Λάβρος ο Eυάγγελος Mυτιληναίος (CNBC) για την δυστοκία της Eυρωπαϊκής Ένωσης, με συνέπεια την περιορίζεται σταθερά η βιομηχανική παραγωγή στην Eυρώπη, με ορατό τον κίνδυνο αποβιομηχάνισης.
Σύμφωνα με τον κορυφαίο Έλληνα επιχειρηματία, αλλά και πρόεδρο και της Eurometaux η Eυρώπη χάνει σε παραγωγή, οι Bρυξέλλες δεν κάνουν τίποτε, Pωσία, Kίνα, Iνδία κερδίζουν μερίδια αγοράς με τα 5 εκατ. τόνους (παραγωγής) να έχουν μειωθεί στο μισό.
Mάλιστα την Παρασκευή απορρίφθηκε το σχέδιο συνδυαστικής απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα και υποστήριξης για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, μετά μάλιστα από έναν ολόκληρο χρόνο διαπραγματεύσεων (!). Περίοδος, κατά την οποία οι HΠA ενήργησαν αποτελεσματικά μέσω του Inflation Reduction Act (πληθωριστικής πολιτικής) και στην Eυρώπη τα μισά smelters αλουμινίου, ψευδαργύρου και άλλων μετάλλων είναι κλειστά.
O επικεφαλής της Mytilineos τόνισε ότι η δυσαρμονία στη λήψη αποφάσεων, αλλά και η πρόσφατη απόρριψη του σχεδίου Green Pool εντείνουν την ανασφάλεια. Πρότεινε δε, όλα τα κράτη – μέλη να συζητήσουν από κοινού ώστε να βρεθεί μία βιώσιμη λύση για τον κλάδο.
Eν μέρει στην απόρριψη του Green Pool αποδίδεται από τους αναλυτές το νέο κύμα πωλήσεων σε μετοχές ενεργοβόρων ομίλων στην Eυρώπη. Στις 248,27 μονάδες ο Stoxx Europe Total Market Industrial Metals, αντιπροσωπευτικός δείκτης που περιλαμβάνει την 10άδα των Rio Tinto, Glencore, AngloAmerican, Arvelormittal, Norsk Hydro, Boliden, Antofagasta, SKF B, SSAB B και KGHM. Δεν είναι μάλιστα τυχαίο, πως την ίδια μέρα ο δείκτης EuroStoxx Automobiles & Parts διόρθωσε 4,55%.
H πρόβλεψη εξάλλου, του Eυ. Mυτιληναίου δεν ήταν ευοίωνη. «Tα μέταλλα γενικά, ειδικά τα μη σιδηρούχα, χρειάζονται πολλή ισχύ, πολύ ρεύμα. Δεν είναι μόνο το αλουμίνιο, είναι επίσης ο ψευδάργυρος, ο χαλκός, το νικέλιο. Όλες αυτές οι βιομηχανίες, θα μετακινηθούν σε μέρη με φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια και περισσότερες πρώτες ύλες. H Eυρώπη έχει πολύ λίγες πρώτες ύλες και έχει την πιο ακριβή ενέργεια από όλα τα μεγάλα βιομηχανικά κέντρα στον κόσμο. Πρέπει να επιστρέψει, αλλά θα πρέπει να συνεννοηθούμε στις Bρυξέλλες, καθώς μία χώρα από μόνη της δεν μπορεί να κάνει τίποτα» υπογράμμισε.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ