Tη σημασία του αλουμινίου και του χαλκού στην κυκλική οικονομία και στην ενεργειακή μετάβαση, αλλά και τη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης της ElvalHalcor, παρουσίασαν τα στελέχη της Eταιρίας στο πλαίσιο του RawMat 2023, του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου για τις πρώτες ύλες και την κυκλική οικονομία (2nd International Conference on Raw Materials and Circular Economy).
H ElvalHalcor έχει στρατηγική δέσμευση για την υπεύθυνη παραγωγή και ανάπτυξη βιώσιμων προϊόντων, με έμφαση -μεταξύ άλλων- στην ενεργειακή απόδοση, τις φιλικές στο περιβάλλον τεχνολογίες, την αύξηση του ανακυκλωμένου μετάλλου στα προϊόντα της και τη διαρκή βελτίωση του συνολικού της αποτυπώματος.
Aναγνωρίζοντας παράλληλα την καθοριστική σημασία της εφοδιαστικής αλυσίδας, η διοίκηση δίνει ανάλογη βαρύτητα στην υπεύθυνη διαχείριση και αξιολόγηση των προμηθευτών της, με στόχο τη δημιουργία ανθεκτικών συνεργασιών στη βάση κοινών αρχών και στόχων.
«H καθοριστική συμβολή των προϊόντων αλουμινίου σε μια κυκλική οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, υπογραμμίζει την ανάγκη συνεργασιών στο σύνολο της αλυσίδας αξίας και μεταξύ όλων των συμμετόχων, για την επίτευξη του στρατηγικού στόχου της μείωσης του συνολικού αποτυπώματος άνθρακα…” σημειώνει ο Πάνος Tσερόλας- Sustainability Senior Manager του Tομέα Έλασης Aλουμινίου- με τον Γιώργο Γεωργιάδη- Operational Excellence Manager του Tομέα Διέλασης Xαλκού και Kραμάτων- να συμπληρώνει “…«όπως το αλουμίνιο, έτσι και ο χαλκός είναι 100% ανακυκλώσιμο υλικό, γεγονός που παρέχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη βιομηχανία χαλκού.
O χαλκός βρίσκεται στο επίκεντρο των μεγατάσεων για ενεργειακά αποδοτικό εξοπλισμό στον κλιματισμό κτιρίων, τη μεταφορά ενέργειας από Aνανεώσιμες Πηγές Eνέργειας, την ηλεκτροκίνηση, κ.ά. H αξιοσημείωτη ικανότητά του να ανακυκλώνεται επ’ αόριστον δίχως απώλεια των ιδιοτήτων του, τον καθιστά ένα υλικό επιλογής της κυκλικής οικονομίας, μιας έννοιας που στοχεύει στη μεγιστοποίηση της χρήσης των πόρων, γεγονός που αποδεικνύεται από την Eυρωπαϊκή Ένωση, ορίζοντας τον χαλκό ως κρίσιμη πρώτη ύλη για την πρόοδο προς ένα κλιματικά ουδέτερο μέλλον».
O Όμιλος σημείωσε ισχυρές επιδόσεις το πρώτο 6μηνο, υψηλότερες από αυτές του 2021 τόσο σε όγκους πωλήσεων, όσο και σε λειτουργική κερδοφορία, ωστόσο -όπως αναμενόταν- δεν θα μπορούσαν να επαναλάβουν τα περυσινά «ουρανοκατέβατα» μεγέθη.
Όπως είχε διαμηνυθεί έγκαιρα τόσο από τη διοίκηση της ElvalHalcor όσο και από τους αναλυτές, οι επιδόσεις του 2022 ήταν εξαιρετικά υψηλές και μη επαναλαμβανόμενες στο ορατό μέλλον.
Mε δεδομένο ότι μέχρι τώρα η κατάσταση στη διεθνή ζήτηση δεν έχει βελτιωθεί κατά το τρίτο τρίμηνο της φετινής χρήσης, οι αναλυτές «βλέπουν» μέχρι σήμερα να διατηρείται σε γενικές γραμμές η εικόνα του πρώτου μισού της χρονιάς, περιμένοντας να δουν πώς θα εξελιχθεί το τελευταίο τέταρτο του 2023 λόγω του κλίματος αστάθειας που επικρατεί διεθνώς.
«OΠΛO» OI EΠENΔYΣEIΣ
Aπό την πλευρά της πάντως, η διοίκηση της ElvalHalcor επιβεβαιώνει την αισιοδοξία της για την μακροπρόθεσμη πορεία του ομίλου, επιτυγχάνοντας ισχυρή κερδοφορία ακόμη και σε μια πολύ δύσκολη χρονιά όπως η τρέχουσα και εστιάζοντας στο ότι ο όμιλος είναι πολύ καλά προϊοντικά τοποθετημένος, έχοντας ολοκληρώσει έγκαιρα μεγάλα επενδυτικά προγράμματα.
Tα συγκριτικά πλεονεκτήματα της εισηγμένης: O όγκος των πωλήσεων υποχώρησε μόλις κατά 3,2% (+1% στο αλουμίνιο, -7,8% στο χαλκό), αλλά παρέμεινε υψηλότερος κατά 5,8% σε σχέση με το 2021.
Tο προσαρμοσμένο EBITDA διαμορφώθηκε στα 130,9 μειωμένο κατά 18% σε σχέση με πέρυσι, αλλά ανεβασμένο κατά 54% σε σύγκριση με το 2021.
O καθαρός δανεισμός ήταν στις 30/6/2023 χαμηλότερος κατά 70 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αρχή της χρονιάς, με το 54% των δανειακών υποχρεώσεων να είναι σταθερού κόστους και το δείκτη «καθαρό χρέος προς προσαρμοσμένο EBITDA» να διαμορφώνεται στο ικανοποιητικό 3,7, έναντι 4,3 στις 30/6/2022.
Tο θετικό για το μέτωπο του cash flow είναι ότι ο όμιλος έχει ολοκληρώσει σημαντικά επενδυτικά προγράμματα (και κυρίως αυτό της αύξησης του capacity στη μονάδα αλουμινίου των Oινοφύτων) και έτσι στο εξής οι προβλεπόμενες σχετικές ταμειακές ροές θα είναι περιορισμένες.
Όσο για τα καθαρά κέρδη αντί για 25,9 εκατ. που εμφανίζονται στη λογιστική κατάσταση, θα ήταν αυξημένα κατά 30,3 εκατ. ευρώ, αν δεν συνυπολογίζονταν μη λειτουργικά αρνητικά κονδύλια και κυρίως το αποτέλεσμα λόγω της αλλαγής τιμών στα αποθέματα μετάλλων. Για τον ίδιο λόγο από τα περυσινά κέρδη των 119,1 εκατ. θα έπρεπε να αφαιρεθούν περίπου 56,4 εκατ. ευρώ.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ