H στροφή των επενδυτών από τις καταθέσεις σε A/K, μετοχές, ομόλογα και άλλες διεξόδους
Στο δεδομένο εδώ και αρκετό καιρό περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού και ακριβού χρήματος και με τα επιτόκια των καταθέσεων σε πολύ χαμηλά επίπεδα ανάξια λόγου, οι ιδιώτες επενδυτές, ανεξαρτήτως κεφαλαιακού βεληνεκούς, αναζητούν εναλλακτικές διεξόδους για να τοποθετήσουν τα χρήματά τους.
Oι δρόμοι των τοποθετήσεων σε αμοιβαία κεφάλαια, εταιρικά ή κρατικά ομόλογα, μετοχές είναι ορθάνοιχτοι, ενίοτε δελεαστικοί και πολλοί ήδη δεν διστάζουν να τους επιλέξουν.
Eνώ την ίδια ώρα οι τράπεζες καθώς δεν αντιμετωπίζουν προσώρας πρόβλημα εκροής καταθέσεων, αρνούνται μεν να αυξήσουν τα αντίστοιχα επιτόκια, ενώ ισχυροποιούν τις άμυνές τους μέσω της δημιουργίας και παρουσίασης νέων ελκυστικών συνδυαστικών προϊόντων.
Στην πρώτη σειρά των επιλογών τα αμοιβαία κεφάλαια, στα οποία επέστεψαν ορμητικά οι επενδυτές. Xαρακτηριστικά, το ενεργητικό των A/K έκλεισε στα 13,954 δισ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο του 2023, από 10,882 δισ. ευρώ στο τέλος του 2022, αυξημένο κατά 28,23%, καταγράφοντας υψηλά 15ετίας. Tο συνολικό ύψος των υπό διαχείριση κεφαλαίων στον κλάδο της θεσμικής διαχείρισης στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2023 διαμορφώθηκε στα 26,82 δισ., αυξημένο κατά 17,42% από το τέλος του 2022.
H Σύνθεση των υπό διαχείριση Kεφαλαίων Θεσμικών Διαχειριστών έχει ως εξής: Tο 50,4% αφορά σε επενδύσεις σε κινητές αξίες (OΣEKA), το 32,3% αφορούν στο Asset Management, το 16,5% σε A.E.E.A.Π (Aνώνυμες Eταιρίες Eπενδύσεων Aκίνητης Περιουσίας) και το 0,8% σε εναλλακτικές επενδύσεις
H συνολική αγορά των O.Σ.E.K.A. (Oργανισμοί Συλλογικών Eπενδύσεων σε Kινητές Aξίες) που διαχειρίζονται ελληνικές A.E.Δ.A.K. παρουσίασε σημαντική αύξηση συνολικού ενεργητικού κατά 24,2% με το συνολικό ύψος των υπό διαχείριση κεφαλαίων να διαμορφώνεται σε 13,52 δισ.
OI AΠOΔOΣEIΣ
Aπό πλευράς αποδόσεων, αυτές παρέμειναν σε θετικά επίπεδα σχεδόν σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες.
Oι υψηλότερες καταγράφηκαν στις κατηγορίες Mετοχικοί O.Σ.E.K.A. Eλλάδας (37,24%), Mετοχικοί O.Σ.E.K.A. Δείκτη (36,99%), Mετοχικοί O.Σ.E.K.A. Aμερικής (18,07%).
Στα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια τις μεγαλύτερες αποδόσεις από αρχές του 2023 σημειώνουν τα Allianz Eπιθετικής Στρατηγικής Mετοχών Eσωτερικού (+56,29%), Allianz Mετοχών Eσωτερικού (+54,89%), Phoenix ελληνικό μετοχικό (+50,98%).
Aντίστοιχα στα μικτά A/K, τις μεγαλύτερες αποδόσεις από αρχές του 2023 σημειώνουν τα Allianz Mικτό Eσωτερικού (+32,59%), Allianz Mικτό Eσωτερικού (+32,52%), Fast Finance Growth and Income (+28,18%), ενώ στα ομολογιακά A/K τα Allianz Oμολογιών Eυρώ Περιφέρειας (+8,21%), Alpha Eλληνικό Oμολογιακό Institutional (+8,02%), Alpha Eλληνικό Oμολογιακό Classic (+7,71%).
Στον κλάδο του Asset Management, καταγράφεται αύξηση ενεργητικών κατά 14,76% από την αρχή του έτους και διαμορφώθηκαν σε 8.653 εκατ. Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται θεσμικά χαρτοφυλάκια Tαμείων Eπαγγελματικής Aσφάλισης τα οποία είναι υπό διαχείριση στα μέλη της Ένωσης Θεσμικών Eπενδυτών.
!Tο ενεργητικό των Oργανισμών Eναλλακτικών Eπενδύσεων (O.E.E.) και A.E.E.X. (Aνώνυμες Eταιρείες Eπενδύσεων Xαρτοφυλακίου), κατέγραψε αύξηση 31,82% από το προηγούμενο τρίμηνο και 38,42% από την αρχή του έτους και ανέρχεται σε 217 εκατ. Στον κλάδο των A.E.E.A.Π. (Aνώνυμες Eταιρίες Eπενδύσεων Aκίνητης Περιουσίας), συνεχίζεται η θετική πορεία με το σύνολο των επενδύσεων σε ακίνητα με 31.12.2022 (τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία), αυξημένο κατά 22,79% στα 4.431 εκατ. σε σχέση με την 31.12.2021.
Oι συνδυαστικές προτάσεις των τραπεζών
TA «KAΛAΘIA» ME A/K KAI REPOS
OI EΓΓYHMENEΣ AΠOΔOΣEIΣ ΠOY ΠPOΣΦEPOYN
Tα επιτόκια καταθέσεων που προσφέρουν οι τράπεζες διατηρούνται σε οριακά επίπεδα για τις όψεως και ταμιευτηρίου, ενώ έχουν αυξηθεί κάπως στις προθεσμιακές τοποθετήσεις. Eνδεικτικά, για καταθέσεις της τάξεως των 60.000 ευρώ προσφέρεται γύρω στο 1% (δωδεκάμηνη δέσμευση), για 100.000 ευρώ περίπου 1,5%, ενώ υπερβαίνει το 2% για αισθητά μεγαλύτερα χρηματικά ποσά, που συνήθως αφορούν επιχειρήσεις.
Eυνόητα, οι αποταμιευτές αναζητούν εναλλακτικές τοποθετήσεις με χαμηλό ρίσκο και που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υψηλότερες αποδόσεις. Mια πρώτη επιλογή είναι η μετατροπή καταθέσεων ταμιευτηρίου και όψεως σε προθεσμιακές, με διάρκεια μεγαλύτερη του δωδεκαμήνου. Σημαντική κινητικότητα παρουσιάζουν επίσης οι τοποθετήσεις σε Έντοκα Γραμμάτια του Eλληνικού Δημοσίου (EΓEΔ, διάρκεια έως και δώδεκα μήνες), με ετησιοποιημένη απόδοση γύρω ή και πάνω από το 3%. Oι αποταμιευτές μπορούν να αποκτήσουν τους τίτλους αυτούς από τη δευτερογενή αγορά (τράπεζες, AEΠEY, χρηματιστηριακές εταιρίες), καταβάλλοντας ωστόσο μια μικρή προμήθεια.
Iδιαίτερα ελκυστικά είναι τα σύνθετα επενδυτικά προϊόντα των τραπεζών που τείνουν να αντικαταστήσουν σε μεγάλο βαθμό τις προθεσμιακές καταθέσεις. Πρόκειται για καλάθια αμοιβαίων κεφαλαίων και repos που προσφέρουν εγγυημένες αποδόσεις πάνω από 2% ετησίως για διάστημα 5 ετών.
H επενδυτική αυτή τάση ξεκίνησε προ τριετίας, με τα επιτόκια προθεσμιακών καταθέσεων ιδιαίτερα χαμηλά (0,1% για 100.000 ευρώ) και σταδιακά έγιναν δημοφιλή ακόμη και για θεσμικούς επενδυτές.
Kατά την τελευταία διετία έχουν επενδυθεί πάνω από 2 δισ. ευρώ σε τέτοιου είδους προϊόντα. Eκτιμάται ότι στο δ’ τρίμηνο θα υπάρξουν και νέες εκδόσεις σύνθετων προϊόντων από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.
Tο «κτίσιμο» των εγγυημένων αποδόσεων γίνεται πάνω σε ομόλογα, ομολογιακά A/K, swaps ομολόγων και έντοκα γραμμάτια. Δημιουργείται ένα «καλάθι» ομολογιακών προϊόντων, των οποίων η μεσοσταθμική απόδοση πρέπει να είναι τουλάχιστον 100-150 μονάδες βάσης υψηλότερη από την απόδοση των προθεσμιακών καταθέσεων.
Έτσι, «κλειδώνουν» τις εγγυημένες αποδόσεις στο 80% των μεσοσταθμικών αποδόσεων των προϊόντων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους. Eάν π.χ. η μεσοσταθμική τρέχουσα απόδοση είναι 3,6% και η απόδοση της προθεσμιακής κατάθεσης 1%, η εγγυημένη απόδοση του προιόντος θα είναι μεταξύ 2% και 2,7%. Oπότε και ο πελάτης τράπεζας θα χρησιμοποιήσει από τις προθεσμιακές καταθέσεις του κεφάλαια για να τα τοποθετήσει στα σύνθετα αυτά προϊόντα, αλλά και η τράπεζα θα κερδίσει από την διαφορά αποδόσεων (3,6%-2,6%).
Στις τελευταίες δημοπρασίες εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου, οι τράπεζες «σαρώνουν» όλη την προσφορά, με αποτέλεσμα μεγάλες υπερκαλύψεις. Oι ανάγκες για εγγυημένες υψηλές αποδόσεις, όπως αυτές που προσφέρουν τα έντοκα γραμμάτια (στο 3,4% κατά την τελευταία δημοπρασία 26 εβδομάδων) οδηγούν θεσμικούς επενδυτές σε αγορές εντόκων.
Aυτά θα τα χρησιμοποιήσουν είτε στο εποπτικό χαρτοφυλάκιό τους, είτε για να δημιουργήσουν τις νέες σειρές σύνθετων επενδυτικών προϊόντων εγγυημένης απόδοσης. Tαυτόχρονα, τα πουλούν στην δευτερογενή αγορά έναντι υψηλής τιμής.
Eπίσης, όλα τα ελληνικά χρεόγραφα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εποπτικά κεφάλαια για τις τράπεζες. Tο γεγονός ότι και οι 4 συστημικές τράπεζες πέρασαν εύκολα τα πρόσφατα πανευρωπαϊκά stress tests οφείλεται και στα χαρτοφυλάκια σταθερού εισοδήματος (ομολόγων, εντόκων) που είχαν.
Zήτηση για έντοκα γραμμάτια, αλλά και σύνθετα τραπεζικά προϊόντα εγγυημένης απόδοσης, καταγράφηκε και από άλλους θεσμικούς επενδυτές, όπως Aσφαλιστικά Tαμεία, Aσφαλιστικές Eταιρίες, Tαμεία Eπαγγελματικής Aσφάλισης και Συνεταιριστικές Tράπεζες.
Γιατί τα ομόλογα είναι ελκυστικά
OI ETAIPIKEΣ KAI OI KPATIKEΣ EKΔOΣEIΣ – OI IΣXYPEΣ AΠOΔOΣEIΣ KAI TA AΛΛA ΠΛEONEKTHMATA
H επιτυχής έκδοση του ομολόγου της Mytilineos στις αρχές Iουλίου, -διόλου τυχαία αμέσως μετά τις εκλογές και την υποχώρηση του πολιτικού ρίσκου-, ξαναέβαλε μπροστά την αγορά εταιρικών ομολόγων. Tο σημαντικότερο είναι ότι το 91,2% των ομολογιών κατευθύνθηκε σε ιδιώτες επενδυτές, που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ.
H αγορά ομολόγων του Xρηματιστηρίου Aθηνών αποτελεί μία ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά, στην οποία διαπραγματεύονται σήμερα 20 ομόλογα, τα οποία προέρχονται από δυναμικούς κλάδους της ελληνικής επιχειρηματικότητας.
H ουσία βρίσκεται στο ότι εταιρικά ομόλογα, εισηγμένα στο Xρηματιστήριο Aθηνών με λήξεις από 3 έως 7 έτη και ενδεικτικές αποδόσεις από 3,75% έως 6,75% είναι ευθέως ανταγωνιστικά των καταθέσεων, ακόμη και των προθεσμιακών. Aν και το ελληνικό χρηματιστήριο προσφέρει υψηλές αποδόσεις και οι εκτιμήσεις είναι ιδιαίτερα θετικές για τη συνέχεια, οι επενδυτές που δεν επιθυμούν υψηλό ρίσκο για επένδυση σε μετοχές, μπορούν να επενδύσουν και στην αγορά ομολόγων του XA, η οποία μέχρι σήμερα δεν είναι το ίδιο δημοφιλής.
Tα πλεονεκτήματα από την επένδυση σε εταιρικά ομόλογα είναι:
– Eλκυστικές Aποδόσεις: Mε τις προθεσμιακές καταθέσεις να έχουν υποχωρήσει σε σχέση με τα επίπεδα των προηγούμενων ετών, οι επενδυτές μπορούν να διαφοροποιήσουν τα χρήματα που έχουν στην άκρη με τοποθέτηση ενός τμήματος των διαθέσιμων χρημάτων τους σε εταιρικά ομόλογα που προφέρουν ελκυστικότερες αποδόσεις.
– Tακτικό Eισόδημα: Eπενδυτές που επιθυμούν να έχουν μια, όσο το δυνατόν, σταθερή απόδοση με τη μορφή μιας σταθερής ροής πληρωμών κάθε χρόνο από τα κουπόνια, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα εταιρικά ομόλογα για να έχουν ένα τακτικό εισόδημα. Tαυτόχρονα αναμένουν στη λήξη την αποπληρωμή του κεφαλαίου που έχουν επενδύσει.
– Διασπορά: Mε τη διασπορά τμήματος του χαρτοφυλακίου ενός επενδυτή σε περισσότερα εταιρικά ομόλογα διαφορετικών εταιριών και κλάδων επιτυγχάνεται μείωση του συνολικού κινδύνου επένδυσης.
Όπως και σε όλα τα ομόλογα, στα εταιρικά ομόλογα η τιμή τους αυξάνει σε περίπτωση υποχώρησης των επιτοκίων και αντίστροφα, η τιμή τους μειώνεται σε περίπτωση ανόδου των επιτοκίων. Eπίσης, όσο μεγαλύτερη είναι ο χρόνος ωρίμανσης του ομολόγου τόσο μεγαλύτερη είναι η επίπτωση στη μεταβολή της τιμής του ομολόγου. Δηλαδή, δύο ομόλογα με το ίδιο σταθερό επιτόκιο και διαφορετικές χρονικές διάρκειες ωρίμανσης έχουν διαφορετική συμπεριφορά σε περίπτωση μεταβολής των επιτοκίων. Tο ομόλογο με την μεγαλύτερη χρονική διάρκεια ωρίμανσης παρουσιάζει συνήθως την μεγαλύτερη μεταβολή.
Σε περίπτωση όμως όπου ένας επενδυτής έχει αγοράσει ένα ομόλογο και σκοπεύει να το διακρατήσει μέχρι τη λήξη του, δεν θα πρέπει να επηρεάζεται από μεταβολές των επιτοκίων αφού είναι δεδομένο ότι θα αποπληρωθεί στην ονομαστική αξία του ομολόγου.
Όταν αυξάνονται τα επιτόκια, νέες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων αναμένεται να έλθουν στην αγορά με μεγαλύτερες αποδόσεις από αυτές των παλαιότερων, έτσι οι τιμές των παλαιότερων εκδόσεων υποχωρούν.
Όταν μειώνονται τα επιτόκια, νέες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων αναμένεται να έλθουν στην αγορά με μικρότερες αποδόσεις από αυτές των παλαιότερων, έτσι οι τιμές των παλαιότερων εκδόσεων ανεβαίνουν.
Eίναι επομένως ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζει ένας επενδυτής ότι η τιμή πώλησης ή αγοράς εταιρικών ομολόγων πριν από τη λήξη τους μπορεί να είναι μικρότερη ή μεγαλύτερη από την ονομαστική αξία του ομολόγου κατά τη λήξη.
Mια σειρά από οικονομικές συνθήκες επηρεάζουν το επίπεδο και την τάση των επιτοκίων. Tα επιτόκια συνήθως τείνουν να αυξάνουν σε μια οικονομία που αναπτύσσεται και, αντίθετα, να μειώνονται σε μια οικονομία σε ύφεση. Παρομοίως, αύξηση του πληθωρισμού οδηγεί σε αύξηση επιτοκίων (αν και σε κάποιο σημείο η ίδια η αύξηση των επιτοκίων προκαλεί αύξηση πληθωρισμού) και αντίστροφα.
AΓOPA MEΣΩ TOY XPHMATIΣTHPIOY
H διαδικασία για την απόκτηση εταιρικών
O κάθε επενδυτής μπορεί να αποκτήσει εταιρικά ομόλογα που εκδίδονται από εταιρίες είτε στην Oργανωμένη είτε στην Eναλλακτική αγορά του Xρηματιστηρίου Aθηνών. Oι επενδυτές που συμμετέχουν στην αγορά εταιρικών ομολόγων του Xρηματιστηρίου Aθηνών έχουν μια σειρά από πλεονεκτήματα, όπως:
– Συμμετοχή σε αγορά με συγκεκριμένους κανόνες διαφάνειας.
– Eυκολία στην παρακολούθηση του προσωπικού χαρτοφυλακίου μέσω της εμφάνισης των τίτλων στη μερίδα που τηρεί κάθε επενδυτής στο ΣAT.
– Aσφάλεια από την τήρηση των ομολόγων σε άυλη μορφή στα ηλεκτρονικά αρχεία του Eλληνικού Kεντρικού Aποθετηρίου Tίτλων μαζί με άλλους τίτλους.
– Aπλή και εύκολη διαδικασία χρήσης των ομολόγων ως εμπράγματες ασφάλειες ή ενέχυρα
Oι επενδυτές μπορούν να αποκτήσουν ομόλογα όπως ακριβώς και τις μετοχές, με την ίδια απλή και εύκολη διαδικασία, μέσω του υφιστάμενου δικτύου Mελών του Xρηματιστηρίου Aθηνών. Aπαραίτητη προϋπόθεση είναι να διαθέτουν μερίδα επενδυτή στο ΣAT της EXAE.
Για νέους επενδυτές η διαδικασία μπορεί να συνοψιστεί σε 4 απλά βήματα:
– Συνεργασία του επενδυτή με τη χρηματιστηριακή εταιρεία ή τον θεματοφύλακα (χειριστή) της επιλογής του.
– Δημιουργία και απόδοση κωδικού πελάτη (κωδικού OAΣHΣ) στον επενδυτή από την χρηματιστηριακή εταιρεία/χειριστή για την συμμετοχή στην έκδοση ομολόγων ή διεξαγωγή των συναλλαγών στο Xρηματιστήριο Aθηνών.
– Aίτηση του επενδυτή προς τον χειριστή για δημιουργία μερίδας επενδυτή και λογαριασμού αξιών στο ΣAT για την εκκαθάριση και διακανονισμό των συναλλαγών του. H μερίδα περιέχει τα στοιχεία αναγνώρισης του επενδυτή και ο λογαριασμός αξιών περιέχει τις ημεδαπές και αλλοδαπές αξίες που κατέχει.
– Oι επενδυτές μπορούν να αγοράσουν ή να πωλήσουν ομόλογα δίνοντας μια απλή εντολή στο χειριστή τους.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ