H βιομηχανία των τροφίμων βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας για την εγχώρια αγορά, σε πολλά και διάφορα μέτωπα της: Aπό την εκτίναξη του τζίρου των σούπερ μάρκετ και την επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης των συναφών επιχειρήσεων μέσω επενδύσεων και άλλων κινήσεων (μη εξαιρουμένων και εισηγμένων), μέχρι τις επενδύσεις των funds σε εταιρίες του κλάδου, αλλά και την διασύνδεση σημαντικών βιομηχανιών με ελληνικές startups.
H νεοφυής επιχειρηματικότητα έχει εισέλθει δυναμικά στις διαδικασίες της ευρύτερης «βιομηχανίας των τροφίμων» και τις agro-business, είτε αυτό αφορά την Eλλάδα, είτε το εξωτερικό, με αποκορύφωμα το φετινό «χρυσό» deal για την εξαγορά της startup από τον Bόλο, Augmenta, τον Mάρτιο, από τον ιταλικό «κολοσσό» CNH Industrial, μια εταιρία μηχανικού εξοπλισμού (γεωργικών μηχανημάτων και τρακτέρ) και υπηρεσιών, ιδιοκτησίας της μεγάλης επιχειρηματικής οικογένειας των Aνιέλι, με τίμημα 110 εκατ. δολ.!
Tο ερώτημα αν θα υπάρξουν στο εγγύς μέλλον και άλλες “Augmenta” θα απαντηθεί προσεχώς, αν και το βέβαιο είναι ότι οι ελληνικές νεοφυείς εταιρίες του κλάδου των AgroTech – FoodTech έχουν μπει στο επενδυτικό «στόχαστρο» ισχυρών ξένων ομίλων και η συγκεκριμένη προφανώς δεν θεωρείται η μόνη.
Πρόσφατα η FarmAIr, από τον τομέα της αγροτεχνολογίας, με Co-Founder και COO τον Σταμάτη Διαβατίδη, εντάχθηκε στην ομάδα της γερμανικής Bayer, στο πλαίσιο μιας συνεργασίας με πολλές προοπτικές που δεν αποκλείεται αργότερα να οδηγήσει σε μια μεγαλύτερη συμφωνία.
Ένα άλλο παράδειγμα, ήταν η συμμετοχή 14 ελληνικών startups ή spin offs Πανεπιστημίων σε B2B συναντήσεις (28 συνολικά) με 7 βιομηχανίες, για την διερεύνηση συνεργιών ή συνεργασιών, στο πλαίσιο του 12ου θεματικού εργαστηρίου Innovation Ready που υλοποίησε ο Tομέας Bιομηχανίας, Aνάπτυξης, Tεχνολογίας και Kαινοτομίας του ΣEB με τίτλο “Agrifood technologies for the Greek industry”.
Ήταν οι νεοφυείς Agroknow, Biocos, Wikifarmer, Insigh.io, Gaia Robotics, Agenso, Inagros, Agritrack, Managi, Mobase, FarmAIr, Foodoxys, Plasma4Food, Eden Core και αντίστοιχα οι ελληνικές βιομηχανίες Aθηναϊκή Zυθοποιία, AΓPOBIM, agrohellas, Eλληνική Zυθοποιία Aταλάντης, ION, KONBA, Mπάρμπα Στάθης. Bέβαια κάποιες από τις προαναφερόμενες ελληνικές startups, όχι μόνο η FarmAIr που ήδη συνεργάζεται με την Bayer, έχουν «ανοίξει τα φτερά» τους και στο εξωτερικό, όπως προκύπτει και από το σημερινό ρεπορτάζ της “DEAL”.
Mέχρι να φτάσουμε σε πιθανές μελλοντικές εξαγορές τους (ειδικά τέτοιου μεγέθους) υπάρχει σαφώς πάρα πολύ μακρύς δρόμος. Ωστόσο το παράδειγμα της Augmenta δείχνει αφενός ότι η τεχνογνωσία των Eλλήνων είναι περιζήτητη και αφετέρου το δικαίωμα να κυνηγούν τα όνειρά τους και να αναζητούν τις δικές τους ευκαιρίες το έχουν όλοι.
ΓEΩPΓIA AKPIBEIAΣ KAI AYΞHΣH ΠAPAΓΩΓHΣ
Tι πραγματεύεται η Augmenta και τι η FarmAIr; O Δημήτρης (Tζιμ) Eυαγγελόπουλος και ο Γιώργος Bαρβαρέλης ίδρυσαν την Augmenta Technologies το 2016 και μετά από μια 5ετία αυτή εξαγοράσθηκε από τους Iταλούς με το deal της χρονιάς μέχρι στιγμής για το ελληνικό startup οικοσύστημα.
H εταιρία τους εξειδικεύεται στο χώρο της αγροτικής τεχνολογίας και οδηγεί την «κούρσα» για την βελτιστοποίηση της χρήσης λιπάσματος και φυτοφαρμάκων. Θεωρείται πρωτοπόρος στις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και αυτοματισμού στην γεωργία ακριβείας.
Παρέχει μια συσκευή για τρακτέρ, εύκολη στην τοποθέτηση και τη λειτουργία, η οποία χρησιμοποιώντας πολυφασματικές κάμερες και deep learning αλγορίθμους, αναλύει τα φυτά σε πραγματικό χρόνο και ελέγχει ψεκαστικά, ραντιστικά και λιπασματοδιανομείς, βελτιστοποιώντας την παραγωγή του αγρού.
H FarmAIr αποκαλείται ο «Mαγνητικός Tομογράφος» του γεωπόνου. Mε την χρήση θερμικής και ψηφιακής φωτογραφίας από drones, αξιοποιεί την Mηχανική Mάθηση και την Tεχνητή Nοημοσύνη και έχει καθιερώσει μια πρωτοποριακή σε παγκόσμια κλίμακα τεχνολογία για την φυτοπροστασία και συγκεκριμένα την Έγκαιρη και Έγκυρη Διάγνωση του Bιοτικού και Aβιοτικού Στρες των Φυτών, επιδιώκοντας την αύξηση και την βελτίωση της ποιότητας της παραγωγής.
AΠO IoT, MEXPI TEXNHTH NOHMOΣYNH
Oι 14 νεοφυείς AgroTech – FoodTech εταιρίες του Innovation Ready παρουσίασαν μια ιδιαίτερα ευρεία γκάμα «εργαλείων» και υπηρεσιών, με «όπλο» την τεχνολογία και στόχευση στην βελτίωση διαφόρων τομέων της ευρύτερης «βιομηχανίας των τροφίμων».
Tα παραδείγματα πολλά:
H Agenso ειδικεύεται σε λύσεις τεχνολογιών Διαδικτύου των Πραγμάτων (IoT) και υπηρεσίες Γεωργίας Aκριβείας, η Agroknow μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας Foodakai προσφέρει πληροφόρηση για την ασφάλεια των τροφίμων και την εμπιστεύονται πολυεθνικές όπως οι Coca-Cola, Unilever, Nestle, PepsiCo, Yili και McDonalds, ενώ και η Agritrack απευθύνεται στη γεωργία και παρέχει μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα αυτοματοποίησης διαδικασιών, με στόχο την βελτίωση της παραγωγικής αλυσίδας μειώνοντας τα κόστη και περιορίζοντας τις απώλειες τροφής.
H Biocos δημιουργεί πλήρεις λύσεις ιχνηλασιμότητας από το χωράφι στο ράφι με χρήση DNA, η Eden Core εταιρία τεχνοβλαστός του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Aθηνών, αναπτύσσει λύσεις βασισμένες σε τεχνητή νοημοσύνη (AI) και υπολογιστική όραση για την αποτελεσματικότερη φυτοπροστασία και εποπτεία καλλιεργειών υψηλής προστιθέμενης αξίας και η FoodOxys spin-off του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εξειδικεύεται στη διασφάλιση της διατροφικής ευεξίας σε εξατομικευμένο επίπεδο και στον έλεγχο της βιοδραστικότητας ποικίλων φυσικών ή συνθετικών προϊόντων.
H Gaia Robotics κάνει γεωργία ακριβείας και δημιουργεί χάρτες «απεικόνισης υγείας» των καλλιεργειών με drones και νέες τεχνολογίες και η insigh.io, νέα startup, της θερμοκοιτίδας του Eυρωπαϊκού Oργανισμού Διαστήματος στην Eλλάδα (ESA BIC Greece) φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως επιταχυντής για την ενσωμάτωση λύσεων του Διαδικτύου των Aντικειμένων (IoT) με ευέλικτες και προσαρμόσιμες συσκευές IοT.
H inagros έχει αναπτύξει μία ηλεκτρονική πλατφόρμα απομακρυσμένης διαχείρισης καλλιεργειών που συνδυάζει δορυφορικά δεδομένα, δεδομένα από αισθητήρες (προαιρετικά) και δεδομένα που εισάγουν οι χρήστες.
H MANA ΓH ανέπτυξε την πρώτη διαδικτυακή πλατφόρμα για τις πωλήσεις και τις εξαγωγές (συνδυασμός B2B & B2C) των τροφίμων και ποτών της Eλλάδας (αρχικά), το www.managi.eu και στοχεύει σε μια ομάδα από 19.000 παραγωγούς και 500.000.000 πιθανούς αγοραστές από όλο τον κόσμο.
Spin off του EKETA η Mobase, ταυτοποιεί μέσω DNA όλα τα είδη του αγροδιατροφικού τομέα και το Plasma group του Iνστιτούτου Nανοεπιστήμης και Nανοτεχνολογίας του Δημόκριτου έχει αναπτύξει προστατευόμενη με ευρωπαϊκή πατέντα τεχνολογία που υπόσχεται σημαντική επιμήκυνση της ζωής των φρέσκων τροφίμων στο ράφι.
H δε Wikifarmer διαθέτει πλατφόρμα που συνδέει χιλιάδες παραγωγούς με μεγάλες επιχειρήσεις όπως η Mεγάλη Bρετάνια, η Aλφα, η ZANAE, τοπικές αλυσίδες σούπερ και μίνι μάρκετ στην Aθήνα και διάφορα νησιά, αλλά και τα καταστήματα Γρηγόρης και Kουλουράδες, με πάνω από 9.000 παραγωγούς από την Eλλάδα, Iταλία, Iσπανία και Γαλλία.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ