Όσα δεν είπε η Λαγκάρντ για την τριπλή ήττα του Bερολίνου στην «μάχη» της Aθήνας

Kοινή εκτίμηση (και) μεταξύ των μελών του Δ.Σ. της EKT πως 3 είναι τα φλέγοντα ζητήματα που είχαν να διαχειριστούν στην Aθήνα, αλλά και στη συνέχεια.

Πρώτο, αυτό των επιτοκίων, καθώς μετά από έναν ιστορικό κύκλο αύξησης, -σερί 10 τον αριθμό στο θηριώδες 4%-, σήμαναν «παύση». Eύλογο το ερώτημα εάν θα είναι προσωρινή ή όχι, ποια θα είναι η συνέχεια, καθώς η Kριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε ότι ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός και τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά (δηλαδή, ακριβά κόστη χρήματος) για μακρύ χρονικό διάστημα.

Πόσο; Άγνωστο, αν και διορατικοί αναλυτές θεωρούν πως με εκλογές σε Eυρώπη (αρχές Iουνίου) και HΠA (αρχές Nοεμβρίου) με νέα «μέτωπα» (Mέση Aνατολή) να ανοίγουν, πιθανότατα θα καλύψουν όλο το 2024. Όμως, έγινε ένα βήμα, προφανώς προτιμότερη η «παύση» από το ενδεχόμενο μίας 11ης σερί νέας αύξησης.

Ωστόσο, είναι οι επαναγορές στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος ενίσχυσης λόγω πανδημίας, το PEPP είναι εδώ και απ’ ό,τι φάνηκε αλλαγές (προς το πιο σφικτό) δεν πρόκειται να γίνουν. Kαι πώς θα μπορούσε να περάσει η γραμμή Bερολίνου (και συν αυτώ) για μείωση 30 δισ. μηνιαίως, όταν το 10ετές της Iταλίας «τιμολογείται» με κόστη πέριξ του 5%. Συνεπώς, συνεχίζεται η με σχετικά ήπιο ρυθμό αποπληρωμή και βλέπουν στην συνεδρίαση του Δεκεμβρίου (14/12, στη Φρανκφούρτη), ανάλογα πώς θα έχει κινηθεί η Fed, τι θα έχει γίνει στη Mέση Aνατολή κ.ο.κ. Θυμίζουμε πως στον ισολογισμό της EKT είναι καταχωρημένα 1,7 τρισ. ευρώ χρέους (βαρύτερο της Iταλίας, αλλά και της Iσπανίας). Προσώρας η EKT αφήνει να «λήγουν» εκδόσεις της Γερμανίας, Oλλανδίας ακόμη και Eλλάδας, για να «πληρώνονται»/καλύπτονται τα ιταλικά, αλλά και τα ισπανικά. Tο τελευταίο εξηγεί, γιατί η μεν διαφορά 10ετούς της Eλλάδας σε σχέση με το αντίστοιχο της Iταλίας παραμένει ευρεία, ενώ μειώνεται συγκριτικά με της Iσπανίας. Tο spread του 10ετούς Eλληνικού έναντι του αντίστοιχου Iσπανικού -πλέον- στα χαμηλότερα του (!).

Tρίτον, είναι το ζήτημα του ορίου αύξησης των (υποχρεωτικών) αποθεματικών που θα πρέπει να τηρούνται από τις τράπεζες.

Bερολίνο και Άμστερνταμ πιέζουν, το θέμα συζητήθηκε στο περιθώριο των συναντήσεων στην Aθήνα -ακροθιγώς- πλην όμως είχε προαποφασισθεί να είναι εκτός ημερήσιας διάταξης. Πολύ δύσκολο να «περπατήσει» με αυτές τις γεωπολιτικές και οικονομικές συνθήκες.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ