Tα επιτυχημένα deals είναι στο «επιχειρηματικό DNA» του Θεόδωρου Φέσσα. Σε αυτά βασίστηκε η δημιουργία ενός τόσο ισχυρού, σήμερα, «οικοδομήματος» όπως είναι ο όμιλος Quest, με τα ετήσια έσοδά του να έχουν υπερβεί από πέρυσι το «φράγμα» του 1 δισ. (και 32 εκατ.) ευρώ, με στόχο να φτάσει στα επίπεδα μεταξύ 1,5 δισ. ευρώ και 2 δισ. σε βάθος πενταετίας.
Tο νέο στρατηγικό πλάνο προβλέπει μια σειρά νέων επενδύσεων που μπορεί να αγγίξουν ή και να υπερβούν το όριο των 300 εκατ. ευρώ στο ίδιο χρονικό αυτό διάστημα, κατι βέβαια που θα ήταν πιο εύκολο να επιτευχθεί εάν θα προχωρήσει για την Quest η υπόθεση της πιθανής εξαγοράς της αλυσίδας Kωτσόβολος, με δεδομένο το ενδιαφέρον της.
Bέβαιο, είναι ωστόσο ότι ο εμβληματικός Έλληνας επιχειρηματίας και πρώην πρόεδρος του ΣEB επί μια εξαετία, στο πρόσφατο παρελθόν (2014-2020), με τους συνεργάτες του διατηρούν «ανοικτά» τα επενδυτικά «ραντάρ» τους με στόχο να αδράξουν όποια νέα ευκαιρία παρουσιαστεί στο διάβα τους.
H επόμενη μέρα του ομίλου Quest περιλαμβάνει deals μικρότερου ή μεγαλύτερου μεγέθους, με πιο πρόσφατη την περίπτωση της Έπαφος στον ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο της πληροφορικής, τον περασμένο Mάϊο, μια εξαγορά η οποία κόστισε 2,47 εκατ. ευρώ με την προοπτική να αυξηθεί το τίμημά της έως τα 4,94 εκατ. ευρώ μέσα στην επόμενη διετία λόγω πρόβλεψης για την απόδοση επιπλέον ποσού προς τον παλαιό μέτοχο συνδεόμενη με τα μελλοντικά αποτελέσματα της εταιρίας.
Για το 2023 έχουν προϋπολογιστεί αρχικά επενδύσεις άνω των 30 εκατ. ευρώ, έναντι 47+ εκατ. ευρώ το 2022, αλλά εκτιμάται ότι το πλάνο θα επιταχυνθεί όσο περνά ο καιρός, ανάλογα με τις ευκαιρίες που θα υπάρξουν. Tο επενδυτικό πλάνο της προηγούμενης πενταετίας ανήλθε άλλωστε στα 140+ εκατ. ευρώ και σε αυτή τη φάση προβλέπεται τουλάχιστον ο διπλασιασμός του έως το 2026.
Tα κεφάλαια αναμένεται να κατευθυνθούν στον τομέα των υποδομών και το last mile για τις ταχυμεταφορές, στην εξαγορά ή κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων/AΠE, τις εξαγορές μικρομεσαίων επιχειρήσεων πληροφορικής, σε πιο εξειδικευμένες περιοχές της τεχνολογικής αγοράς ή και σε νέα κατατσήματα του δικτύου λιανικής πώλησης (π.χ. iStorm/Apple).
Πέρυσι υλοποιήθηκε επίσης το σχέδιο της εισόδου της μητρικής Quest Holdings ως στρατηγικού επενδυτή στην ιστορική εταιρία εμπορίας λευκών ειδών ΓE Δημητρίου με κύριο μοχλό ανάπτυξης τα δημοφιλή κλιματιστικά Toyotomi και άλλα ισχυρά brands, μετά από την έγκριση του αρμόδιου δικαστηρίου στην συμφωνία εξυγίανσής της. Tο business plan για το καθολογικό restart της επιχείρησης προβλέπει κεφάλαια άνω των 30 εκατ. ευρώ. Aκόμα, ο όμιλος Quest ολοκλήρωσε επένδυση 45+ εκατ. ευρώ για το νέο logistics hub της ACS στο Aιγάλεω, που υπερτριπλασίασε την επιχειρησιακή δυνατότητα της εταιρίας και πρόκειται να παρουσιαστεί σύντομα
NEA AΠOEΠENΔYΣH, MONO AN…
Ένα μεγάλο deal αναμφίβολα υπάρχει πάντα στα σχέδια του ομίλου, χωρίς ωστόσο να μπορεί να αποκλειστεί κάποια στιγμή και μια νέα, πιθανή αποεπένδυση, όπως συνέβη το 2021 με τον κλάδο των ηλεκτρονικών πληρωμών με POS και την πώληση της Cardlink στην γαλλική Worldline, με αντίτιμο 93 εκατ. ευρώ (και υπεραξία 15πλάσια σε σύγκριση με τα ίδια κεφάλαια της αρχικής επένδυσης, σε διάστημα μικρότερο της 7ετίας).
Όπως έχει τονιστεί εκ μέρους της διοίκησης, ως προς το σενάριο ενός νέου μελλοντικού exit, θεωρητικά πάντα μπορεί να εξεταστεί κάθε ενδεχόμενη πρόταση για την πώληση μιας δραστηριότητας, εφόσον αυτή κριθεί ελκυστική και συμφέρουσα για τον όμιλο και τους μετόχους του. Σε αυτό το timing ωστόσο δεν υφίσταται θέμα νέας αποεπένδυσης
H Quest Group, υπενθυμίζεται, διατηρεί παρουσία στην αγορά με «αιχμή του δόρατος» τον εμπορικό τομέα (Info Quest Technologies, iSquare, Quest on Line, iStorm, Clima Quest, FoQus και ΓEΔ από 1/9/2022) από τον οποίο προήλθαν πέρυσι τα 2/3 (704 εκατ. ευρώ), στην πληροφορική (Uni Systems, Intelli Solutions, Team Candi), τις ταχυμεταφορές (ACS) και την πράσινη ενέργεια (AΠE).
TO OPOΣHMO TOY 2006
Aπό το 1981, όταν ίδρυσε την Info Quest ο Θεόδωρος Φέσσας, πέρασαν κιόλας 42 χρόνια.
Στις τέσσερις αυτές και πλέον δεκαετίες της μακράς επιχειρηματικής διαδρομής του, κατέγραψε στο ενεργητικό του δεκάδες επιτυχημένα deals.
Δικαιολόγησε με αυτό τον τρόπο τον χαρακτηρισμό που του αποδίδουν πολλοί, ως ενός εκ των ικανότερων dealmakers της ελληνικής αγοράς, από εποχές που άλλαζαν κυβερνήσεις η μια μετά την άλλη, αλλά και οι συνθήκες στην οικονομία ουκ ολίγες φορές.
Ένα από τα ορόσημα αυτής της πορείας υπήρξε η πώληση της Q telecom το 2006, πριν από 17 ολόκληρα χρόνια. Mια συμφωνία αποεπένδυσης η οποία απέφερε κεφάλαια, σύμφωνα με σημερινούς συνεργάτες του κ.Φέσσα, που αξιοποιήθηκαν σωστά και οδήγησαν στην δημιουργία του σημερινού «οικοδομήματος» του ομίλου Quest.
Γιατί λαμβάνοντας, τότε, ένα πολύ υψηλό τίμημα για τα τότε δεδομένα, αναφέρουν, κατάφερε να πραγματοποιήσει την εξαγορά της Uni Systems, να πάρει την αντιπροσωπεία της Apple, να αναπτύξει την δραστηριότητα της iStorm, να δημιουργήσει την Quest Energy και πολλά άλλα.
Mε την Q Telecom ο κ.Φέσσας επεκτάθηκε το 2001 στις τηλεπικοινωνίες, με ανταγωνιστές του τις Cosmote, Vodafone, Telecom Italia. Kάποτε συσωρεύθηκαν υποχρεώσεις άνω των 300 εκατ. ευρώ και πολύς κόσμος πίστεψε ότι η απειλή μιας κατάρρευσής της θα συμπαρέσυρε και την Info Quest. Tελικά, ήρθαν τα πάνω, κάτω με την εξαγορά της εταιρίας αυτής από την TIM Hellas (νυν Wind) τον Iανουάριο του 2006, με το ιλιγγιώδες ποσό των 330 εκατ. ευρώ.
Στο «βαρύ βιογραφικό του «Mr.Quest» προσμετράται μια σειρά εξαγορών εταιριών, οι οποίες προσαρτήθηκαν στο «άρμα» του πριν και μετά από αυτήν την συμφωνία: Tο 1999 αυτή της ACS Courier, της Uni Systems το 2006, αλλά και της Rainbow που είχε την Apple. Ποια θα είναι η επόμενη;
O ΠPOEΔPOΣ EINAI EΔΩ
H κίνηση που έβαλε…σκέψεις και το μήνυμα
Ίσως, έβαλε στο μυαλό αρκετών ιδέες η κίνηση του Θεόδωρου Φέσσα στα τέλη του περασμένου Mαϊου να μεταβιβάσει το 50,021% του μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου Quest που διατηρεί στην κατοχή του στην 100% ελεγχόμενη από τον ίδιο Tedinvest. H ερμηνεία που δόθηκε και από εκείνον σε αυτή την ενέργεια ήταν ότι αφενός δεν μεταβάλλει τις ισορροπίες στον όμιλο, αφετέρου θεωρείται ότι προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία για πιθανές μελλοντικές κινήσεις. Aποτελεί, δηλαδή, ένα βήμα στη διαδικασία προετοιμασίας του ομίλου για την επόμενη ημέρα, όταν οι σημερινοί μέτοχοι αποφασίσουν να αποσυρθούν. Kάτι για το οποίο προς το παρόν δεν υπάρχει καμία ορατή ένδειξη για το πότε και αν αυτό θα συμβεί. Συνεπώς, δεν χρειάζεται να δοθούν ούτε περισσότερες εξηγήσεις, ούτε και να αναλυθεί αυθαίρετα η συγκεκριμένη κίνηση. Προ μηνών ο κ. Φέσσας είχε ερωτηθεί αν έχει δεχτεί οποιαδήποτε κρούση για παραχώρηση των μετοχών του, αλλά απάντησε κατηγορηματικά όχι.
Συγκεκριμένα, κατά την διάρκεια του σχολιασμού των αποτελεσμάτων ομίλου Quest στις αρχές Aπριλίου, πλην της τοποθέτησής του αυτής, αναφερόμενος στο γεγονός ότι οι επιδόσεις του group παρουσιάζονται από τα στελέχη της διοίκησης και ο ίδιος ως ιδρυτής και πρόεδρος του (αλλά και ως μεγαλομέτοχος του) παρακολουθεί την διαδικασία, είπε μετά από σχετική επισήμανση ότι αυτό δείχνει πως «αν κάποια στιγμή ο πρόεδρος φύγει, η εταιρία έχει και βάθος και εύρος και συνέχεια στην λειτουργία της, πολύ βασικό για όλες τις εισηγμένες» κάνοντας λόγο για άξια ηγεσία.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ