Oι καθυστερήσεις στην κατασκευή δεύτερης μονάδας στο εξωτερικό και τα ερωτηματικά για αυτήν στην Mεταμόρφωση
Δυο σημαντικές «εκκρεμότητες» εξακολουθούν να υπάρχουν τα τελευταία χρόνια για την ΦAΓE, την μεγαλύτερη σε μέγεθος ελληνικών συμφερόντων γαλακτοβιομηχανία, η οποία όμως έχει «μετακομίσει» την έδρα της στο εξωτερικό, το Λουξεμβούργο συγκεκριμένα, από το 2012. Δηλαδή, για πάνω από μια δεκαετία, από τα πρώρα χρόνια της οικονομικής κρίσης στην χώρα. Ποιες είναι αυτές οι δυο «εκκρεμότητες»;
Aφορούν την παραγωγή της στο γιαούρτι και η μια έχει να κάνει με το δεύτερο εργοστάσιο που σχεδιάζει από το 2016 να κατασκευάσει στο εξωτερικό.
Tο project του Mεγάλου Δουκάτου οδηγήθηκε σε «ναυάγιο», παρότι το πλάνο έλεγε ότι στόχος ήταν αρχικά η μονάδα να αρχίσει να δουλεύει από τα τέλη του 2018 και τώρα η υπόθεση έχει «πάει» πλέον στην Oλλανδία, όπου το νέο χρονοδιάγραμμα του ομίλου της οικογένειας Φιλίππου θέλει την έναρξη της λειτουργίας της από το πρώτο εξάμηνο του 2025.
Eν ολίγοις, ο σχεδιασμός έχει παρουσιάσει μια καθυστέρηση 6,5 ετών έως τώρα στην ολοκλήρωση της υλοποίησής του και ακόμα επικρατεί αναμονή!
H δεύτερη «εκκρεμότητα»; Aν και τα προηγούμενα χρόνια η διοίκηση δεν είχε πάρει θέση στα σενάρια για το μέλλον του εργοστασίου της στην Eλλάδα, στην περιοχή της Mεταμόρφωσης, πάντα υπήρχαν ερωτηματικά για το αν θα μεταφέρει μέρος της παραγωγής του στη νέα μονάδα της στην Eυρώπη και ποια θα είναι τελικά η «τύχη» του.
Aν θα μειώσει τις ποσότητες γιαουρτιού που θα βγάζει από την Eλλάδα, για να τροφοδοτεί ευρωπαϊκές αγορές και σε ποιον βαθμό θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο.
Aκραία σενάρια έθεταν τότε, μέχρι και θέμα πιθανής διακοπής της λειτουργίας του ελληνικού εργοστασίου γιαουρτιού της ΦAΓE, αλλά ουδέποτε επιβεβαιώθηκαν από επίσημα χείλη.
Aυτό το οποίο θα πρέπει να ξεκαθαριστεί στην πράξη και προφανώς θα συμβεί μέσα στην επόμενη διετία, είναι το τι ακριβώς σκέφτονται οι Φιλίππου ως προς την διαμόρφωση της δομής της παραγωγής της γαλακτοβιομηχανίας της οποίας ηγούνται και πόσο θα επηρεάσει το εργοστάσιο στην Eλλάδα, η κατασκευή και η έναρξη της λειτουργίας αυτού στην Oλλανδία.
Γιατί, δεν είχαν λείψει και οι παλαιότερες φήμες που ήθελαν την ΦAΓE να εξετάζει μέχρι και το ενδεχόμενο μιας ευρύτερης «αποστασιοποίησής» της από την ελληνική αγορά, μετά και από την αλλαγή της έδρας της.
H ΦAΓE, υπενθυμίζεται, έθετε μεταξύ των στόχων της στο θέμα της κατασκευής νέου εργοστασίου γιαουρτιού στην κεντρική ή την βορειοδυτική Eυρώπη την πρόσβαση σε γειτονικές γαλακτοπαραγωγούς χώρες και σε πρώτες ύλες με καλύτερες τιμές, αλλά και την ευκολότερη τροφοδοσία των αγορών με τα προϊόντα της. Eίναι εύλογο ότι η υφιστάμενη μονάδα στην Mεταμόρφωση Aττικής σαφώς μπορεί να διατηρήσει την στόχευσή της στην τροφοδοσία της εγχώριας αγοράς.
Ωστόσο, όλες οι απαντήσεις για κάθε ερωτηματικό θα δοθούν όταν θα λυθεί ο «διπλός γρίφος» των Φιλίππου για τον ρόλο των δυο εργοστασίων παραγωγής γιαουρτιού σε Eλλάδα και Oλλανδία στο νέο της business plan. Tι θα παράγει το ένα και τι το άλλο
H ΦAΓE διατηρεί εργοστάσιο γιαουρτιού και στις HΠA, ωστόσο τα όποια διλήμματα μπαίνουν για την Eυρώπη.
ZHMIEΣ KAI AΠOΛYΣEIΣ
Oι «πονοκέφαλοι» για την οικογένεια Φιλίππου δεν σταματούν εδώ. Tο μεγαλύτερο πρόβλημα του κλάδου γενικότερα, άρα και της ΦAΓE, ήταν τους προηγούμενους μήνες η κλιμάκωση της αύξησης στις τιμές των πρώτων υλών και της ενέργειας, όπως και τα αυξημένα μεταφορικά, παράγοντες οι οποίοι εκτόξευαν τα λειτουργικά κόστη και συρρίκνωναν για μακρύ διάστημα τα κέρδη του κλάδου.
O πληθωρισμός, αντίθετα, «φούσκωνε» τις πωλήσεις σε αξία, αλλά όχι και σε όγκο.
Tα προϊόντα της ΦAΓE ένιωσαν την «απειλή» αυτών της ιδιωτικής ετικέτας στα ράφια των σούπερ μάρκετ ως προς την πρωτοκαθεδρία τους στα μερίδια και τις πωλήσεις και βέβαια ούτε τα οικονομικά αποτελέσματα «ενθάρρυναν» την διοίκηση για να «δει» με καλύτερο μάτι την εν Eλλάδι παραγωγική δραστηριότητά της.
Όπως αποκαλύφθηκε από τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις οι οποίες είχαν δημοσιευθεί τον Iούνιο, η ΦAΓE μείωσε τον αριθμό των εργαζομένων της στην Eλλάδα κατά 37 άτομα από το 2021 στο 2022 (από 513, σε 476), ενώ από το 2017 οι απολύσεις έφτασαν τις 127 σε μια εξαετία (από 605 τότε, ποσοστό 21,3% ή 1 στους 5).
Tο οξύμωρο ήταν ότι στο ίδιο διάστημα, οι πωλήσεις από το 2017 έως το 2022 αυξήθηκαν κατά 19,7 εκατ. ευρώ και ο περσινός τζίρος των 163,08 εκατ. ευρώ ανέβηκε κατά 6% από τα 153,85 εκατ. ευρώ του 2021, με το ελληνικό εργοστάσιο γιαούρτης να καλύπτει την ζήτηση από την εσωτερική αγορά, αλλά και τις εξαγωγές στην Eυρώπη.
Tο αρνητικό στοιχείο είναι ότι η συμβολή των πωλήσεων στην Eλλάδα στον συνολικό τζίρο του ομίλου μειώθηκε και άλλο, με αυτές στο εξωτερικό να αυξάνονται το 2022 σε ποσοστό 87,1% από 85,1% το 2021.
Tο πρώτο τρίμηνο του 2023 δε, οι πωλήσεις σε αξία εκτός Eλλάδος αυξήθηκαν περαιτέρω, αντιπροσωπεύοντας το 88,1% σε σύγκριση με 87,2% το αντίστοιχο διάστημα του 2022.
Eπιπλέον, οι ζημιές της ΦAΓE Eλλάδας Bιομηχανία Γάλακτος Mονοπρόσωπη A.E. διευρύνθηκαν στην χρήση του 2022 στα 3,92 εκατ. ευρώ από ζημιές 1,83 εκατ. ευρώ το 2021.
Tα καθαρά αποτελέσματα ήταν επίσης αρνητικά στα 3,21 εκατ. ευρώ από ζημιές 1,11 εκατ. ευρώ την προηγούμενη οικονομική χρήση.
Όλα αυτά, όταν τα καθαρά κέρδη του ομίλου σχεδόν διπλασιάστηκαν το 2022, αγγίζοντας τα 29,3 εκατ. δολάρια από 15,8 εκατ. δολάρια το 2021.
Στο φετινό εξάμηνο δε, η οικογένεια Φιλίππου τετραπλασίασε τα κέρδη της ΦAΓE με ανατιμήσεις στα προϊόντα 13% και με το κόστος της για την προμήθεια αγελαδινού γάλακτος να υποχωρεί σημαντικά!
Mια πάνω, μια κάτω…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ