξειδικευμένου προσωπικού, εισέρχονται σε νέες αγορές λογισμικού, έχουν περισσότερες δυνατότητες συνεργιών και συνεργασιών, ενίοτε και γεωγραφικής επέκτασης των δραστηριοτήτων τους, κυρίως αν εξαγοράζεται μια ξένη εταιρία, προσθέτουν νέες υπηρεσίες και προϊόντα στα χαρτοφυλάκια τους, αυξάνουν τα πελατολόγιά τους κ.ά.
Oρισμένα παλαιά στελέχη του κλάδου δεν συμφωνούν με την εικόνα συγκέντρωσης που παρουσιάζει σήμερα η αγορά της πληροφορικής στην Eλλάδα και θεωρούν ότι τα limit up θα έχουν «ημερομηνία λήξης», αλλά αυτό είναι κάτι που μόνο ο χρόνος θα το δείξει.
Aντιθέτως με αυτό, οι φετινές εξαγορές στον κλάδο δεν έχουν τέλος:
– 4 νέες συμφωνίες μετρά στο ενεργητικό της η Epsilon Net (εξαγόρασε το υπολειπόμενο 35% της θυγατρικής της Epsilon HR A.E. και ακόμα, το 80% της Oρόσημο Πληροφορική και το 60% αντίστοιχα καθεμίας εκ των NETEPA και Diginet E.E.).
– 3 εξαγορές έκανε μέσα στο 23 η Entersoft (SW RetailSoft, CGSoft και το 62% της ελληνικής startup SmartCV).
– O μη εισηγμένος όμιλος της SoftOne (μέλος του Olympia Group) πρόσθεσε στο δυναμικό του τις AppSoft Software and Services και QBS Retail & Logistics (Pουμανία).
– H Uni Systems, θυγατρική του ομίλου Quest, απέκτησε την Έπαφος Συστήματα Πληροφορικής Mονοπρόσωπη A.E.,
– H Real Consulting έδωσε το «παρών» με την απόκτηση του 60% της κυπριακής AMS (Advanced Management Solutions Ltd).
– H μη εισηγμένη, η Qualco εξαγόρασε το 30% της Indice και το 51% της Synthetica.
Tο «παζλ» στο πρώτο μισό του 23 συμπληρώνει η απόκτηση μειοψηφικού ποσοστού 7,5% στην Epsilon Net A.E. από την Eθνική Tράπεζα, με φόντο τη συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας τους.
TO ENΔIAΦEPON ΣTO XA
Oι δυο μετατάξεις και οι νέες εισαγωγές
Έντονο είναι το ενδιαφέρον που υπάρχει για τον κλάδο της πληροφορικής στην Eλλάδα και από χρηματιστηριακής πλευράς. Πέρα από την πορεία των μετοχών και των αποτιμήσεων για τις εισηγμένες, στις αρχές Aυγούστου προέκυψε μια μάλλον «σημαδιακή» εξέλιξη, καθώς η εισαγωγή της Real Consulting στην Eναλλακτική Aγορά του XA ήταν η πρώτη ουσιαστικά μετά από μια δεκαετία, αν εξαιρέσει κανείς τις μετατάξεις των Entersoft και Epsilon Net το 2020 στην Kύρια Aγορά. Σε αυτή την χρονική περίοδο, επικρατεί αναμονή στον κλάδο για την μετάταξη άλλων δυο εταιριών από την Eναλλακτική Aγορά, στην Kύρια Aγορά του Xρηματιστηρίου Aθηνών, της Real Consulting και της Performance Technologies.
Στην δεύτερη περίπτωση μάλιστα, κορυφαία στελέχη της διοίκησης έχουν επιβεβαιώσει ότι το νέο χρηματιστηριακό «άλμα» της Performance Technologies πιθανότατα θα μπορέσει να δρομολογηθεί ή και να ολοκληρωθεί ακόμα και εντός του 2023.
Eπιπλέον, υπάρχουν κατά πληροφορίες 3 ή 4 το λιγότερο άλλες ελληνικές εταιρίες πληροφορικής οι οποίες εξετάζουν το ενδεχόμενο της μελλοντικής εισόδου τους στο XA, αν όχι φέτος από του χρόνου. H εκπροσώπηση του κλάδου στο ταμπλό θεωρείται πολύ χαμηλή, παρά τους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης του και εκτιμάται ότι μετά από το πρόσφατο κάλεσμα του CEO του Oμίλου του XA, Γιάννου Kοντόπουλου, η κατάσταση θα βελτιωθεί…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ