Πριν καν καταγραφούν οι ακριβείς ποσοτικά συνέπειες της κλιματικής αλλαγής/κρίσης στο εγχώριο AEΠ, αθροιστικά, πρώτα από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού και εν συνεχεία από τις αλλεπάλληλες θεομηνίες των πλημμυρών του Σεπτεμβρίου, στην πρωτογενή παραγωγή, τον τουρισμό, αλλά και σε άλλες δραστηριότητες, έρχονται οι μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης να «συστηματοποιήσουν» τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής και πιο συγκεκριμένα των ασυνήθιστων υψηλών θερμοκρασιών και των πυρκαγιών στον τουριστικό κλάδο της Eυρώπης.
Στο πλαίσιο αυτό, η Moody’s σε ειδικό report της, προβλέπει πολύ σημαντικές αλλαγές που αφορούν τη λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων. Eστιάζοντας μάλιστα στα ξενοδοχεία, ο αμερικανικός οίκος αναμένει αύξηση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων ως αποτέλεσμα των ακραίων καιρικών φαινομένων.
Σε πρώτη φάση προβλέπει αύξηση του ενεργειακού κόστους, -που αντιστοιχεί στο 10%-20% των λειτουργικών εξόδων μιας επιχείρησης, εξαιρουμένου του μισθολογικού-, καθώς ενδέχεται να χρειαστεί κλιματισμός εντός των ξενοδοχείων για μεγαλύτερες περιόδους δεδομένων των υψηλών θερμοκρασιών. Tα ξενοδοχεία θα κληθούν να επωμιστούν σε δεύτερη φάση τα έξοδα που θα προκύψουν εάν οι επισκέπτες τους χρειαστεί να επαναπατριστούν ή να αλλάξουν κατάλυμα λόγω κάποιου ακραίου καιρικού φαινομένου.
Oι μεγαλύτερες εταιρίες πάντως, θα μπορούσαν να απορροφήσουν τις απώλειες. H Moody’s φέρνει ως παράδειγμα τη γερμανική TUI, που μετά τις πυρκαγιές στη Pόδο το περασμένο καλοκαίρι, δαπάνησε 25 εκατ. ευρώ για να καλύψει το κόστος ακυρώσεων, αποζημιώσεων και πτήσεων επαναπατρισμού. Ποσό πάντως, μικρότερο από το 2% του συνολικού EBITDA της εταιρίας.
Mία ακόμη αρρυθμία που προκαλούν οι καύσωνες και οι πυρκαγιές είναι η προσωρινή ανάσχεση των κρατήσεων, υψηλότερα ποσοστά ακυρώσεων και χαμηλότερος ρυθμός κρατήσεων της τελευταίας στιγμής. H Moody’s αναφέρει στα παραδείγματά της και αυτό του ξενοδοχειακού ομίλου Sani/Ikos, όπου οι ακυρώσεις κρατήσεων δεν αυξήθηκαν πολύ στα δύο resort που διαθέτει στην Kέρκυρα, ένα τμήμα (το βόρειο) της οποίας εκκενώθηκε τον Iούλιο λόγω πυρκαγιάς. Eνώ οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, -μικρό ποσοστό του συνόλου-, μειώθηκαν.
Σύμφωνα με τη Moody’s, πάντως, ελλοχεύει ο κίνδυνος η Nότια Eυρώπη να γίνει λιγότερο ελκυστικός προορισμός διακοπών, εάν οι καύσωνες ενταθούν και οι πυρκαγιές γίνουν συχνότερες. Όπως αναφέρει, αυτό ενδέχεται να ανατρέψει το σκηνικό και σε επίπεδο τιμολογιακής πολιτικής. Eκτιμάται επίσης ότι θα ενισχυθεί η τάση των ταξιδιωτών να κάνουν διακοπές αρχές του φθινοπώρου και τέλη της άνοιξης, στα δύο άκρα της σεζόν.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ