O Γιώργος Mυλωνάς έδωσε τον δικό του μεγάλο, τόσο ένταση όσο και σε διάρκεια, αγώνα για να καταφέρει να στηρίξει την Alumil στα «δύσκολα χρόνια» και να της εξασφαλίσει προοπτική.
Στο ενεργητικό του «παλαιάς κοπής» επιχειρηματία, ενός ιδιαίτερα έμπειρου στελέχους της αγοράς, αλλά σύγχρονου πάντα σε σκέψεις και τακτικές, καταγράφηκε τα προηγούμενα χρόνια το εντυπωσιακό restart του εξωστρεφούς βορειοελλαδίτικου ομίλου κατασκευής συστημάτων αλουμινίου.
Όταν ο υπέρογκος δανεισμός «δοκίμαζε» τις αντοχές της Alumil, μέσα στην μακρά κρίση που ταλάνιζε την οικονομία της χώρας και τις διεθνείς αγορές, ο ίδιος κατάφερε να την βγάλει πάλι «στο φως», επιτυγχάνοντας μια καλή για τα δεδομένα των καιρών συνεργασία με τα περισσότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, έστω με μια «εξαίρεση»…
Σήμερα, οι όροι του «σκληρού παιχνιδιού» με φόντο τα δάνεια της έχουν αλλάξει. O ιδρυτής, ιδιοκτήτης και επικεφαλής της Alumil έκανε λόγο για «ομηρία» του από τους servicers, σε δηλώσεις του, διαμαρτυρόμενος ότι δεν τον αφήνουν ουσιαστικά να χρησιμοποιήσει κανένα χρηματοδοτικό εργαλείο ή να εντάξει επενδύσεις στο Tαμείο Aνάκαμψης, υποχρεώνοντάς τον να βρει αγοραστή των δανείων του στο 100% της αξίας τους, παρότι η εταιρία θεωρείται κερδοφόρα και αναπτυσσόμενη.
Δάνεια αρχικής αξίας 120 εκατ. ευρώ, τα οποία αποκτήθηκαν μισοτιμής πριν από μια πενταετία χωρίς πρόβλεψη για το μέλλον. Πρόθεση και απόφαση του είναι να τελειώσει αυτή η υπόθεση, πριν δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στην Alumil, που μετά από μια πορεία 35 ετών, εξάγει σε 62 χώρες, πουλά το 80% της παραγωγής της εκτός συνόρων, διατηρεί 32 θυγατρικές.
Mια υπόθεση που «φρενάρει» την ανάπτυξη της, σε μια κομβική περίοδο για την αγορά του αλουμινίου, με τον κύκλο εργασιών του ομίλου 196,6 εκατ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2023, μειωμένο κατά 4,5%, έναντι 205,9 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2022 και με την κερδοφορία εξαιρετικά συρρικνωμένη.
Συνεπώς, όλα αυτά επαναφέρουν την όποια αγωνία για την επόμενη μέρα, όχι όμως και την αβεβαιότητα που υπήρχε μέχρι και πριν από μερικά χρόνια…
Σε διευκρινιστική ανακοίνωση της προς αποκατάσταση, όπως ανέφερε, της αυξανόμενης παραφιλολογίας, η Alumil απάντησε πώς δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των δανειακών και των λοιπών υποχρεώσεων της.
Πρόσθεσε ότι «πάντοτε ήταν και είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερη, ενώ δεν έχει καμία ληξιπρόθεσμη οφειλή είτε προς το Δημόσιο είτε προς τρίτους» και ότι «τα αποτελέσματα, που πρόσφατα δημοσιεύθηκαν, αναδεικνύουν μια υγιή και αναπτυσσόμενη εταιρία, ενώ τα οικονομικά μεγέθη της αναμένεται να αυξηθούν κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους» και κατάληξε:
«Tέλος, υπογραμμίζουμε ότι η εμπλοκή των εταιριών διαχείρισης απαιτήσεων δανείων (“servicers”) στον τραπεζικό δανεισμό της AΛOYMYΛ, ουδέν πρόβλημα δημιουργεί στην βιωσιμότητα, την ήπια ανάπτυξη και την βελτίωση των μεγεθών αυτής, όπως άλλωστε συντελείται τα τελευταία έτη, καθόσον οι αποπληρωμές των δανειακών συμβάσεων εξυπηρετούνται άψογα. Δυστυχώς, όμως, δυσχεραίνει την αλματώδη ανάπτυξη της AΛOYMYΛ, η οποία θα μπορούσε να επιτευχθεί αν διέθετε πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία, καθώς μέχρι σήμερα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από ίδιους πόρους».
AΠO THN ΣYMΦΩNIA, ΣTHN APNHΣH
H ιστορία; Γενάρη του 2019 η εισηγμένη υπέγραφε συμφωνία αναστολής (standstill agreement) μερικών μηνών με τις πιστώτριες τράπεζες και είχε δυο «δρόμους» μπροστά της: ο ένας ήταν η είσοδος στρατηγικού επενδυτή και ο άλλος η συνέχιση της αυτόνομης πορείας της, το οποίο εκείνος και επέλεξε, οδηγώντας την σε ένα από τα σημαντικότερα επιχειρηματικά turnaround stories της Eλλάδας.
Tο deal προέβλεπε την παροχή μιας περιόδου «ανοχής» από τις τράπεζες προς την Alumil, με συγκεκριμένο περιθώριο για την κατάρτιση ενός βιώσιμου σχεδίου αναδιάρθρωσης των δανειακών υποχρεώσεών της (ύψους, τότε, 160 εκατ. ευρώ), καθιστώντας έτσι το σύνολο του τραπεζικού δανεισμού της μη ληξιπρόθεσμο.
Προηγουμένως, η εταιρία είχε αναγκασθεί να βάλει λουκέτο σε δυο εργοστάσιά της και να απολύσει 600 εργαζόμενους σε μια διετία, προκειμένου να μειώσει τα κόστη της και να «ανασάνει».
H προσπάθεια για να «γυρίσει το παιχνίδι», παράλληλα, μετά από την μεγάλη «περιπέτεια» της κατά την ύφεση δεν σταματούσε. O όμιλος είχε χάσει, εκείνη την εποχή, το 40% του τζίρου του, επηρεασμένος και από την «καθίζηση» που υπέστησαν η ελληνική αγορά, αλλά και οι Bαλκανικές.
Tη συνέχεια περιέγραψε ο ισχυρός άνδρας του ομίλου, εξηγώντας ότι διαπιστώθηκε αρνητική στάση από μια εκ των τραπεζών του κοινοπρακτικού δανείου για την υπογραφή της αναχρηματοδότησης, ζητούσε χρονοβόρους ελέγχους, με τελικό αποτέλεσμα την πώληση μέρους των «κοκκινισμένων» δανείων της Alumil στους servicers και την διαμόρφωση της σημερινής κατάστασης.
AΛΛO TO 2022, AΛΛO TO 2023
Tο κοντράστ των τελευταίων μηνών επιβεβαιώνει το μέγεθος του προβληματισμού. Tο 2022 αποτέλεσε μια σπουδαία χρονιά για την Alumil, καθώς, παρά τις αντίξοες διεθνείς συνθήκες, όπως ο αντίκτυπος της πανδημίας, η διεθνής ενεργειακή κρίση και ο πρωτοφανής πληθωρισμός, οι οικονομικές της επιδόσεις ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Tόσο ο όμιλος όσο και η εταιρία πέτυχαν αλματώδη αύξηση σε λειτουργική κερδοφορία, EBITDA και όγκο πωλήσεων έναντι του 2021.
Σε επίπεδο ομίλου, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 27,7%, στα 402,5 εκατ. ευρώ, τα μικτά κέρδη εκτινάχθηκαν σε 104,9 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 17,5%, τα κέρδη προ φόρων σημείωσαν αύξηση 23,36%, στα 34,7 εκατ. ευρώ, ενώ τα αποτελέσματα μετά φόρων αυξήθηκαν κατά 36,3%, στα 27,7 εκατ. ευρώ.
Ώσπου, το εξάμηνο του 2023 φανέρωσε μια άλλη πραγματικότητα: πέρα από την φετινή μείωση του ενοποιημένου κύκλου εργασιών (κατά 4,5%, στα 196,6 εκατ. ευρώ), τα μικτά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 46,1 εκατ. ευρώ, έναντι 60 εκατ. ευρώ (μείωση 23,1%), τα κέρδη προ φόρων σε 5 εκατ. ευρώ από 30,4 εκατ. ευρώ (μείωση 83,6%), τα κέρδη μετά φόρων σε 2,9 εκατ. ευρώ έναντι 25,3 εκατ. ευρώ (μείωση 88,4%) και τα EBITDA σε 17,3 εκατ. ευρώ έναντι 39,8 εκατ. ευρώ (μείωση 56,5%).
Tο πρόσφατο σχόλιο του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Alumil (15/9/2023) Γιώργου Mυλωνά δεν επιτρέπει παρερμηνείες:
«Tο α΄ εξάμηνο του 2023 ήταν μια ιδιαίτερη περίοδος για τον κλάδο του αλουμινίου. Παρά την σημαντική μείωση της τιμής του αλουμινίου και τις αυξημένες χρεωστικές συναλλαγματικές διαφορές, γεγονότα που επηρέασαν αρνητικά τα αποτελέσματα του Oμίλου, η Alumil διατήρησε την κερδοφορία της και ενίσχυσε την ρευστότητά της. Παραμένουμε προσηλωμένοι στις βασικές μας στρατηγικές και δεσμευόμαστε να επιτύχουμε ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη.».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ