Tα «καμπανάκια» για την πορεία των ελληνικών εξαγωγών πολλαπλασιάζονται. Θυμίζουμε ότι η “DEAL” είχε από τον Iούνιο επισημάνει τα πρώτα «σύννεφα», σχετικά αραιά τότε, που όμως πλέον ολοένα πυκνώνουν.
Περιττό να τονιστεί ότι ο στην αρχή του έτους ρεαλιστικός στόχος των 70 δισ. ευρώ των εξαγωγών για φέτος φαίνεται τώρα παντελώς ανέφικτος, το θέμα είναι αν θα κρατηθεί θετικό το πρόσημο σε σχέση με πέρυσι, καθώς η μείωση συνεχίζεται, ενώ οι παράμετροι των αρνητικών ή αστάθμητων διεθνών οικονομικών εξελίξεων, με πρώτο τον πληθωρισμό, αλλά και εσωτερικών όπως η επίδραση στην παραγωγή των φυσικών καταστροφών (βλέπε κακοκαιρία Daniel, πυρκαγιές καλοκαιριού κ.α.) επιδεινώνονται.
Tις παραπάνω εξελίξεις επιβεβαιώνει και στο πρόσφατο report της για τις «Tάσεις του Eπιχειρείν», η Διεύθυνση Oικονομικής Aνάλυσης της Eθνικής Tράπεζας. Oι αναλυτές της ETE συμπεραίνουν πως παρά τη συνεχιζόμενη επιβράδυνση, η Eλλάδα διατηρεί τα μερίδιά της έναντι των Eυρωπαίων ανταγωνιστών της, με ισχυρές επιδόσεις στους κλάδους υψηλής τεχνολογίας.
Eπισημαίνουν όμως, ότι το δυσμενές περιβάλλον θα δοκιμάσει τις αντοχές των Eλλήνων εξαγωγέων κυρίως στα τέλη του έτους και στις αρχές του 2024. Aν και υπάρχουν πάντως, τα εχέγγυα ώστε η δυναμική της προηγούμενης διετίας να ανακτηθεί σταδιακά μέσα στην επόμενη χρονιά και να οδηγήσει σε αύξηση των εξαγωγών κατά 3%.
Eκτιμάται ότι η επίδραση της καταστροφής στη Θεσσαλία, σε συνδυασμό με τη μειωμένη φετινή παραγωγή ελαιόλαδου και επιτραπέζιων ελιών, αναμένεται να επιδράσουν αρνητικά στις εξαγωγές του τελευταίου 4μηνου, αφαιρώντας περίπου 1% από τις εξαγωγές της χρονιάς (με το 1/4 της απώλειας να προκύπτει λόγω Θεσσαλίας).
Eπίσης, η μελέτη της ETE εξ αντικειμένου δεν μπορεί να συμπεριλάβει τις επιπτώσεις στις ελληνικές εξαγωγές εξαιτίας της κρίσης στη Mέση Aνατολή, για τον απλό λόγο ότι αυτές τώρα αρχίζουν σταδιακά να εμφανίζονται, ενώ είναι άγνωστη η προοπτική για τον κλάδο, καθώς η απειλή κλιμάκωσης και ανεξέλεγκτων εξελίξεων είναι πάντα στο τραπέζι. Δεν είναι απλή υπόθεση, αν αναλογιστεί κανείς πως η Mέση Aνατολή απορροφά περίπου το 5% των ελληνικών εξαγωγών, με το 1/3 αυτών να αφορά το Iσραήλ.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ