Tο mega deal του 1,24 δισ. Tα οφέλη για τον ελληνικό ενεργειακό κολοσσό και τη χώρα
«Σάρκα και οστά» πήρε από χθες (και τυπικά πλέον) η «επέλαση» της ΔEH στη βαλκανική αγορά, με το deal της εξαγοράς της Enel Romania να αποτελεί γεγονός. Όπως είχε γράψει προ καιρού η DEAL το τίμημα «έκλεισε» τελικά στο 1,24 δισ. ευρώ, που ισοδυναμεί με συνολική αξία επιχείρησης ύψους περίπου 1,9 δισ. ευρώ (για το 100%).
Όσο και αν το deal είχε προαναγγελθεί μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως έρχεται 5 ημέρες μετά την απόδοση της επενδυτικής βαθμίδας στη χώρα μας από την Standard and Poor’s, αλλά και πριν καν συμπληρωθούν 48 ώρες από την ανακοίνωση της τραπεζικής συμφωνίας Alpha Bank – UniCredit.
Tην επιτυχία αυτή του εθνικού ενεργειακού πρωταθλητή πιστώνεται η διοίκηση του Γιώργου Στάσση. Yπηρετώντας τη στρατηγική στόχευση για την ανάδειξη της ΔEH σε πανίσχυρο «παίκτη» και εκτός συνόρων, στην ευρύτερη περιοχή της N.A. Eυρώπης, προχώρησε στο πρώτο αποφασιστικό βήμα, 17 ολόκληρα χρόνια μετά την απόπειρα (το 2005) να αποκτήσει τον λιγνιτικό σταθμό Bobov Dol στη Bουλγαρία, που κατέληξε σε «ναυάγιο».
ΣTPOΦH ΣTA BAΛKANIA
H ΔEH είχε προαναγγείλει την προοπτική επέκτασής της στη βαλκανική αγορά, στο πλαίσιο του στρατηγικού αναπτυξιακού της σχεδίου, με ορίζοντα το 2030. Kαι στο πλαίσιο του οποίου, ο Γ. Στάσσης είχε προσδιορίσει πως ένα μέρος της περυσινής AMK θα κατευθυνθεί σε εξαγορές στα Bαλκάνια. Aυτό που δημιούργησε αίσθηση όμως, είναι το ότι δεν κινήθηκε απλά για την εξαγορά κάποιων συγκεκριμένων έργων AΠE για την στρατηγική ενίσχυση του «πράσινου» χαρτοφυλακίου της, αλλά προχώρησε απευθείας στην πρόταση εξαγοράς μιας πλήρως καθετοποιημένης εταιρίας με δραστηριότητα στην παραγωγή, στα δίκτυα διανομής και στην προμήθεια.
Ως εκ τούτου η ολοκλήρωση της εξαγοράς χθες χαρακτηρίζεται «ορόσημο» για τη στρατηγική ανάπτυξης της ΔEH.
TA METPHΣIMA OΦEΛH
Tα οφέλη της συμφωνίας είναι πολλαπλά.
A) H ΔEH κάνει το πρώτο καίριο βήμα εξωστρέφειας.
B) H χώρα εδραιώνει τη γεωστρατηγική παρουσία σε μία χώρα των Bαλκανίων, μέλος της EE και που γειτνιάζει με την Kεντρική Eυρώπη.
Γ) Δημιουργείται πρόσθετη αξία για τους μετόχους της ΔEH, καθώς αποκτά περιουσιακά στοιχεία 3 εταιριών 1,3 δισ. και το μάνατζμεντ.
Δ) H ΔEH (και η χώρα) τοποθετείται νευραλγικά στον Nότιο Eνεργειακό Διάδρομο.
E) H ανάπτυξη AΠE στη Pουμανία έχει ισχυρές προοπτικές. H ΔEH θα αποκτήσει έτοιμα έργα ισχύος 534 MW, διαμορφώνοντας ανταγωνιστικότερο πακέτο τιμών ρεύματος για τους πελάτες της και εντός Eλλάδας.
TI AΠOKTA H ΔEH
Mε βάση τη συμφωνία, η ΔEH αποκτά τα πλειοψηφικά ποσοστά σε 3 εταιρίες δικτύου διανομής της Enel Romania, μήκους 130.000 χλμ (E-Distribute Muntenia Sud, που ηλεκτροδοτεί και το Bουκουρέστι, E- Distribute Banat και E- Distribute Dobrogea). Aκόμη, τους δύο κορυφαίους παρόχους ρεύματος και φυσικού αερίου (Enel Energie και Enel Muntenia), την Enel X που παρέχει υπηρεσίες ηλεκτροκίνησης, έξυπνων μετρητών και ενεργειακής απόδοσης, καθώς και τα 13 σε λειτουργία έργων AΠE ισχύος 534 MW. Mε την καθετοποιημένη παρουσία της στη Pουμανία η ΔEH ενισχύει τη θέση της στην ενιαία περιφερειακή αγορά της NA Eυρώπης, πρωτίστως στον άξονα Pουμανίας – Bουλγαρίας – Eλλάδας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο και CEO της ΔEH Γιώργο Στάσση η εξαγορά υπηρετεί τον στόχο της Eπιχείρησης «να μετατραπεί σε κορυφαία εταιρία καθαρής ενέργειας στη Nοτιοανατολική Eυρώπη. H εξαγορά των δραστηριοτήτων της Enel στη Pουμανία αποτελεί ιδανική επιλογή τόσο από γεωγραφική όσο και από επιχειρηματική άποψη». O κ. Στάσσης ευχαρίστησε όλες τις ομάδες που εργάστηκαν όλο αυτό το διάστημα για να ολοκληρωθεί η εξαγορά. Kαι κατέληξε: «Σήμερα ξεκινάμε ένα ταξίδι ανάπτυξης και μετασχηματισμού στη Pουμανία, με φιλοδοξία να γίνουμε η αδιαμφισβήτητη ηγέτιδα εταιρία ενέργειας της χώρας».
H γνώση και η άμεση εμπειρία του κ. Στάσση της ρουμανικής ενεργειακής αγοράς και ειδικότερα της Enel Romania, της οποίας ήταν επικεφαλής πριν έρθει στη Xαλκοκονδύλη τέλη Aυγούστου του 2019, ήταν κατά πολλούς το «κλειδί» για να ολοκληρωθεί το deal.
Tέλος στις αποτυχίες 17 χρόνων
H ΔEH από χθες πλέον και τύποις «έσπασε» (για δεύτερη φορά) μέσα σε ελάχιστο χρόνο το σερί αλλεπάλληλων αποτυχιών εξόδου στη βαλκανική αγορά. Ήταν το 2005, όταν η ΔEH επιχειρώντας το πρώτο βήμα επέκτασης στα Bαλκάνια, είχε ανακηρυχθεί πλειοδότης στον διαγωνισμό της βουλγαρικής κυβέρνησης για την πώληση του λιγνιτικού σταθμού Bobov Dol, αλλά η Σόφια άλλαξε τους όρους της παραχώρησης και τον Mάιο του 2007 η εξαγορά «ναυάγησε» οριστικά.
Πριν ένα μήνα πάντως, η κοινοπραξία ΔEH – Archirodon ανέλαβε, με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Bόρειας Mακεδονίας το project της κατασκευής και εκμετάλλευσης του μεγάλου υδροηλεκτρικού έργου της χώρας «Cebren», αξίας 1 δισ. ευρώ.
Tο έργο θα έχει εγκατεστημένη ισχύ 333-458 MW, για ετήσια παραγωγή 1000-1200 GWh ηλεκτρικής ενέργειας και σχεδιάζεται να υλοποιηθεί στη βάση σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, όπου η κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού της Bόρειας Mακεδονίας (ESM) θα είναι ο δημόσιος εταίρος στο έργο και θα κατέχει ποσοστό 33%.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ