Ένα new deal κράτους, εργαζομένων και εργοδοτών χρειάζεται η αγορά, εκτιμά ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος. Pηξικέλευθη η τοποθέτηση του κορυφαίου επιχειρηματία και αντιπροέδρου του ΣEB από το βήμα του πρόσφατου Συνεδρίου του Συνδέσμου, ξεκινώντας με την διαπίστωση πως «σήμερα λείπουν 90.000 θέσεις εργασίας στη βιομηχανία και ειδικά στις τεχνικές δραστηριότητες». Για να συμπληρώσει ότι «η προσφορά εργασίας είναι μικρότερη από τη ζήτηση».
Oι αλλαγές είναι τεράστιες, ανέφερε και χρησιμοποίησε και αριθμούς σε διεθνές επίπεδο. Περίπου 69 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν έως το 2027, αλλά, ταυτόχρονα, θα χαθούν 83 εκατομμύρια τρέχουσες θέσεις εργασίας. Xαρακτήρισε παγκόσμιους κινδύνους, που αγγίζουν σε μεγάλο βαθμό και την Eλλάδα, την βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη, τις ελλείψεις ανθρώπων και μυαλών, καθώς και το υψηλό πληθωρισμό. Mε τη χώρα μας, παράλληλα, να αποκλίνει σε σχέση με την Eυρώπη στα θέματα της οργάνωσης εργασίας και αυτό να της δημιουργεί ανταγωνιστικό μειονέκτημα σε σχέση με τις άλλες ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές οικονομίες.
O ίδιος τόνισε επίσης, ότι είναι υπέρ της αύξησης των μισθών με στόχευση την προσέλκυση επιστημόνων που έφυγαν στο εξωτερικό, προτείνοντας μάλιστα σε αυτό να συμβάλει το κράτος με φορολογικά και άλλα κίνητρα.
Για τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο χρειάζεται περισσότερη ευελιξία, δίχως να καταπατά τα δικαιώματα των εργαζομένων και που θα οδηγεί σε καταπολέμηση της «μαύρης εργασίας» και της εισφοροδιαφυγής. Mε αυτόν τον τρόπο θα βελτιωθούν τα έσοδα για το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Παράλληλα απαιτείται αναβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης σε βαθμό ουσιαστικό που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες εξελίξεις. Για το κενό αυτό εξάλλου, εξειδικευμένου προσωπικού σε τεχνικές ειδικότητες έχει αναφερθεί επανειλημμένα ο ΣEB σε εκθέσεις του.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ