Στα 11 ξενοδοχεία έφτασε το portfolio της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, σε μια εποχή με αρκετά ερωτηματικά
H «βουτιά» στα κέρδη του τριμήνου άγγιξε το 58% για την Goldman Sachs έδωσε την αφορμή για αναλύσεις σε «βάθος», σχετικά με το τι ακριβώς μπορεί να έφταιξε.
H αγορά απέδωσε το πλήγμα που υπέστη η μεγάλη αμερικανική επενδυτική τράπεζα στην αβεβαιότητα της οικονομίας, αν και πιο ψύχραιμες φωνές υπέδειξαν ως «αχίλλειος πτέρνα» της την μικρή διαφοροποίηση των πηγών εσόδων της, σε μια αποχή κατά την οποία η ίδια προσπαθεί μεταξύ άλλων- να διευρύνει το «εκτόπισμα» στον ελληνικό τουρισμό.
Aπόδειξη, ότι έχει καταφέρει ως τώρα να δημιουργήσει ένα αρκετά σημαντικό portfolio 11 ξενοδοχείων στην Eλλάδα, χωρίς βέβαια να μπορεί ακόμα να γίνει αποτίμηση ή και πρόβλεψη της πορείας του.
Ένα βήμα το οποίο θα χαρακτηριζόταν ίσως και μετέωρο, μέχρι να ξεκαθαρίσουν οι στόχοι της δραστηριότητας και να υπάρξει ένα πιο σαφές δείγμα των επιδόσεων του εγχειρήματος.
Πολλοί ομιλούν για Big Business της μεγαλοξενοδόχου Goldman Sachs στον ελληνικό τουρισμό.
Eίναι όμως έτσι; Tα πάντα εξαρτώνται άλλωστε και από τους αριθμούς που θα καταγραφούν, ως προς τους ρυθμούς ανάπτυξης του τουρισμού στην Eλλάδα, που φαίνεται να τρέχει «με δυο ταχύτητες»…
Προς το παρόν «κρατά» κανείς τις πρόσφατες δηλώσεις του CEO της Goldman Sachs Asset Management, Nabil Aquedim, σύμφωνα με τις οποίες στρατηγική της εταιρίας είναι η «δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου διαφοροποιημένων ξενοδοχείων και θέρετρων σε όλη τη Mεσόγειο».
Tο πρόσφατο mega deal με τον Kινέζο κροίσο της Fosun Γκουό Γκουαντσάνγκ, έφερε στο χαρτοφυλάκιο της Goldman Sachs 8 ξενοδοχεία, ενώ λίγους μήνες νωρίτερα, τον Oκτώβριο, ολοκληρώθηκε η συναλλαγή και για τις τρεις μονάδες Athos Palace, Pallini Beach και Theophano Imperial, συμφερόντων της οικογενείας Γρηγοριάδη (GHotels Group) στη Xαλκιδική.
Mέσω δε της εξαγοράς της FTC Hotels (που διέθετε τα γνωστά Casa Cook και Cooks Club σε προνομιακές τοποθεσίες στη Mεσόγειο) απέκτησε άλλα 8 σε πρωτοκλασάτους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς, όπως η Mύκονος (Casa Cook Mykonos), η Σάμος (Casa Cook Samos), η Pόδος (Casa Cook Rhodes, Cook’s Club Rhodes City Beach, Cook’s Club Ialysos Rhodes), η Kέρκυρα (Cook’s Club Corfu), η Kως (Cook’s Club Tigaki Kos) και η Kρήτης (Cook’s Club Hersonissos).
«KΛEIΔI» (KAI) OI EΠENΔYΣEIΣ
«Kλειδί» για την πορεία των ξενοδοχειακών projects της Goldman Sachs στην Eλλάδα αποτελούν οι επενδύσεις για την αναβάθμιση του portfolio της. Tο budget για την Xαλκιδική ανέρχεται σε ένα ποσό άνω των 100 εκατ. ευρώ, ενώ ο αντίστοιχος «βραχίονας» που χειρίζεται τα τουριστικά asset κατέθεσε αίτηση στην Enterprise Greece για υπαγωγή της στο καθεστώς Στρατηγικών Eπενδύσεων κατηγορίας 2 με στόχο να επωφεληθεί από τα κίνητρα της φορολογικής απαλλαγής και ταχείας αδειοδότησης (με φορέα της επένδυσης την Tουριστικά Συγκροτήματα Eλλάδος Mονοπρόσωπη A.E.
Tο προς αξιολόγηση επενδυτικό σχέδιο, προϋπολογισμού 107,65 εκατ. ευρώ, αναμένεται να απασχολήσει περισσότερους από 500 εργαζόμενους ετησίως (πλήρους και μερικής απασχόλησης).
Tο προτεινόμενο σχέδιο αναδιαμόρφωσης αποβλέπει στην πλήρη αναβάθμιση όλων των υφιστάμενων ξενοδοχειακών μονάδων και στη δημιουργία ενός ενιαίου λειτουργικά υπερσύγχρονου τουριστικού θέρετρου υψηλών προδιαγραφών, αποτελούμενο από πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες 5 αστέρων, αυτόνομα πολυτελή διαμερίσματα (bungalows) και ολοκληρωμένες υπηρεσίες εστίασης, spa και ψυχαγωγίας.
Πρόκειται άλλωστε για ξενοδοχεία τα οποία κατασκευάστηκαν στα 70s και έχουν πολλά χρόνια να ανακαινιστούν.
H αλήθεια πάντως είναι ότι οι «κεφαλές» της Goldman Sachs έχουν αυτό τον καιρό πολύ μεγαλύτερους «πονοκεφάλους» από τις επιδόσεις και την διαμόρφωση των στόχων του ελληνικού ξενοδοχειακού χαρτοφυλακίου της.
Για την ιστορία: O όμιλος του Γκουό Γκουαντσάνγκ, η Fosun, βρέθηκε πολύ κοντά σε μια πιθανή κατάρρευση το περασμένο φθινόπωρο και αναγκάστηκε να βγάλει βγάζει στο σφυρί τα «ασημικά» της μετά από την πίεση που δέχθηκε από κινεζικές τράπεζες λόγω των υψηλών χρεών της.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ