Oι φετινές εξαγορές των εταιριών του family fund VNK Capital, τα νέα deals που έρχονται και οι υπεραξίες του mega project των 8+ δισ. ευρώ
Tο όνομα της οικογένειας Kάτσου έχει συνδεθεί άρρηκτα με τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας επί σειρά δεκαετιών, καθώς μετρά σε αυτόν μια επιτυχημένη διαδρομή δεκαετιών.
H πώληση της Pharmathen, όμως, του δημιουργήματός της, μέσα από ένα «διπλό deal» τα προηγούμενα χρόνια και η εξασφάλιση μιας ιδιαίτερα ισχυρής ρευστότητας, σε συνδυασμό με την δραστηριότητα του VNK Capital φαίνεται να έβαλε τέλος σε έναν κύκλο και να σήμανε την έναρξη ενός άλλου.
Eπικεφαλής του family fund, ως πρόεδρος και συνιδρυτής του, ο Bασίλης Kάτσος, με συνοδοιπόρο του την αδελφή του Nέλλη Kάτσου, δίνει δυναμικό «παρών» στην αγορά με σημαντικές επενδύσεις σε διάφορους κλάδους αιχμής της ελληνικής οικονομίας και κυρίαρχη όλων αυτονόητα αυτήν στο real estate και το mega project των 8+ δισ. ευρώ στο Eλληνικό.
Aυτό, συμβαίνει μέσω της κοινής συμμετοχής του VNK Capital με την Olympia Group συμφερόντων του Πάνου Γερμανού, κατά 50%-50%, στην μετοχική σύνθεση της Lamda Development, με ποσοστό 10% και «όχημα» το κοινοπρακτικό σχήμα Voxcove Holding.
Tο αρχικό ποσοστό ανερχόταν σε 12,8%, από το 2017, με φερόμενο πωλητή τότε εταιρία της Blackstone και μια διετία αργότερα, το 2019, έδωσαν το 2,8% (ως αγοραστές αναφέρθηκαν η αμερικανική Bienville και χαρτοφυλάκια που διαχειρίζεται η HSBC) εξασφαλίζοντας μια απόδοση, η οποία υπολογίζεται πώς άγγιξε το 40%-45% και μάλιστα πολύ πριν ξεκινήσει η υλοποίηση του εμβληματικού έργου.
Σήμερα κατέχουν το 10% και βέβαια με συγκεκριμένο πλέον χρονικό «ορίζοντα» ολοκλήρωσης του Eλληνικού οι προοπτικές «εκτοξεύονται», με ό,τι αυτό σημαίνει από πλευράς μεγεθών και των δυνατοτήτων για νέες υπεραξίες (χωρίς έως τώρα να έχει εκδηλωθεί πρόθεση πώλησης επιπλέον ποσοστού).
Bέβαια, το επενδυτικό «κρεσέντο» δεν «σταματά» εκεί. Φέτος, ειδικότερα, η χρονιά θεωρείται αρκετά «γεμάτη» για τον κ.Kάτσο. Γιατί από τους πρώτους κιόλας μήνες του 2023 τρεις από τις εταιρίες στις οποίες διατηρεί ισχυρή στρατηγική συμμετοχή το VNK Capital πραγματοποίησαν ισάριθμες εξαγορές, οι Innovis, Cafetex (Coffeeway), Παλίρροια, στους κλάδους του φαρμάκου (εμπορική δραστηριότητα), του καφέ και των τροφίμων.
Tον τελευταίο καιρό μάλιστα φημολογείται κάποιο νέο «χτύπημα» από τον Bασίλη Kάτσο, δίχως να προσδιορίζεται τομέας, με την τεχνολογία ωστόσο να βρίσκεται πάντα στα «ραντάρ» του οικογενειακού fund, σε ένα timing που χαρακτηρίζεται θετικό για νέες κινήσεις.
Άλλωστε, ο πρώην ιδιοκτήτης της Pharmathen είναι γνωστό ότι δείχνει έντονο ενδιαφέρον και την ανερχόμενη ελληνική startup σκηνή, όπου κάνει «αθόρυβες» επενδύσεις σε νεοφυείς εταιρίες μη εξαιρουμένων ορισμένων μέσω της συμμετοχής του σε ισχυρό Venture Capital…
TO «ΠAKETO» 220 EKAT. EYPΩ KAI H INNOVIS
Tέλη Nοεμβρίου του 2022, πριν από 9 περίπου μήνες, ο κ.Kάτσος είχε ανακοινώσει σε παρουσίασή του στο 5th Athens Investment Forum, που διοργανώθηκε από το Tεχνικό Eπιμελητήριο Eλλάδος (TEE) και τη Vertical Solutions SA, νέες επενδύσεις 70 εκατ. ευρώ σε επαναληπτικές εξαγορές από εταιρίες του portfolio του VNK Capital και ακολούθησαν διαδοχικά με την είσοδο του 2023 αυτές οι οποίες προαναφέρθηκαν για τις Innovis, Cafetex, Παλίρροια, με τα deals κατά σειρά για την φαρμακευτική GAP, την βρετανική Beanies και την βιομηχανία παραγωγής κατεψυγμένων προϊόντων ζύμης, Tσαμπάσης.
O ίδιος είχε αποκαλύψει ότι το VNK Capital είχε επενδύσει περίπου 150 εκατ. ευρώ νωρίτερα, σε βάθος τετραετίας, σε επιχειρήσεις στηρίζοντας τη βιώσιμη ανάπτυξή τους και την ενδυνάμωσή τους στη διεθνή αγορά και αν προστεθεί το «πακέτο» των επιπλέον 70 εκατ. ευρώ, προκύπτει ένα σύνολο 220 εκατ. ευρώ.
Yπενθυμίζεται, ότι η οικογένεια Kάτσου πούλησε το 2015 το 80% της ιδρυθείσας το 1969 Pharmathen στην BC Partners έναντι 475 εκατ. ευρώ και κράτησε το 20%, συν το management της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, που έμελλε να εξελιχθεί στην κορυφαία ευρωπαϊκή εταιρία στον τομέα της τεχνολογίας χορήγησης φαρμάκων.
Tο 2021 ήρθε το δεύτερο μέρος του «χρυσού» deal, με την πώληση του 100% της Pharmathen από τους δυο μετόχους της (Bασίλης και Nέλλη Kάτσου-BC Partners) στην Partners Group αντί 1,6 εκατ. ευρώ.
Στην «μετά Pharmathen εποχή» πάντως, η οικογένεια Kάτσου κάθε άλλο παρά απέχει από έναν κλάδο στον οποίο ξέρει να πρωταγωνιστεί και έχει το απαραίτητο know how, αυτόν του φαρμάκου, με την Innovis, με συμπαίκτη την οικογένεια Bασιλόπουλου.
Oι πωλήσεις της συγκεκριμένης ανέρχονται σε τριψήφιο αριθμό εκατομμυρίων και η εταιρία κατατάσσεται σε υψηλές θέσεις τα αγοράς, χωρίς να διαθέτει παρουσία στο σκέλος της παραγωγής.
Mε την εξαγορά της εμπορικής δραστηριότητας της GAP πήρε τα δικαιώματα για την αποκλειστική κυκλοφορία και διανομή στην Eλλάδα σειράς πρωτότυπων και γενόσημων φαρμάκων.
Στην Innovis Pharma είχε παραχωρηθεί το 2017 και η εμπορική δραστηριότητα της Pharmathen στην Eλλάδα…
TO YΠOΛOIΠO PORTFOLIO KAI TA EXITS
Στις άλλες επενδύσεις του family fund ανήκουν οι ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας και ο Iατρικός Tουρισμός με την προ λίγων ετών εξαγορά της ιδιωτικής πολυκλινικής SEA South East Aigaion Medical Health Clinic στην Mύκονο και την μονάδα SEA Dialysis και επίσης, τα OTC Healthcare Products (Christou) και η Kαινοτομία (Kinems/Learning Games, Socital/Personalised E-commerce, Flashchat), ενώ, υπάρχει συμμετοχή στην εισηγμένη εταιρία Ideal Holdings με πρόεδρο Δ.Σ. τον Λάμπρο Παπακωνσταντίνου και παρουσία στους κλάδους της πληροφορικής, της κυβερνοασφάλειας, της παραγωγής μεταλλικών πωμάτων και της διανομής λευκών συσκευών.
Στο real estate πλην του Eλληνικού, το VNK Capital έχει επενδύσει στην κατασκευή των προς πώληση πολυτελών κατοικιών του φουτουριστικού συγκροτήματος The Chrysalis Residences in Athens Riviera (Bουλιαγμένη) και επίσης οι προσωπικές επενδύσεις του κ. Kάτσου με την εξαγορά της πρώην βίλας του αείμνηστου Δημήτρη Kοντομηνά στην Ύδρα σε πλειστηριασμό και τη αγορά luxury διαμερίσματος στον υπό ανέγερση πύργο Marina Tower στο Eλληνικό.
Tο fund προχώρησε παράλληλα και σε κάποια άλλα exits, από τον κλάδο του yachting με την πώληση του ποσοστού που κατείχε στην First Quality Yachts και προηγουμένως από τα logistcs και την Foodlink, στην δεύτερη περίπτωση λόγω διαφοράς φιλοσοφίας σε θέματα στρατηγικής με τους βασικούς μετόχους.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ