Με απολύσεις απαντά στην απεργία η Lonmin

Με απολύσεις απαντά στην απεργία των εργαζομένων της η μεταλλευτική Lonmin.

 

Η Lonmin ανακοίνωσε χθες ότι απέλυσε 235 μεταλλωρύχους στη Νότια Αφρική που απέχουν από την εργασία τους από την έναρξη των απεργιακών κινητοποιήσεων την 23η Ιανουαρίου, βάσει συμφωνίας που υπέγραψε με το συνδικάτο Amcu που διοργανώνει το κίνημα.

 

«Πρόκειται για εργαζόμενους που είναι απόντες από τις 23 Ιανουαρίου και οι πρόσφατοι εκφοβισμοί (με στόχο να εμποδιστούν οι εργαζόμενοι που επιθυμούν να επιστρέψουν στην εργασία τους να το πράξουν) δεν εξηγούν την απουσία τους», δήλωσε ο Χάπι Νκόμα, εκπρόσωπος της Lonmin, της τρίτης μεγαλύτερης εταιρείας εξόρυξης λευκόχρυσου στον κόσμο.

 

«Στις 27 Φεβρουαρίου εκδόθηκε μια σχετική απόφαση της δικαιοσύνης, με την οποία ζητείται από όλους τους εργαζόμενους που εργάζονται σε ζωτικής σημασίας θέσεις να επιστρέψουν στην εργασία τους την 12η Μαΐου», βάσει της συμφωνίας που έχει υπογραφεί με το συνδικάτο Amcu και η οποία προβλέπει ότι δεν μπορούν να απεργούν οι εργαζόμενοι σε ζωτικής σημασίας θέσεις, πρόσθεσε ο Νκόμα.

 

Η Lonmin προσπαθεί από την προηγούμενη εβδομάδα να τερματίσει το άνευ προηγουμένου απεργιακό κίνημα, το οποίο εισέρχεται την Πέμπτη στον πέμπτο του μήνα.

 

Η εταιρεία είχε απειλήσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση αν δεν λήξει η απεργία και επικοινώνησε με τους εργαζόμενούς της μέσω SMS. Η κίνηση αυτή εξόργισε το Amcu, το οποίο προσέφυγε στο εργατικό δικαστήριο. Η υπόθεση αναμένεται να εκδικαστεί σήμερα, Τρίτη.

 

«Κατανοούμε ότι όλοι οι εργαζόμενοι (που επιστέφουν στις εργασίες τους) πρέπει να ξεπεράσουν έναν μεγάλο εκφοβισμό και απειλές. Μπορούμε να δώσουμε στη δημοσιότητα στατιστικές όταν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες ασφαλείας», σημείωσε ο Νκόμα.

 

Από την απεργία οι μεταλλευτικές εταιρείες Lonmin, Anglo American Platimun και Impala Platinum έχουν χάσει 18,6 δισεκατομμύρια ραντ (περίπου 1 δισ. ευρώ).

 

Το Amcu ζητεί να αυξηθεί ο βασικός μισθός στα 12.500 ραντ (860 ευρώ) μηνιαίως, χωρίς τα μπόνους, σε διάστημα τεσσάρων ετών. Οι εταιρείες έχουν αναθεωρήσει την πρότασή τους να φτάσουν στο ποσό αυτό ως το 2017, περιλαμβανομένων όμως των μπόνους.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ